Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Aerul condiționat, cu bune și cu rele

Aerul condiționat, cu bune și cu rele

E vară, e soare, e plăcut. Doar că stau la pândă zilele toride, greu de suportat de cei mai mulţi dintre noi. Cu siguranţă, vei fi tentată să te bucuri de beneficiile aparatului de aer condiționat, dar nu uita că are şi dezavantaje şi încearcă să le reduci la minimum.

Ne este imposibil să ne imaginăm vara fără aparate de climatizare acasă, în autoturism, la locul de muncă şi restul spațiilor pe care le frecventăm. Oricine este în măsură să aprecieze îmbunătăţirea confortului datorită acestor dispozitive-minune care ne fac suportabile zilele de caniculă. Cum căldura extremă are impact negativ asupra activităţii intelectuale şi fizice, într-un spaţiu cu aer condiţionat nivelul de performanţă creşte. Un alt avantaj al aerului condiţionat este scăderea riscului deshidratării, un inamic al stării de bine nu numai în perioada estivală. Apoi, cardiacii şi vârstnicii, pentru care canicula constituie o reală ameninţare, pot s-o evite stând într-un loc răcit cu aer condiţionat. Recomandat le este şi astmaticilor, întrucât aparatele de climatizare nu îndepărtează doar căldura, ci şi praful sau polenul, prevenind astfel crizele de astm şi afecţiunile respiratorii asociate poluării.

Reversul medaliei

Aerul condiţionat are şi dezavantaje, deloc puţine şi în niciun caz de neglijat.

Răceli frecvente

Sigur, nu aerul condiţionat este vinovat de asemenea neplăceri, ci schimbările bruşte de temperatură, cu diferențe de peste 10°C între temperatura aerului atmosferic şi cea din încăperile răcite artificial, sunt cauza infecţiilor acute ale căilor respiratorii, durerilor în gât, secreţiilor nazale abundente.

Uscarea aerului şi, prin urmare, a pielii şi mucoaselor 

Deşi senzaţia e că putem respira mai ușor aerul răcoros din încăperile cu aer condiţionat, oxigenul din aerul uscat artificial este mai greu de inhalat decât cel din exterior, cu umiditate specifică. Reducerea considerabilă a umidităţii ca urmare a uscării aerului de către aparatul de aer condiţionat provoacă o mulțime de neplăceri – nas înfundat, ochi roșii, înrăutăţirea stării generale a persoanelor cu predispoziție la alergii – și, nu în ultimul rând, uscarea pielii și neplăcerile aferente ei. În plus, de parcă n-ar fi destule, aerul sărăcit de oxigen favorizează acumularea de gaze toxice, obosind organismul în mod accelerat.

Reacţii alergice

Un aparat de aer condiţionat întreţinut necorespunzător poate amplifica sau chiar provoca reacţii alergice precum lăcrimare, erupţii cutanate, dureri în gât, gust neplăcut în gură și chiar crize de astm bronşic. Pentru a le preveni, filtrele aparatului de aer condiţionat trebuie curăţate minuţios, de personal specializat, chiar schimbate o dată la trei luni.

Neplăceri oculare

Utilizat în mod excesiv, aerul condiţionat agravează afecţiuni oculare precum conjunctivita sau blefarita şi poate provoca disconfort purtătorilor de lentile de contact.

Cum te protejezi

Ce-i drept, aparatele de climatizare ne fac viaţa mai bună, aşa că n-ai cum să nu profiți de acest progres tehnic. Dar pentru a te bucura din plin de el trebuie să reduci la minimum dezavantajele lui, să ţii cont de următoarele:

# Din start, ai grijă ca instalarea aerului condiţionat să fie executată corect, de o persoană calificată în acest domeniu, la care să apelezi și ulterior, pentru întreţinerea aparatului: curăţarea periodică a filtrelor sau chiar schimbarea acestora;

# Aeriseşte încăperea înainte de a porni aparatul de climatizare şi ai grijă ca fluxul de aer să nu fie îndreptat chiar în direcţia ta. Şi nici a altora, desigur.

# Nu exagera, temperatura optimă pe care ar trebui s-o menţii în încăpere se încadrează între 21 şi 25°C. Evită un decalaj termic mai mare de 8°C.

# Cum importantă pentru confortul nostru nu este doar temperatura, ci şi umiditatea aerului, valorile optime pentru sănătate fiind între 60 și 70%, ai grijă să umectezi aerul din încăpere cu un pulverizator, stropind cu apă prin casă de câteva ori pe zi și aşezând pe dulapurile înalte vase cu apă rece.

# Protejează-te de diferenţele de temperatură ținând mereu la îndemână o jachetă subţire de purtat în încăperile cu aer condiţionat.

Sănătatea, în pericol

Două sunt situaţiile în care aerul condiţionat îmbolnăveşte: expunerea la o temperatură prea scăzută, nefirească şi când aparatul de climatizare nu este întreţinut cum se cuvine. Nu puţini sunt cei care susţin că nu le prieşte aerul condiţionat, că din cauza lui încep să tuşească, să aibă mâncărimi, că răcesc frecvent, că se confruntă cu infecţii ale urechii, dureri gastrointestinale sau de cap, că le lăcrimează ochii sau devin uscaţi ori se înroșesc, că îi ia cu ameţeală.

Cele mai frecvente afecţiuni cauzate de aerul condiţionat sunt lombosciatica şi lumbago acut, frecvente îndeosebi în rândul tinerilor care îşi desfăşoară activitatea la birou.

Aşadar, nu uita: folosit în mod abuziv, aerul condiţionat poate face mai mult rău decât bine!

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.22/02.06.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns