Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Ai risc de cancer ovarian?

Ai risc de cancer ovarian?

Vestea proastă în privința cancerului ovarian este că  are cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine (doar jumătate dintre paciente supraviețuiesc 5 ani după diagnostic). Vestea bună e că poate fi vindecat, cu  condiția să fie descoperit în stadii incipiente.

Pentru depistarea tardivă a acestei boli grave este de vină faptul că nu are semne specifice. Puținele simptome, precum balonarea nejustificată sau senzația de golire incompletă a vezicii, dacă apar, pot fi ușor puse pe seama unor afecțiuni gastrointestinale sau urinare, de aceea este de cele mai multe diagnosticat târziu, în stadii avansate. „Dacă se aplică tratamentul potrivit și dacă intervențiile sunt realizate corect și la timp, în stadii incipiente, atunci putem spune că această boală este vindecabilă. Din păcate, însă, femeile din România nu numai că nu știu care sunt factorii de risc, dar nici nu au o educație corectă din punctul de vedere al prevenției bolii“, spune dr. Dragoș Median, medic primar oncologie medicală.

Semnale de alarmă

Chiar dacă nu-i poți preveni apariția, e foarte important să afli dacă faci parte din categoria de risc. Dacă mama, sora, bunica sau o rudă apropiată au avut cancer ovarian sau de sân, trebuie să-i  spui acest lucru medicului tău. Majoritatea
cancerelor ovariene moştenite sunt determinate de mutaţii genetice (ale genelor BRCA 1 şi 2).

În plus, trebuie să știi despre cancerul ovarian că:
♦ este mai frecvent la femeile care au intrat la menopauză, fiind cel mai des depistat după vârsta
de 50 de ani;
♦ apare mai frecvent la femeile care nu au născut (ovulaţia neîntreruptă este vinovată);
♦ instalarea menstruației înainte de vârsta de 12 ani sau instalarea târzie a menopauzei constituie factori de
risc, din cauza ovulaţiei prelungite.

Ce poți face concret

De cele mai multe ori, cancerul ovarian este depistat întâmplător de medicul ginecolog, în cadrul unei consultaţii de rutină. Mai ales dacă regăseşti în istoricul tău unul sau mai mulţi factori care favorizează apariția bolii, e foarte important să mergi la un control ginecologic anual, în cadrul căruia să soliciți şi o ecografie transvaginală.

Ştiai? Alăptatul, cât şi folosirea contraceptivelor pot diminua riscul de cancer ovarian.

Citeste si:

 

Articol aparut in revista Sanatatea de Azi
TEXT: Andreea Cohuț.
FOTO: Guliver / iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns