Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Alergia solară. Cum se manifestă, cauze și tratament

Alergia solară. Cum se manifestă, cauze și tratament

alergie solara

Expunerea la razele soarelui nu presupune întotdeauna numai plăcere și distracție, ci ne poate cauza o reacție alergică cel puțin deranjantă, care riscă să ne strice întregul concediu.

Ce este și cum arată alergia solară

În ultimii ani, tot mai mulți oameni se plâng de o reacție neplăcută pe care o are corp când este expus la soare. „Exploziile solare sunt de vină!“, spun unii. „Soarele e mult mai puternic acum!“, declară alții. Cert e că – chiar dacă și-au petrecut întreaga copilărie și adolescență la malul mării, fără niciun strop de protecție solară sau expunere limitată la orele amiezii – anumite persoane acuză la maturitate apariția alergiei solare. Te numeri oare printre ele?

Alergia solară sau fotosensibilitatea este reacția pe care o are sistemul imunitar la razele soarelui și se prezintă frecvent sub forma unei iritații roșii, care provoacă mâncărime. Se pot observa bubițe roșietice cu pe zona decolteului, pe mâini, pe suprafața exterioară a brațelor și pe picioare. În cazuri rare, alergia are efecte mai grave, cu apariția unor bășici care se extind pe zonele ale corpului de regulă acoperite cu haine. 

E limpede pentru toată lumea că această reacție alergică apare atunci când ne expunem la soare, însă rămâne un mister motivul pentru care trupul reacționează astfel. Ceea ce face sistemul imunitar e să catalogheze ca „element străin“ chiar anumite componente din pielea expusă la soare și, drept urmare, să se activeze împotriva lor. 

Citește și: Adevărat și fals despre soare și protecție UV

De ce apare alergia solară?

Nu toată lumea suferă de alergie solară, însă cei cu asemenea sensibilitate dezvoltă reacția neplăcută la scurt timp după expunere. Oamenii de știință nu știu deocamdată de ce există această sensibilitate la unii, pe când alții nu au niciodată această problemă. Singurul aspect pe care l-au stabilit până în prezent e că anumite forme de alergie la soare chiar sunt moștenite.

Dacă simptomele care apar odată cu expunerea la soare sunt mai severe decât o simplă, dar enervantă iritație, e momentul să-ți faci programare la medic. Altfel spus, dacă apar erupții cutanate, bășicuțe sau chiar sângerare, nu trebuie întârziată vizita la dermatolog. În anumite situații, când o simplă examinare nu este suficientă pentru a diagnostica corect, doctorul cere o biopsie a epidermei afectate sau analize de sânge, pentru a exclude posibilitatea apariției lupusului sau chiar a cancerului de piele.

Pe lângă expunerea solară, mai există câțiva factori care pot declanșa erupția fotoalergică. Anumite antibiotice (tetraciclină), pilule contraceptive sau medicamente administrate pentru combaterea unor tulburări psihice, în tensiune arterială sau insuficiență cardiacă pot avea aceleași urmări ca în alergia solară. Dacă, de regulă, petreci mult timp în exterior și medicul ți-a prescis un tratament pentru astfel de probleme medicale, întreabă-l dacă trebuie să iei măsuri suplimentare de protecție. În plus, tot ce aplici pe piele – parfum, produse de machiaj sau loțiuni – poate declanșa reacția alergică la primul contact cu soarele. În mod ironic, chiar și crema cu protecție solară poate da naștere fotosensibilității. Ca atare, e de dorit ca produsul respectiv să fie recomandat de un dermatolog.   

Alimente care declanșează reacția alergică

Nu numai soarele și anumite medicamente sunt vinovate de apariția fotosensibilității. Până și mâncarea pe care o consumăm zi de zi poate avea acest efect. Astfel de alimente sunt lămâile mici și verzi, țelina și pătrunjelul. Sau anumiți îndulcitori artificiali. Vestea bună e că alte alimente (fructe și legume) pot avea efectul opus, adică oferă protecție anti-UV. Morcovii se află printre alimentele care protejează de arsuri solare, de exemplu.

Citește și: Soarele, de la beneficii la neplăceri

Măsuri preventive

Înainte de-a ne imagina tot felul de scenarii sumbre, se cuvine să ținem cont de un singur aspect – chiar dacă ne numărăm printre „nefericiții“ cu alergie solară, nu e cazul să disperăm! Există măsuri de prevenție, care pot fi folosite cu scopul de a estompa sau chiar împiedica apariția simptomelor. Astfel, înainte de a începe expunerea la soare, folosește loțiuni cu protecție solară de minimum 15. Protecția trebuie să fie pentru ultravioletele A, dar și pentru B. De asemenea, e recomandat un ruj sau strugurel cu SPF 20 sau chiar mai mare. Mai mult, e de preferat să limitezi expunerea la soare în mijlocul zilei, de la ora 10 până după 15, când razele sunt la puterea maximă din zi. Ochii pot fi și ei protejați cu ajutorul ochelarilor de soare anti-UV, iar în momentele în care expunerea nu poate fi evitată în miezul zilei, cel mai bine e să porți pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă și pălărie.

Tratamentul indicat

De cele mai multe ori, iritația dispare de la sine, așa cum a apărut, iar majoritatea persoanelor care dezvoltă reacții adverse la expunerea solară devin tot mai puțin afectate de ea, pe măsură ce expunerea crește. De asemenea, pot fi folosite produse antiinflamatoare, pentru calmarea pielii afectate.   

Autodiagnostic. Cel mai probabil ai alergie la soare dacă răspunzi afirmativ la următoarele întrebări:

  • Mi-a apărut o iritație care mă mănâncă în locul unde pielea a fost expusă la soare?
  • Iritația îmi apare în primele două ore după ce stau la soare?
  • Primele simptome apar primăvara, odată cu primele raze de soare, apoi se estompează după câteva zile sau săptămâni?

Citește și: Soluții pentru cele mai comune probleme ale verii

 

 

Articol preluat din ediția de iulie 2018 a revistei Femeia, care poate fi citită în format electronic AICI.

Autor: Alexandra Rotărescu

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns