Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Alimentele ideale in zilele caniculare

Alimentele ideale in zilele caniculare

E vara, e cald asa ca o lista cu alimentele ideale in zilele caniculare este necesara si binevenita. Alimentele ideale in zilele caniculare sunt benefice organismului si te ajuta sa faci fata temperaturilor crescute.

Cea mai buna solutie pentru micul dejun este o ceasca de ceai de plante sau de fructe si sandwich-uri cu felii de castravete. Ceaiul nu contine cofeina care accelereaza diureza si favorizeaza deshidratarea, iar castravetele este o foarte buna sursa de minerale din categoria celor pe care organismul le pierde prin transpiratie.

Desi foarte tentante, inghetata sau produsele tinute la frigider nu fac bine corpului din cauza temperaturii lor foarte mici, comparativ cu mediul ceea ce obliga organismul la un efort suplimentar. Alimentare reci trebuie si ele evitate, tocmai datorita socului termic pe care acestea il poduc.

Alimentele reci dau senzatia ca racoresc, dar in fapt declanseaza o reactie in lant care duce la crestrea temperaturii. In plus alimentele reci produc constrictia vaselor de sange, ceea ce determina reducerea capacitatii naturale a organismului de a degaja caldura.

Bea apa la temperatura camerei

Apa, esentiala in zilele caniculare trebuie consumata la temperatura camerei sau, la temperaturi cu 10 grade Celsius mai mici decat temperatura mediului.

Legumele proaspete (rosii, castraveti, ardei gras) si fructele bogate in apa (piersici, citrice si pepene galben sau rosu) sunt cheia unei bune alimentatii pe timp de canicula. Toate acestea aduca apa si minerale, la care se adauga cantitati utile de zaharuri naturale.

Cerealele integrale sunt si ele unul din alimentele ideale in zilele caniculare, deoarece ofera corpului un aport foarte bun de calciu si magneziu.

Painea din cereale integrale este indicata pentru perioadele calduroase, la fel ca si berea, dar consumata cu moderatie si niciodata foarte rece.

Bauturile calde (ideala este o temperatura identica cu cea a mediului sau cu cel mult 10 grade Celsius mai mica) sunt ideale pentru a fi consumate vara.

O lista cu alimentele ideale in zilele caniculare trebuie sa contina si mancarurile picante pentru ca stimuleaza transpiratia corpului, de fapt metoda prin care corpul uman isi regleaza temperatura.

Este necesar ca o serie de alimente sa fie evitate in zilele caniculare. Din aceasta categorie fac parte cele bogate in proteine si grasimi, deoarece corpul va avea mai mult de lucru pentru a le putea digera. Si alimentele foarte dulci trebuie evitate.

Meniul ideal pentru o zi caniculara

Micul dejun: lapte degresat, ceai sau iaurt, fructe, branza si cereale integrale fara zahar sau paine din cereale integrale, o lingurita cu miere.
Gustare: fructe
Pranz: supa crema de legume, peste la gratar, rosii, castraveti, salata verde. Poti renunta la peste, care poate sa fie inlocuit cu o felie de branza telemea (aduce o doza substantiala de minerale pe care organismul le pierde prin transpiratie)
Gustare: fructe si fructe uscate (caise si stafide – aduc mult magneziu)
Cina: peste la gratar sau supa de legume, salata sau mancare de legume uscate (fasole boabe, mazare, linte).

Este esential sa te mentii bine hidratat. Intr-o zi in care temperatura mediului depaseste 34 de grade Celsius este necesar sa consum cel putin trei litri de lichide, pentru a permite corpului sa-si mentina temperatura normala. O solutie buna o reprezinta limonadele inducite usor, sucurile de fructe indoite cu apa (neaparat), ceaiurile de plante (cele mai bune: menta, macese, soc, salvie si fructe de padure).

Sursa foto: pixabay.com

 




Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus