Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Ascultă-ți corpul când e vorba despre foame și mâncare

Ascultă-ți corpul când e vorba despre foame și mâncare

Toate femeile vor să aibă siluete de vis și o sănătate perfectă. Însă multe au uitat un principiu vechi de când lumea: pentru a fi în formă, trebuie să-ți respecți și să-ți asculți corpul.

Orice corp este programat să anunțe când are nevoie de alimente, de apă, de odihnă, de relaxare. Suntem perfect adaptați să ne autoreglăm, dar, în goana după corpul perfect, uităm de bunul-simț și de moderație, cheia tuturor lucrurilor bune din viață. Mulți nutriționiști spun, de altfel, că niciun aliment nu este rău în sine. Importantă este combinația lor, momentul în care le consumăm și cantitatea. Fără dureri sau alte simptome, infertilitatea nu este o boală, ci efectul secundar al unei patologii ascuse, iar tratarea ei va rezolva și problema fertilității.

Corpul știe de ce are nevoie

Ai observat că unele alimente te fac să te simți apatică și greoaie? Altele îți provoacă indigestie. Există însă și unele care îți dau energie, altele care te consolează și te fac să te simți bine, unele care îți dau senzația de sațietate și te țin sătulă timp de mai multe ore.

Corpul știe ce alimente sunt bune pentru noi și de câtă mâncare avem nevoie pentru a fi energice și pline de viață. Ca atare, tendința de a-i dicta corpului ce avem nevoie, ignorând semnalele pe care el ni le trimite, nu este întotdeauna foarte sănătoasă. Pentru a fi sănătoase și frumoase, avem nevoie de proteine, calciu, carbohidrați, vitamine, glucoză din surse naturale. Putem accesa aceste substanțe nutritive dintr-o varietate de alimente, dar, pentru a ne simți în formă și a ne păstra silueta de vis, trebuie să consumăm cantitatea corectă.

Acceptarea de sine

Totul începe cu acceptarea propriei ființe, a propriului corp, a propriului metabolism. Când ne cunoaștem și suntem în acord cu noi însene, va fi ușor să înțelegem semnalele pe care le primim de la corp. Societatea pune presiune mare asupra a ceea ce trebuie să mâncăm, dar cel mai bine este să ignorăm acest aspect și să ne orientăm o perioadă atenția asupra noastră.

Semnalele corpului

Toată lumea are periodic senzații de amețeală, stomacul chiorăie, se instalează oboseala, gândirea devine neclară, apare durerea de cap. De multe ori, toate acestea sunt semne că organismul are nevoie de hrană. Nu te repezi însă la o gustare calorică și prea puțin nutritivă, ci ascultă puțin de poftele tale. Îți apare vreun aliment în minte? Te inspiră ceva anume? Știi să evaluezi cât de foame îți este?

Pentru a învăța să interpretezi corect semnele corpului, mai întâi trebuie să înveți să fii atentă la semnale:

  • Evaluează nivelul foamei pe o scară de la 1 la 10.
  • Fii atentă la ce senzații apar în corp când știi că urmează să mănânci (ce dispoziție ai, cum te simți fizic și psihic).
  • Observă dacă ești iritabilă, somnoroasă, îngrijorată, neliniștită.
  • După ce începi să mănânci, mestecă alimentele pe îndelete.
  • Savurează fiecare masă măcar 20 sau 30 de minute.
  • Lasă furculița pe farfurie între îmbucături.
  • Evaluează mereu nivelul de foame și de sațietate.
  • Observă cum îți dispare foamea. Iar după masă, evaluează nivelul de sațietate pe o scară de la 1 la 10.

De asemenea, este important să observi cum te simți după fiecare masă: ce alimente te fac să te simți energică, balonată, fără dureri de cap, obosită. În felul acesta, vei putea stabili o legătură foarte clară între mâncatul unei banane și felul în care decurge antrenamentul sportiv.

În plus, vei observa că, dacă la prânzul de pui și broccoli adaugi și o jumătate de avocado, vei avea un nivel energetic mai crescut și vei gândi mai clar decât în cazul unui prânz fără avocado.

Toate aceste lucruri țin de fapt de bun-simț și nu ai nevoie de prea multe lecții pentru a le învăța. De multe ori, oamenii uită însă să trăiască în acord cu propria natură.

Exersează aceste lucruri timp de 2-3 săptămâni și vei vedea că poftele nesănătoase dispar treptat, iar tu te vei simți bine cu corpul tău. Nu toată lumea poate avea o siluetă de clepsidră, însă toate femeile pot avea un corp sănătos și tonic, fără grăsime în exces, urmând un stil de viață natural.

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de septembrie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns