Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > B12, vitamina vegetarienilor

B12, vitamina vegetarienilor

Deficitul de vitamină B12 apare la vegetarieni, dar şi la persoanele care suferă de colită sau boală celiaca cronică, precum şi la persoanele care consumă mult alcool. O carenţă fiziologică de vitamină B12 apare după menstruaţie, în cazul femeilor gravide şi la copii.

Cele mai comune simptome ale unei astfel de carenţe sunt oboseală, lipsă apetitului, pielea palidă, diareea sau constipaţia, respiraţia greoaie chiar şi după foarte puţin efort, lipsă capacităţii de concentrare, depresia, limbă inflamată, gingiile care sângerează şi dificultatea în menţinerea echilibrului.

Planul corect de vitaminizare

O dietă echilibrată poate combate toate aceste neplăceri foarte uşor, dat fiind faptul că doză zilnică necesară de vitamină B12 este de doar două micrograme, necesarul fiind acoperit cu o singură porţie de lapte, ouă sau carne.

Vitamină B12 este importantă atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, fiind responsabilă pentru menţinerea energiei în organism. Vitamină B 12 intervine fundamental în metabolismul tuturor nutrienţilor: zaharuri, lipide şi proteine. Este vitală în menţinerea producţiei de mielină, care protejează neuronii şi asigură o bună funcţionare a acestora.

Senzationala vitamina B12

Această vitamină din complexul B este importantă şi în secreţia hormonilor sexulali, în procesul de reproducere. Deficitul de vitamină B12 este extrem de grav, în unele cazuri putând avea urmări fatale. Vitamină întreţine celulă nervoasă, previne demenţa şi bollile degenerative grave.

Alimentele bogate în B12 sunt organele, cum ar fi ficatul şi rinichii, sardinele, stridiile, scoicile, crevetele, carnea de miel şi de curcan, carnea de pui şi de porc, dar şi carnea de vită, lactatele, mai ales brânză şi iaurtul, ouăle şi pâinea şi cerealale integrale.

Ce mananci cand esti obosita

Această enumerare explică de la sine de ce vegetarienii au o problemă cu acoperirea necesarului de vitamină B12, pentru aceştia fiind necesare suplimente de vitamine din complexul B, în general şi în special de vitamină B6 şi B 12. Vitaminele din grupul B se găsesc din belşug în alimentele de origine animală, şi doar în cantităţi insuficiente în cele de origine vegetale. În plus complexul de vitamine din grupul B este vital pentru organism, scrie Suite 101.

Nu în ultimul rând trebuie spus că vitamină B 12 este ideală în cursul dietelor, pe de o parte pentru că este esenţială în procesul de metabolizare al nutrienţilor, pe de altă pentru că intervine fundamental în procesul de ardere al grăsimilor, şi mai ales la celor din depozitele adipoase. (Otilia Ignat)

Sursa foto: Thinkstock/Guliver

 

Comments

comments

Lasă un răspuns