Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Beneficiile ceaiului de rozmarin

Beneficiile ceaiului de rozmarin

Rozmarinul este o planta aromatică, de obicei, folosită ca mirodenie, pentru a da o savoare aparte bucatelor. Studiile au relevat că rozmarinul nu este doar un condiment deosebit de aromat, ci poate fi și o plantă medicinală cu proprietăți speciale care trebuie înclusă în lista cu plante care susțin sănătatea organismului sau pot rezolva unele probleme de sănătate.

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis), este un arbust din familia Lamiacee, ce creşte în formǎ sǎlbaticǎ în zona mediteraneanǎ, în principal pe soluri calcaroase insa poate fi cultivat şi în grǎdini. Rozmarinul are numeroase intrebuintari fitoterapeutice, fiind atat un condiment, o plantǎ meliferǎ (mierea de rozmarin este foarte apreciatǎ) dar și un produs frecvent folosit în parfumerie. Traducerea numelui sǎu latin înseamnǎ roua mǎrii si a fost folosit ca remediu inca din cele mai vechi timpuri datorita virtutilor sale medicinale.

Consumat sub formă de ceai, rozmarinul previne boli complicate și are efecte anti-aging, ceea ce înseamnă că dacă îl vei consuma cu regularitate ai șanse să trăiești mai mult.

green-tea-692339_960_720
Ceaiul de rozmarin este un tonic cerebral, adică te ajută să păstrezi sănătatea creierului, să-ți îmbunătățești funcțiile cerebrale și să previi declinul cognitiv (Alzheimer, demență).

Rozmarinul stimulează memoria și capacitatea de învățare și te ajută să-ți controlezi emoțiile. Toate aceste beneficii sunt posibile datorită anumitor ingrediente active care se regăsesc în crenguțele de rozmarin.

Ceaiul de rozmarin te protejează împotriva cancerului, deoarece conține substanțe antioxidante care previn îmbolnăvirea celulelor sau încetinesc răspândirea acestora în organism.

Ceaiul este folosit si pentru tratarea infecţiilor din sfera ORL, în special pentru calmarea tusei şi tratarea bronşitelor.

Consumat cu regularitate, ceaiul de rozmarin încetinește procesul de îmbătrânire, deoarece furnizează organismului o mulțime de vitamine, minerale și antioxidanți care protejează corpul de radicalii liberi.

Cum se prepară ceaiul de rozmarin? Cea mai bună metodă este infuzia din ramuri uscate sau verzi. Este nevoie de o linguriță de frunze și tije mărunțite bine la o cana cu apă clocotită.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns