Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Bolile genitale, soarele si marea

Bolile genitale, soarele si marea

Ce-ar fi vacanţa fără măcar câteva zile petrecute la malul mării? Ce-ar fi vara fără soare şi valuri? Aproape nimic. Drept care, ce te faci dacă te-ai pricopsit, chiar înainte de vacanţă sau ceva mai devreme, cu o boală de aceea păcătoasă?

Bolile aparatului genital al femeii sunt enervante, dureroase şi, nu de puţine ori, realmente periculoase. E musai să ştii exact dacă îţi face bine marea, iar dacă nu, cum să procedezi ca să nu renunţi la cele câteva zile care te vor încărca pentru un an întreg.

Vaginită

Este una dintre cel mai des întâlnite afecţiuni genitale la femei, mai ales după 30 de ani, când activitatea sexuală este intensă. Boala se caracterizează printr-un dezechilibru între bacteriile ce se găsesc în mod normal în vagin, iar simptomele sunt asemănătoare infecţiei candidozice (mâncărimi, usturime la urinat). Cauza acestui dezechilibru bacterian (se reduce aciditatea din pricină că scade cantitatea de lactobacili, bacterii bune, cu rol de protecţie) este tocmai spălatul local frecvent – duşurile intravaginale. Alte cauze: antibioticele locale, diafragmele sau tampoanele interne.

Ce face marea: nici bine, nici rău, dar costumul de baie, din plastic de obicei, accentuează simptomele neplăcute (iritaţii, mâncărimi, usturimi).

Ce să faci tu: consultă neapărat un medic înainte de plecare; în plus, introdu în dieta zilnică iaurtul. Face bine la siluetă, dar și la… bacterii. Pentru că iaurtul conţine exact lactobacilii necesari echilibrării florei vaginale.

Dismenoree

Durere la menstruaţie, altfel spus crampe puternice în regiunea abdomenului inferior, uneori cu reflexe în spate şi picior. Însoțite de stări de vomă, greaţă, chiar leşin. Majoritatea femeilor cu dismenoree, afecţiune pe care o au aproape toată viaţa, se tratează eficient cu antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, diclofenac, aspirină). Există însă cazuri în care acest tratament nu face faţă.

Ce face marea: fie că eşti sau nu înainte de menstruaţie, o cură de valuri, apă de mare şi băi de soare face minuni.

Ce să faci tu: respectă două condiţii: să nu faci baie dacă apa mării e prea rece, băile de soare să nu fie de lungă durată.

Dispareunie

Se traduce prin durere în timpul contactului sexual. Un mare inconvenient, mai ales că problema se poate transfera asupra cuplului. Contactul sexual va deveni un chin, iar partenerul se va îndepărta cu vremea, neînţelegând ce anume se întâmplă.

Ce face marea: în afară de curele de soare, care fac ca sângele să circule mai iute şi mai uşor, și de atmosfera romantică, ce ajută la dezinhibarea partenerilor, mai este nămolul, mai sunt valurile. Amândouă vor atenua dispareunia.

Ce să faci tu: să consulţi urgent un medic, pentru că, în afara unor cauze nu foarte grave ce pot provoca aceste dureri (uter retrovers, sindrom de relaxare pelvină, care apare după naştere sau după 40 de ani), există probleme care nu suportă amânare: anexite, chisturi, prolaps genital.

Menstruaţie neregulată

Activitatea glandei tiroide poate influenţa negativ menstruaţia. Dacă nivelul hormonilor tiroidieni este afectat, se dereglează ovulaţia şi ciclul menstrual, apărând dureri, sângerări abundente sau prea sărace.

Ce face marea: din nou foarte bine, datorită iodului.

Ce să faci tu: dacă marea e indicată în cazul tiroidei dereglate, soarele face foarte rău. De aceea, ar trebui să profiţi exclusiv de aerosoli şi un pic de soare blând. Dimineaţa, până în ora 10, şi seara, după ora 18.

Anexită

Este o boală infecţioasă care, în cele mai multe cazuri, este provocată de o boală cu transmitere sexuală netratată la timp. Se manifestă prin inflamarea trompelor uterine şi a ovarelor. Provoacă dureri în zona abdomenului inferior, migrând uneori pe picior în jos; poate provoca tulburări urinare sau digestive (balonare). Ignorarea anexitei duce la dereglări hormonale şi chiar la infertilitate.

Ce face marea: nu numai că nu ai nicio problemă la mare cu ea, dar simptomele vor fi serios diminuate.

Ce să faci tu: să urmezi tratamentul cu stricteţe, chiar dacă e vacanţă, să eviţi intratul în apă dacă e rece, să stai la soare cu măsură şi numai dacă nu e foarte fierbinte.

Premenopauză

Este perioada de tranziţie spre menopauză, sfârşitul ovulaţiei. Perioada aceasta, prea lungă uneori, se manifestă prin bufeuri, transpiraţii nocturne, menstră neregulată. În plus, stări psihice contradictorii, tristeţe inexplicabilă, uneori chiar depresie.

Ce face marea: nu tocmai bine, ea accentuând mai toate simptomele.

Ce să faci tu: cel mai bine, alege pentru vacanţă un alt loc – zona submontană ar fi perfectă. Dacă nu poţi nicicum fără litoral, du-te mai spre sfârşitul sezonului şi stai la soare doar dimineaţa, pe răcoare. Şi profită neapărat de ce-ţi dă marea bun pentru menopauză. Adică peşte şi fructe de mare, alimente bogate în omega 3, care reglează metabolismul, activitatea hormonală şi… libidoul.

Infecții urinare

Piscina, aglomeraţia, ba chiar şi romantismul pot duce la lucruri neplăcute, adică infecţiile urinare. Pentru că în timpul actului sexual multe bacterii pot urca prin uretră. Chiar şi prezervativele pot produce aceste infecţii, din pricina spermicidelor care tulbură echilibrul florei bacteriene, favorizând infecţiile. Soluţia la îndemână? Duşuri după fiecare intrat în piscină, urinat după fiecare contact sexual, ştergere corectă, câte un ceai de merişor, pe seară.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.25/26.06.2014.

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns