Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Ca sarea-n bucate. Cât este de necesară, când ne face rău

Ca sarea-n bucate. Cât este de necesară, când ne face rău

Ca sarea-n bucate – Nu degeaba înțelepciunea populară pune preț pe această substanță aparent modestă și comună, fiindcă sarea este o parte esențială a tot ce este viu și fără ea nu poate exista viață, așa cum o cunoaștem astăzi.

„Te iubesc ca sarea-n bucate“, îi spune mezina tatălui său împăratul, care vrea să știe cât de mare este dragostea celor trei fiice pentru el. Fără înțeleagă sensul adânc al vorbelor, o surghiunește și atrage astfel forțe neprielnice, ce-l duc pe un drum al nefericirii.

Abia la finalul călătoriei lui prin lume și prin sine ajunge să aprecieze cu adevărat ce i-a spus fiica cea mai mică, și anume că dragostea pe care o simte pentru el este esențială și neștirbită, ca prezența celui mai modest ingredient, dar care transformă orice preparat anost într-o mâncare delicioasă.

Sarea este componentă a corpului nostru, iar când spunem că ne demineralizăm, pierdem săruri de fapt. Nu putem trăi fără sare, dar în exces ea ne provoacă mari suferințe.

Am stat de vorbă cu medicul Susana Pretorian pentru a afla mai multe despre câtă sare și când trebuie s-o consumăm.

„Necesarul zilnic este de 3 g pe zi, de preferat sare marină, sare de Himalaya sau sare de mină neprelucrată. Prin prelucrare se pierd toate mineralele asociate, sarea devenind un produs pur chimic, clorură de sodiu. Nu este bine să adăugăm sare la alimentele deja sărate. Pentru accentuarea gustului, este de preferat să folosim plante aromatice și condimente. Consumul exagerat de sare poate ajunge la 30 g pe zi, cu riscuri pentru sistemul cardiovascular și rinichi. Consumată în cantități moderate, sarea este de importanță vitală pentru organism: majoritatea reacțiilor chimice din corp implică pompa membranară de sodiu; procesele de transmitere zilnică a miliardelor de influxuri nervoase necesită sodiu și clor. Regimurile alimentare desodate sau intens hiposodate dau tulburări de funcționare a gândirii (confuzie, gândire încetinită), neuromusculare și metabolice.“

Beneficiile uzului extern

Sarea face bine nu doar interiorului nostru, ci și pielii. Împachetările cu nămol sărat sunt deja tratamente celebre de înfrumusețare și revitalizare, iar îmbăierea în lacuri și bazine cu apă sărată este o adevărată binefacere, de care se bucură oameni din întreaga lume. Susana Pretorian oferă în acest sens mai multe amănunte:

„Sarea este utilizată în mod extern, în principal sub forma băilor cu apă sărată, astfel: băi simple aplicabile la domiciliu (500 g sare de Himalaya sau de sare de mină grunjoasă se aplică în jumătate de cadă cu apă, la 37-38 de grade, iar îmbăierea durează 20 de minute; imersiunea în apă sărată de mare, rece sau încălzită artificial în bazine (în Marea Neagră, de exemplu, concentrația este de 35 g/l, iar în Marea Moartă, de 300-350 g/l); imersiunea în apa din lacuri sărate sau băi sărate la cadă sau piscine cu apă din lacuri sărate; de asemenea, sarea uscată încălzită se poate pune în săculețe care se aplică în cazul durerilor articulare sau al unor inflamații simple neinfecțioase, cum sunt otitele; se poate folosi nămol sărat încălzit. Indiferent de aplicație însă, parametrii-cheie sunt vehiculul (apă, nămol, creme), temperatura (rece, cald) și componentele asociate.“

Beneficiile tratamentelor cu sare, altele decât sarea-m bucate

Este adevărat că frumusețea vine din interior, dar nici fizicul nu trebuie neglijat. Tratamentele cu apă și nămol sărat au efecte locale imediate, dar și un efect la distanță, și anume detoxificarea profundă a țesuturilor și organelor. „Local, se produce vasodilatație fie imediată, la aplicare caldă, fie secundară, la aplicare rece. Circulația activată și deschiderea porilor permit îndepărtarea toxinelor din stratul subcutanat, dar și oxigenarea și hrănirea mai eficiente ale pielii și țesutului subcutanat. Cristalele de sare au efect de gomaj, iar sarea pătrunde în țesutul subcutanat și atrage osmotic apa pură produsă în organism, cu efect de hidratare profundă și de durată. Apa sărată și nămolul sărat realizează o detoxificare la nivel renal, hepatic, digestiv și respirator. Iar pentru că au efect asupra sistemului nervos vegetativ, apa și nămolul sărat determină virarea de la componenta simpatică (stare de stres, de alertă) la cea parasimpatică (relaxare, somn de calitate)“, completează Susana Pretorian pledoaria pentru tratamentele cu sare.

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns