Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cancerul poate fi oprit

Cancerul poate fi oprit

Auzi vorbindu-se despre cancer la televizor, citești în reviste ori pe internet, însă fără să iei în calcul că ucigaşul tăcut te poate atinge chiar pe tine sau pe cineva apropiat.

Așa gândesc, din păcate, cele mai multe femei. Altele, chiar dacă vor să-și facă analizele, nu și le permit sau nu au acces la spitale. Oricum, statisticile vorbesc de la sine: cancerul de sân este pe primul loc din punctul de vedere al incidenţei şi mortalităţii feminine, de vină fiind înainte de toate depistarea târzie a bolii. Asta se întâmplă pentru că, în cele mai multe cazuri, femeile ajung la control abia după ce apar simptomele, vizibile și dureroase, iar șansele de vindecare scad deja dramatic.

Cu un pas înaintea bolii

Cancerul mamar are şanse de vindecare de până la 90% dacă îl descoperi într-un stadiu incipient. Mai multe despre analizele necesare depistării din vreme a acestei boli ne-a spus dr. Dan Corneliu Jinga, medic primar oncologie medicală, doctor în ştiinţe medicale, coordonatorul departamentului oncologic al Spitalului Universitar Bucureşti: „Pentru diagnosticul în faze precoce al bolii, este foarte important ca femeile să se supună unei supravegheri periodice. Se numeşte screening în limbaj medical şi se adresează unei populaţii bine ţintite, fără antecedente familiale. Fiecare ţară europeană îşi stabileşte populaţia ţintă în funcţie de incidenţa maximă a cancerului. În România, această populaţie are vârsta cuprinsă între 50 şi 65 de ani. Dacă pacienta provine dintr-o familie cu cancere mamare şi ovariene – în special pe linie maternă, rude de gradul întâi –, atunci supravegherea începe mai devreme. Mai mult, poţi să începi supravegherea cancerului mamar la 40 de ani, poate şi la 30 dacă pacienta are displazii mamare, leziuni benigne sau care atrag atenţia că există modificări estrogene, dezechilibre hormonale ce ar putea să stea la baza producerii unui cancer în prezent sau în viitor. Ecografia şi mamografia, alături de examenul clinic, constituie mijloacele cele mai simple, ieftine şi sigure de depistare precoce a unui cancer mamar. E de preferat ca ecografia să se facă la vârste tinere, iar mamografia, după 50 de ani.“

E important de reţinut că aceste analize nu se plătesc în spitalele de stat şi nici în clinicile private care au contract cu casa de asigurări: „Mamografia, ecografia şi consulturile de screening se fac cu precădere în regim ambulatoriu (policlinici sau ambulatorii integrate ale spitalelor), pe baza trimiterii de la medicul de familie. Investigaţiile sunt compensate de sistemul de asigurări dacă policlinicile şi ambulatoriile respective au contracte care derulează acest program cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Medicii de familie care au în grijă pacientele respective ar trebui să cunoască exact unde pot să le trimită, fără contribuţie“, spune dr. Jinga.

Campanii care salvează vieți

Chiar dacă analizele se pot face gratuit cu trimitere de la medicul de familie, multe femei nu merg la control cu anii, pentru că nu-şi cunosc drepturile sau nu au posibilitatea de a ajunge la un spital. Pentru ele, campaniile pentru depistarea cancerului de sân sunt o şansă importantă de a descoperi boala. Anul trecut, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer împreună cu Pfizer România au ajutat 115 femei cu suspiciune de cancer, de la ţară sau din oraşe mici, să facă gratuit ecografii sau mamografii. 43% din ele au fost descoperite cu probleme, iar trei au fost de acord să ne împărtăşească experienţa lor.

V.R. 37 de ani, jud. Ialomiţa

„Am 37 de ani şi nu am mers la control de sâni niciodată. Motivul principal au fost banii. La medic am mai mers numai cât am fost gravidă cu cei trei copii…

De prin 2013 mă dureau sânii, la început rar, apoi tot mai des, la frig, efort, lovituri. Mi-am dat seama că poate fi ceva rău, dar nu aveam bani să merg la medic. Acum, cu ocazia campaniei, mi-au găsit un nodul care trebuie scos, aşa au recomandat medicii, dar încă nu am rezultatul biopsiei. Pentru că a crescut în ultimele trei luni, mi-au spus să-l scot de urgenţă, să vin să mă internez la Fundeni. Când o să fac rost de bani (dacă o să mă angajez eu sau soţul meu, fiindcă acum suntem amândoi fără slujbă şi trăim din ajutorul social), o să merg şi la controale. Deocamdată, trebuie să strâng bani pentru operaţia asta.“

D.C., 58 de ani, jud. Argeş

„Pe la 30 de ani, a început să-mi curgă sânul stâng. Am tot fost la spital, dar pe vremea lui Ceauşescu nu era ca acum, mă puneau să mă mulg și mă durea. Până la urmă, mi-au scos o parte din sân. Mi-au făcut şi histerectomie. 20 de ani mai târziu, mi-au scos restul sânului la Bucureşti, la Universitar, pentru că începuse iar să mă doară și să-mi dea junghiuri. În noiembrie, mi-au găsit nişte noduli la sânul drept, dar sunt benigni. Mi-au zis să fac ecografie la șase luni şi mamografie la un an. Mi-au dat nişte pastile. Pe fata mea (35 de ani) o tot iau cu mine la controale, ca să-şi facă Papanicolau și s-o vadă medicii.“

N.D., 36 de ani, jud. Prahova

„Ultima dată am fost la control în iulie 2014 pentru testul Papanicolau, pe care l-am făcut pentru liniştea mea, mai ales că sora mea fusese operată în 2010 de neoplasm de col uterin.

Am un nodul la axila dreaptă, prezent din 2008, când am întrerupt alăptatul fetiţei mai mici, care se mărea şi devenea dureros premenstrual, dar, neavând informaţii despre palparea sânilor, nu m-am gândit că acel nodul poate fi o problemă de sănătate.

În urmă mamografiei făcute recent, am aflat că nu necesită tratament, doar control periodic şi ecografii la șase luni. Indiferent de răspuns, eu sunt optimistă şi o să merg la controale şi ecografii exact cum am fost sfătuită, pentru a putea să fiu alături de cei dragi în putere, nu bolnavă.“

Nu amâna cu nicio zi!

Cancerul nu poate fi vindecat, dar, dacă tratamentul este început din timp, dispar celulele bolnave şi afecțiunea intră în remisie totală, iar şansele unei vieţi normale sunt de partea ta. De aceea, lupta cea mai mare în cancerul mamar este diagnosticul precoce, spune dr. Dan Corneliu Jinga: „În momentul în care cancerul este diagnosticat în stadii avansate, nu mai putem vorbi deloc de vindecare, doar cel mult de o stabilizare a bolii. Dacă în situaţia cazurilor incipiente speranţa de viaţă a unei femei este egală cu a populaţiei feminine din ţara sau continentul respectiv (în România, este în jur de 70 de ani), în cazul unui cancer avansat, supravieţuirea medie este de doi ani. Sigur că terapiile moderne au permis întârzierea momentului nedorit, uneori şi cu zece ani, dar terapiile respective sunt costisitoare atât fizic (pacientele suportă foarte greu aceste tratamente), cât şi financiar (este o încercare pentru sistemele de sănătate să facă faţă unor tratamente extrem de costisitoare pentru boala avansată).

În fiecare an, în România sunt diagnosticate între 7.000 şi 8.000 de cazuri de cancer mamar, iar peste 3.000 de femei mor din cauza acestei maladii.

Citește și:

Bolile, o moștenire de familie

Semne minore care pot anunta boli grave

Bolile tăcute sunt cele mai periculoase

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.12/26.03.2015

Autor: Andreea Cohuț

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns