Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Când începi să îmbătrânești?

Când începi să îmbătrânești?

Bătrâneţea este o stare, dar şi o realitate biologică pe care nu o poate ocoli nimeni. Mai în glumă, mai în serios două lucruri sunt certe pe lumea asta: faptul că îmbătrânim şi că la un moment dat o să murim. Când începi să îmbătrâneşti?

Psihic se poate întâmpla la orice varstă, şi tot psihic poţi rămâne tânără până în ultima clipă a vieţii tale, dar îmbătrânirea biologică este un alt detaliu. Organele interne ale corpului nostru se dezvoltă până la vârstă de 25 de ani. După această treaptă a evoluţiei personale, începe regresul corpului uman. Interesant este că nu îmbătrânim uniform, unele organe degradându-se mai repede, altele mai lent.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2015/01/15/imbatranesti-2.jpgIată care sunt etapele procesului de îmbătrânire şi când începi să îmbătrâneşti.

►După vârstă de 27 de ani, ovulele femeilor încep un proces accelerat de îmbătrânire.
►Cel mai mare organ al omului, pielea, îşi reduce masă cu aproximativ patru kilograme după 40 de ani. Celulele epiteliale, din fericire, se regenerează aşa că nu va puneţi mari speranţe că slăbiţi prin pierderea lor. Odată cu înaintarea în vârstă, însă, pielea devine mai deshidratată, ceea ce o face mai puţin elastică, iar capacitatea de regenerare este scăzută.

►Anual, pierdem mai mult de 35.000 de fire de păr, că urmare a unui ciclu firesc de înnoire. Regenerarea scade in fiecare an, după vârsta de 30 ani, cu 10%.

►După vârstă de 25 ani, începem să pierdem aproximativ 250 de grame de masă musculară, cele mai afectate zone fiind şoldurile, picioarele şi spatele. În replică după 25-27 de ani, acumulăm circa 200 de grame de grăsime  care înlocuieşte masa musculară.

►După vârstă de 20 de ani, specialiştii ne anunţa că, anual, începem să pierdem câte un gram din greutatea creierului. Numărul de neuroni, care mor anual, este de peste 100.000, acest lucru fiind valabil pentru persoanele sănătoase şi care nu fac excese. Alcoolul, sedentarismul şi dietă neadecvata cresc de 30 de ori numărul neuronilor care mor anual.

Când începi să îmbătrânești? ►După vârstă de 35 de ani, inimă îşi răreşte bătăile inimii din cauza oboselii, numărul maxim de contracţii pe minut scăzând cu o bătaie pe an.

►Degenerarea articulaţiilor începe dupa vârsta de 30 ani şi atinge apogeul la 60 de ani.

►Acuitatea vizuala scade după 25 de ani, iar numărul celulelor receptoare din retină scade constant cu 12% în fiecare an după vârsta de 40 de ani.

 

►Calitatea auzului scade constant după vârsta de 40 de ani.

►Funcţiile interne se reduc constant cu 5-7% după varsta de 25 de ani, procesul accelerându-se după menopauză, la femei şi după 55 de ani la bărbaţi.

Text: Otilia Ignat/ Sursa foto: unsplash

 

Comments

comments

Lasă un răspuns