Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Capriciile tiroidei

Capriciile tiroidei

Ai pielea aspră şi uscată, te simţi obosită, nu dormi bine şi te concentrezi greu? Nu da vina pe primăvară! Cauza ar putea fi un dezechilibru în activitatea tiroidei, care-ţi dă organismul peste cap dacă nu-i acorzi atenţia cuvenită.

Tiroida este o glandă mică, de 25-30 g, aflată (parcă ascunsă) în spatele mărului lui Adam, având forma unui fluture cu aripile întinse. Prin hormonii pe care îi secretă (T3 – triiodotironină, T4 – tiroxina şi calcitonină, responsabilă de nivelul de calciu din sânge), reglează toate funcţiile importante din organism: metabolismul, temperatura corpului, contractilitatea muşchiului cardiac, activitatea neuromusculară, producţia de celule sangvine, activitatea gastrointestinală, ciclul menstrual, procesele gândirii, capacitatea de concentrare.

Primele simptome care trebuie să te pună pe gânduri sunt uscarea excesivă a pielii, senzaţia de oboseală generală, stările depresive, fluctuaţiile de greutate, deteriorarea părului şi a unghiilor.

Tiroida sintetizează hormoni şi îi eliberează în sânge datorită hormonului hipofizar TSH, în condiţiile unui aport normal de iod, ajuns în organism prin alimente, necesarul zilnic fiind de 100-150 de mcg.

Când mai mult, când mai puţin

Dereglarea funcţiei tiroidei înseamnă că această glandă produce prea puţini hormoni, ducând la hipotiroidie, sau, dimpotrivă, foarte mulţi, urmarea fiind hipertiroidia. Nediagnosticate şi netratate, aceste afecțiuni cresc riscul de obezitate, boli cardiovasculare, disfuncţii sexuale, infertilitate, anxietate și depresie.

Hipotiroidie

Este cea mai frecventă disfuncţie a tiroidei, cu care se confruntă mai ales femeile intrate la menopauză, caracterizată prin încetinirea funcţiilor organismului.

Simptome: o permanentă stare de slăbiciune şi oboseală, lentoare în mişcare, stări depresive, probleme de concentrare, tulburări de memorie, sensibilitate crescută la frig, piele aspră, uscată şi rece, unghii friabile, păr uscat, crampe musculare, tulburări menstruale, tranzit intestinal lent şi tendinţă de îngrăşare.

Cauze frecvente: tiroidita autoimună Hashimoto şi deficitul de iod, care duce la formarea guşii endemice.

Hipertiroidie

Din cauza excesului de hormoni tiroidieni, funcţiile organismului sunt mult accelerate, corpul funcţionând în stare de alertă.

Simptome: nervozitate, iritabilitate, palpitaţii, puls accelerat, trecerea rapidă de la o stare psihică la alta, intoleranţă la căldură, tremurături ale mâinilor, transpiraţie abundentă, insomnie, stări febrile, sensibilitate la lumină, pierdere în greutate.

Cauze frecvente: maladia Basedow, o boală autoimună, precum şi inflamaţiile de la nivelul tiroidei, stresul puternic și ereditatea.

Teste necesare

# Analize de sânge pentru stabilirea nivelului hormonilor tiroidieni şi al TSH din sânge;

# Ecografie pentru depistarea nodulilor sau chisturilor;

# Dozarea anticorpilor tiroidieni, în cazul suspectării unor boli autoimune;

# Biopsie tiroidiană, pentru diferenţierea nodulilor benigni de cei maligni.

Ajutor de la plante

Cură cu ceai de urzici. Se prepară din doi pumni de urzici proaspete sau două linguri cu frunze uscate la o jumătate de litru de apă fierbinte, în care se infuzează o oră. Lichidul strecurat se bea pe parcursul zilei. Cura durează între două și cinci luni, timp în care trebuie evitat consumul de carne de porc.

Cataplasme cu seminţe de in. Pune un pahar cu seminţe de in într-un săculeţ de pânză (sau într-o șosetă de bumbac), leagă cu un şiret şi scufundă, pentru 20 de minute, într-un vas cu apă fierbinte. Scoate săculețul din apă, lasă-l la scurs, apoi aplică-l cât de fierbinte suporți pe zona gâtului. Fixează cu o eşarfă și ține-l până când se răceşte. Repetă zilnic, timp de o săptămână.

Hrană pentru tiroidă

Asta înseamnă să-i asiguri organismului necesarul zilnic de iod, atât de util pentru producerea hormonilor tiroidieni. Una dintre cele mai importante surse de iod alimentare este sarea – de preferinţă cea de mare, întrucât are avantajul de a conţine iod natural și este considerată cel mai eficient mijloc profilactic împotriva deficitului de iod şi a neplăcerilor generate de acesta.

Alte surse: peşte oceanic, nuci, lactate, drojdie, hrişcă, banane, roşii, spanac, morcovi, salată verde, ştevie, dovlecei, seminţe de măr.

Ce împiedică asimilarea iodului. Unele alimente (napii, conopida, varza roşie, ridichile) pot avea acest neajuns,  motiv pentru care ar trebui consumate cu moderaţie. La fel produsele din soia, în cazul celor care ştiu că suferă de afecţiuni tiroidiene. Apoi, ar trebui excluse din alimentaţie sosurile picante, produsele rafinate, precum orezul alb, fulgii de porumb şi preparatele din făină albă, grăsimile trans, cafeaua, ceaiul negru, alcoolul, carnea şi mezelurile de porc, conservele, produsele ce conţin zahăr rafinat, precum prăjiturile, bomboanele, sucurile îndulcite.

Dirijorul orchestrei endocrine, cum e numită glanda sub formă de fluture, coordonează discret, precum o baghetă magică, ritmul întregului organism, influenţând în mod hotărâtor nivelul de interpretare al orchestrei și dezlănţuind adesea adevărate simfonii ale tunetelor şi fulgerelor. Pentru a evita asemenea „audiţii“, lasă fluturele să zboare, dar ai grijă de el!

Principalele cauze ale creşterii numărului celor care se confruntă cu dereglări tiroidiene sunt stresul şi alimentaţia deficitară.

Citește și:

Etapele unui implant dentar reuşit şi cu efecte îndelungate

Oare auzi bine?

Bolile de la birou

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.11/17.03.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns