Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Carbunele medicinal, remediu multitalentat

Carbunele medicinal, remediu multitalentat

carbune - foto iStock (2)

Carbunele medicinal – Dureri de stomac, indigestie, balonare, intoxicații. O să fii surprinsă să afli că soluția tuturor acestor probleme este… cărbunele medicinal.

Cunoscut din secolul al XVI-lea î.H., puterea lui terapeutică este amintită pentru prima oară în papirusul egiptean Ebers, în care sunt prescrise tratamente pentru o gamă largă de boli. Apoi, în jurul anului 400 î.H., e rândul lui Hipocrate să recomande cărbunele vegetal ca remediu al unor probleme de sănătate.

Un pic de istorie

Mai aproape de epoca noastră, în 1813, chimistul francez Bertrand a făcut o demonstrație spectaculoasă a eficienței acestui remediu ancestral înghițind în public o linguriță întreagă de arsenic, doză care ar fi ucis 50 de bărbați. Stupefiat, publicul  era convins că asistă la o sinucidere. La finalul experimentului ei au înțeles de ce Bertrand nu a murit și nu a suferit efectele otrăvii: greață, vărsături, arsuri în gură și gât… Înainte de demonstrație, chimistul înghițise cărbune activat, care a neutralizat totalmente otrava.

În 1831, farmacistul Touéry a făcut un experiment similar cu același rezultat, dar de data aceasta în fața Academiei Franceze de Medicină. El a înghițit 1 g de stricnină (de zece ori doza mortală). În zece minute, ar fi trebuit să fie mort, dar cele 15 g de pudră de cărbune vegetal presărate peste otravă au stopat efectele ei devastatoare.

Astăzi există dovezi științifice care confirmă capacitatea uimitoare a cărbunelui de a absorbi substanțele toxice din corp.

Ce este și cum acționează cărbunele medicinal

Cărbunele medicinal este obținut din materiale naturale precum coajă de nucă de cocos, lemn, bambus, care sunt carbonizate la temperaturi mari (între 600 și 900°C), în absența oxigenului. Important: cărbunele medicinal (numit și activ sau activat) nu e același lucru cu cenușa rămasă în sobă după arderea lemnului, care în niciun caz nu este bună de consumat!

Cum acționează? Datorită porozității (pe suprafața lui există milioane de pori minusculi), cărbunele activ captează toate substanțele toxice ce pot dăuna organismului: produse chimice sau medicamentoase, insecticide, pesticide, aditivi alimentari, toxine, bacterii (salmonela, stafilococ, clostridium tetani, clostridium botulinum), virusuri.

Cărbunele medicinal activ este probabil cel mai simplu, mai eficient și mai ieftin agent de dezintoxicare a organismului și un puternic antidot împotriva celor mai multe otrăvuri, dar publicul, bolnavii și chiar și mulți medici nu știu acest lucru.

Există însă și alte motive pentru care cărbunele medicinal n-ar trebui să lipsească din mica noastră farmacie de acasă.

Intoxicații cu medicamente

Cărbunele activat este recomandat în toate intoxicațiile cu medicamente: antidepresive, barbiturice, benzodiazepine, paracetamol, salicilați. Ca să-și facă efectul, trebuie administrat în primele 3-4 ore după ingestia toxicelor (optim în prima oră), într-o cantitate de zece ori mai mare decât a substanței toxice. De obicei, în intoxicații se recomandă 50 g de cărbune activat la adulți și 10-25 g la copii. Pulberea de cărbune (comprimatele se pisează) se amestecă bine cu 250 ml de apă rece și se bea (nu are gust). Oricum, în caz de otrăvire sau intoxicație medicamentoasă ori de altă natură, este obligatorie solicitarea ajutorului medical de urgență.

carbune - foto iStock

Toxiinfecție alimentară

Cunoști scenariul: ai mâncat ceva nu tocmai proaspăt, iar la câteva ore după aceea se instalează starea de rău (crampe abdominale, diaree, greață, vărsături, febră). Ei bine, dacă pe viitor ți se mai întâmpla așa ceva, să ai la îndemână cărbunele activat. Imediat ce apar simptomele, dizolvă 1-2 linguri de pulbere (capsule zdrobite) într-un pahar cu apă și bea amestecul. Repetă de 3-4 ori pe zi, până când simptomele dispar.

Tulburări digestive calmate cu carbunele medicinal

În caz de balonare, gaze intestinale, indigestie, diaree, dizenterie, halenă (respirație cu miros neplăcut), poți apela tot la cărbunele medicinal. 

* Diaree: două linguri de pulbere de cărbune într-un pahar cu apă. Repetă la fiecare opt ore (între mese) până la oprirea diareii.

* Balonare, flatulență: 500 mg (două capsule zdrobite) dizolvate în 250 ml de apă, cu o oră înainte de masă.

* Criză de gastrită, indigestie: o lingură de cărbune într-un pahar cu apă, de 3-4 ori pe zi.

Înțepături de insecte

E adevărat că a cam trecut sezonul înțepăturilor de insecte (deși un mic păianjen te poate oricând înțepa în casă ori la birou), dar la primăvară reluăm bătălia cu micile creaturi, așa că îți va prinde bine să știi cum poți diminua umflătura, mâncărimile sau durerea provocate de înțepătură. Prepară o pastă din praf de cărbune medicinal și puțină apă, aplică amestecul direct pe înțepătură și protejează zona cu o compresă. Cărbunele se leagă de toxinele eliberate de insectă, eliminându-le din piele. La anul, când vei ieși la picnic, amintește-ți să pui într-o punguță câteva capsule de cărbune.

Dinți mai albi

Cărbunele medicinal activat elimină placa bacteriană, adsoarbe toxinele eliberate de bacteriile din gură și, în plus, îndepărtează petele de pe dinți, făcându-i mai strălucitori și aducându-i mai aproape de nuanța lor originală. Amestecă pudra de cărbune activat cu puțină apă (1-2 capsule zdrobite), înmoaie periuța de dinți în amestec și perie-ți dinții blând, fără să freci tare sau tamponează amestecul pe dinți. Lasă să acționeze trei minute, apoi clătește-te. Îți vei simți dinții foarte curați, iar în timp vei observa că devin mai albi.

Cură de detoxificare

Chiar și în absența unei tulburări anume poți urma o cură cu cărbune medicinal de 2-3 ori pe an ca să elimini toxinele acumulate în organism. În ce constă cura? Timp de 15 zile, înainte de fiecare masă, ia două lingurițe de cărbune, dizolvat în 100 ml de apă rece.

Nu uita! Nu lua cărbunele medicinal în același timp cu medicamentele căci le reduce eficiența. Lași să treacă cel puțin două ore între cele două.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr42/20.10.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns