Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cauzele durerilor de picioare

Cauzele durerilor de picioare

Dacă nu a apărut de la o lovitură sau o entorsă, durerea de picioare poate fi simptomul unei afecțiuni.

Orice durere situată între talpă și coapsă este încadrată ca durere de picior, dar sunt cazuri când nu ține de o problemă a membrelor inferioare, ci este simptomul unui alt organ aflat în suferință. Iată câteva dintre posibilele cauze:

Artrită

Durerea articulațiilor provocată de artrită este asociată cu in­fla­mația. Durerea de picioare poate fi provocată de o serie de tipuri de artrită – osteoartrită, artrită reumatoidă, artrită infecțioasă, gută, bursită, tendinită. Aceasta poate afecta una, mai multe articulații ori alte părți ale sistemului musculoscheletal.

Durere musculară

Durerea care se manifestă prin crampe musculare apare ca urmare a deshidratării sau a ni­velului scăzut de potasiu, sodiu, calciu sau magneziu. Anumite medicamente, precum diureticele și statinele, afectează mușchii și provoacă dureri. De asemenea, mușchii mai sunt încordați sau obosiți de la suprasolicitare.

Arterioscleroză

Multe dintre semnele acestei afecțiuni nu apar până când nu se produce un blocaj. Boala se referă la îmbătrânirea arterelor și poate să apară la o arteră situată oriunde în corp. Arterioscleroza poate fi o formă de ateroscleroză (cu care nu trebuie însă confundată), afecțiune provocată de acumularea de țesut adipos pe pereții arterelor.

Fractură

Durerea asociată cu ruperea unui os apare când terminațiile nervoase ale țesutului care înconjoară osul trimit semnale de durere către creier.

Fasciită plantară

Este cel mai des întâlnită formă de durere la nivelul călcâiului sau între gleznă și călcâi. Este o inflamare a ţesutului ce face legătura între călcâi şi vârful piciorului și apare în timpul mersului sau alerga­tului. Mai apare ca urmare a activită­ții fizice intense, la cei care practică tenis, baschet. Stresul repetat asupra călcâiului sensibilizează oasele, mușchii și încheietura din zonă, recuperarea naturală fiind mai anevoioasă.

Displazie cervicală

Apare când celulele sănătoase ce alcătuiesc cervixul suferă diferite modificări. Un test Babeș-Papanicolau este edificator în acest sens. Tratamentul adec­vat atenuează boala și previne instalarea cancerului.

Sindromul de compartiment

Din punct de vedere anatomic, compartimentele sunt grupări de mușchi, nervi și vase de sânge de la nivelul brațelor și picioarelor. Acest sindrom se dezvoltă de obicei la gambă, după un traumatism ce provoacă umflătură sau hematom. Durerea este profundă și, în lipsa tratamentului, circulația capilară care funcționează cu întreruperi duce la distrugerea celulelor și a țesutului.

Tromboză venoasă

Este rezultatul blocării circula­ţiei venoase profunde de ­către un cheag. Această afecțiune dureroasă se dezvoltă după perioade lungi de inactivitate. Apare frecvent la supraponderali, fumători sau în urma tratamentului cu medicamente ce cresc riscul formării de cheaguri. Tromboza venoasă este o urgență me­­dicală – ca atare, trebuie să te pre­zinți la spital în cel mai scurt timp.

Sciatică

Este un simptom al iritării nervului sciatic. Durerea radiază de la spate (din rădăcinile nervoase ale coloanei vertebrale) de-a lungul piciorului și poate fi un efect al unui disc herniat sau o stenoză spinală. În funcție de gravitate, se recomandă exerciții fizice specifice pentru întărirea mușchilor coloanei sau intervenție chirurgicală.

Neuropatie periferică

Este definită ca o afecțiune a funcției nervoase periferice (picioare și tălpi) și se manifestă prin senzație de arsură, amor­țeală, scăderea sensi­bili­tății sau a for­ței musculare pe tra­seul nervilor afec­tați. În categoriile de risc sunt diabeticii, bolnavii de tiroidă și boli autoimune, precum și vârstnicii.

Cancer osos

Numit și osteosarcom, acest tip de cancer se poate dezvolta în orice os al corpului, dar prevalenţa este în femur, tibie şi humerus. Un osteosarcom se traduce printr-o tumefacţie locală, inflamatorie, dureroasă. Cele mai frecvente simptome sunt durerea şi umflarea locului tumorii, care se intensifică în cursul nopţii. Și alte cancere, precum cel de prostată sau de sân, pot metastaza în os și provoca durere de picioare.

Boală arterială periferică (BAP)

Este o deficienţă circulatorie cauzată de îngustarea sau astuparea arterelor care transportă sângele către extremităţi (îndeosebi către picioare), care nu primesc astfel suficient sânge. Suferinzii de artrită care acuză dureri de picioare ca urmare a bolii arteriale pe­riferice nu fac diferența între ­cele două afec­țiuni.

Ateroscleroza, adică depunerea unor ­plăci de grăsime pe pereţii arterelor, ce are ca efect reducerea circulaţiei sângelui, reprezintă principala cauză a bolii arteriale periferice. Infarctul şi afecţiunile inimii constituie cele mai grave şi frecvente complicaţii. Această afecţiune poate provoca și răni sau infecţii la nivelul picioarelor, mai ales la persoanele cu diabet. O analiză nu­mită indice gleznă-braţ (IGB) reprezintă o măsurătoare (a tensiunii arteriale la nivelul gleznelor şi la mână) care îl ajută pe medic să facă o primă evaluare a circulaţiei de la picioare.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr1/12.01.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns