Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cele mai rele obiceiuri

Cele mai rele obiceiuri

Fumatul este considerat unul din cele mai rele obiceiuri. Află că acesata nu este nici cel mai rău, nici cel mai grav atac pe care îl comiți singură asupra sănătății tale. Află care sunt cele mai rele obiceiuri, toate în măsură să-ți afecteze grav starea de sănătate, ducând la boli grave, costisitoare, incurabile sau foarte greu de vindecat.

Stai mai mult de 10 ore pe scaun. Chiar dacă faci exerciții în mod regulat, în reprize de o oră sau mai mult, la fiecare câteva zile, a stă pe scaun mai mult de 10 ore pe zi este unul din cele mai rele obiceiuri, aproape la fel de rău cu a fuma un pachet de țigări pe zi. Cele zece ore însumează statul în mașină, la birou, acasă, în față televizorului sau la masă. Statul pe scaun crește alarmant riscul de cancer de colon, de sân și de prostată. Însumate aceste afecțiuni se produc într-un număr aproape triplu față de afecțiunile pulmonare maligne cauzate de fumat. Soluția este să te miști cinci minute la fiecare oră de stat pe scaun, iar mișcarea trebuie să antreneze toate grupele de mușchi.

Mananci prea multa carne si prea multa branza fermentata. Cele doua tipuri de alimente sunt sursa de IGF-1, un hormon de crestere, care poate promova declansarea proceselor maligne si poate accelera dezvoltarea unor efectiuni de tip canceros. Riscul este comparabil cu cel de a face cancer pulmonar in cazul fumatorilor care au acest obicei de mai mult de 20 de ani. Riscul este si mai mare la tineri si scade spre zero dupa varsta de 50 de ani. Solutia: o singura portie de carne si o singura portie de branza fermentata pe zi sau chiar mai putin.

Folosești că sursă de energie pentru încălzit sau gătit gazul natural. Arderea gazului natural în centrale termice sau pentru gătit determină eliberarea unor doze de monoxid de carbon, dioxid de azot și formaldehidă. Cea mai mare proporție se elimină prin sistemele de ventilație, dar o parte rămâne și o inspirăm. Această combinație are efecte similare cu fumatul pasiv, iar efectele sunt devastatoare în timp. Studiile asupra acestor surse de noxe sunt la început, dar există indicii care arată că cel puțin 10% din formele de cancer pulmonar au această cauza. Soluția este aerisirea permanență a casei, altfel decât prin sisteme de ventilatie cu circuit închis.

Folosești odorizante chimice. Acesta este unul din cele mai rele obiceiuri și este estrem de toxice mai ales pentru copii. S-a constatat că foarte multe dintre cazurile de astm sunt provocate de odorizante de interior și de cele pentru mașină, care folosesc substanțe chimice aromate. Cea mai bună sursă de aromă pentru casă o reprezintă uleiurile naturale și aerul curat de afară.

Lipsă de somn. Efectele lipsei de somn pentru inimă și sistemul cardiovascular sunt echivalente cu efectele pe care le are fumatul asupra plămânilor. Cei care dorm mai puțin de 7 ore din 24 își asumă acest risc.

Acestea sunt considerate cele mai rele obiceiuri care îți pun în pericol grav sănătatea.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns