Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Colon fără toxine, viaţă fără boli!

Colon fără toxine, viaţă fără boli!

Mâncarea săţioasă din ultimele luni ne-a adus câteva kilograme în plus, frigul ne-a pus imunitatea la încercare… e clar că organismul nu-i în cea mai bună formă înainte de începutul primăverii. Să-i dăm o mână de ajutor!

Un rol esenţial în procesul de detoxificare aparţine ficatului, rinichii au la rândul lor o contribuţie importantă, însă şi despre colon se ştie că acumulează ani la rând reziduuri, care pot deveni periculoase, slăbind imunitatea şi afectând buna funcţionare a organismului. De unde ştii că ai o astfel de problemă? Ei bine, când intri în contact cu prea multe toxine (din alimente, fum de ţigară, aer poluat, medicamente, substanţe chimice etc.), iar ficatul, rinichii şi colonul nu mai fac faţă să le elimine eficient, apar simptome pe care nu trebuie să le neglijezi: te simţi obosită, suferi de constipaţie, balonări, alergii, probleme ale pielii, dureri de cap, obezitate, infecţii frecvente şi alte neplăceri mai mici sau mai mari.

Plan de bătaie

Toxinele nu pot fi eliminate în totalitate şi nici n-ar fi de dorit să se întâmple asta dintr-odată, dar ce putem face este să stimulăm organele responsabile de acest proces să-şi facă treaba cât mai bine. E vizat în special colonul, unde se depun deşeurile rezultate din alimente, care duc în timp la tot felul de probleme. De aceea, prima schimbare trebuie să se petreacă în alimentaţie. Când începi orice cură detoxifiantă (poate dura o săptămână, două sau mai mult), e musai să excluzi din meniul de zi cu zi carnea, zahărul, sarea, făina, grăsimile, alcoolul. Iar cum primăvara bate la uşă, consumă multe salate din frunze verzi şi bea zilnic ceaiuri! Acesta este pasul cel mai important. Alte secrete pentru reuşită, afli în continuare.

Fibrele, pe locul întâi

În lipsa fibrelor, procesul digestiei are de suferit şi eliminarea reziduurilor este încetinită. Astfel, sunt favorizate multe afecţiuni, inclusiv cancerul de colon. Pe lângă fructe, legume şi cereale integrale, unele seminţe reglează tranzitul intestinal, te scapă de constipaţie şi totodată ţin sub control pofta de mâncare. Chiar şi 2-3 linguriţe pe zi sunt suficiente ca să observi efectele. Bine ar fi ca aceste seminţe să se regăsească în meniul tău nu doar pe durata curei, ci în fiecare zi.

►Seminţe de in

Le cumperi de la plafar (nu sunt deloc scumpe), le macini cu râşniţa şi le adaugi în salate, sucul de fructe, iaurt.  Bogate în omega 3, scad colesterolul şi fac din orice gustare una consistentă şi mai apetisantă.

►Seminţe de chia

Au un conţinut record de omega 3 , dar şi de fibre, sunt pline de antioxidanţi, vitamine şi minerale, inclusiv calciu. Consumate cu regularitate, mai ales la micul dejun (adăugate în cereale sau ca ingredient în smoothie), reglează glicemia, previn cancerul de colon, cresc senzaţia de saţietate şi te ajută să slăbeşti. Preţul lor este ceva mai mare, cam zece lei scoţi din buzunar pentru 100 g.

►Seminţe de psyllium

Au proprietăţi laxative, fiind de mare ajutor în constipaţie, dar în acelaşi timp previn diareea. Sursă de fibre solubile, tărâţele de psyllium ajunse în intestin formează o substanţă gelationoasă care absoarbe toxinele asemenea unui burete şi le elimină. O porţie din aceste tărâţe te ajută să consumi mai puţine calorii la masă, deci reprezintă un aliat de încredere dacă vrei slăbeşti. Previn inflamaţiile colonului. Ia 1-2 linguriţe dimineaţa, cu o cană de apă.

Seminţele de susan sau de cânepă sunt şi ele alegeri de nota zece când vine vorba de o dietă prielnică pentru colon.

Orice persoană trecută de 45 de ani trebuie să facă o colonoscopie şi să o repete la un interval de timp recomandat de medic.

Nicio zi fără iaurt!

Dacă nu eşti mare consumatoare de lactate, să ştii că lipsa acestor alimente din dietă e în detrimentul sănătăţii. Încearcă să consumi măcar un iaurt pe zi – îţi asigură o doză importantă de calciu, proteine, magneziu, iar cele îmbogăţite cu probiotice (bacterii benefice) ajută activitatea colonului, previn balonarea şi constipaţia.  Iar dacă nu-ţi place simplu, îi poţi îmbogăţi gustul cu miere, seminţe, fructe proaspete.

Germeni de tot felul

În unele hipermarketuri, îi găseşti gata de consum, ambalaţi în caserole. Însă, cu un pic de răbdare, germenii sunt uşor de obţinut şi acasă. Se ştie că sunt foarte hrănitori şi extrem de sănătoşi, bogaţi în fibre, proteine şi o mulţime de nutrienţi. O cură de două săptămâni este puternic detoxifiantă pentru colon şi ficat, întăreşte sistemul de apărare al organismului, previne afecţiunile colonului şi le alină pe cele deja prezente. Şi, cum cel mai des folosiţi sunt germenii de grâu, iată cum să-i obţii:

►Pune într-o farfurie mare boabe de grâu cât încap într-o cană, după ce le-ai spălat bine. Acoperă cu apă plată şi înlocuieşte cu alta proaspătă de trei ori pe zi. După trei, patru zile, boabele încolțesc; aceşti colţişori sunt germenii de grâu – daţi prin blender, se consumă 5-6 linguri pe zi, cu un pic de miere. Şi germenii de orz sau broccoli au calităţi cu duiumul!

Argila face minuni

O cură cu argilă are multe efecte benefice, toate datorate capacităţii sale de a elimina toxinele din organism. Aşa se întâmplă inclusiv cu cele acumulate la nivelul colonului, de care scapi după cel puţin trei săptămâni de administrare a pulberii cu efect tonifiant şi remineralizant. Este ideală în afecţiuni digestive.

►Apa argiloasă se prepară din argilă folosită în scop curativ, cu până la opt ore înainte de a fi consumată, astfel: pui apă plată într-un pahar din sticlă, adaugi o linguriţă cu argilă şi amesteci bine. În prima săptămână, bei dimineaţa pe nemâncate doar apa limpede de deasupra sedimentului, iar în următoarele două săptămâni consumi, tot conţinutul paharului, amestecat înainte. Aceeaşi doză se ia cu 30 de minute de prânz şi cină. Este indicat să urmezi cura zece zile pe lună şi în următoarele şase luni.

Se poate întâmpla ca mirosul urinei şi al materiilor fecale să devină mai neplăcut pe durata tratamentului, dar nu-i niciun motiv de panică!

O zi pe săptămână, numai sucuri şi salate

Urzica şi leurda sunt două din minunile primăverii, de care e păcat să nu profiţi la maximum. Sunt bune în caz de diabet, alergii, colon sau ficat încărcat. Începe fiecare dimineaţă cu un smoothie preparat din alimente verzi: leurdă, urzici, spanac, suc de lămâie, apă şi câteva linguriţe de seminţe. Extraordinar pentru sănătate este şi sucul din grâu verde. Îl obţii lăsând germenii de grâu despre care am vorbit să se dezvolte câteva zile în plus. Când tulpinile verzi ajung la 10-15 cm, sunt numai bune de folosit. Sucul se prepară din una, două mâini cu iarbă de grâu, cu ajutorul storcătorului, şi se consumă proaspăt, 50 ml pe zi (doza porneşte de la 1-2 linguri şi ajunge la 5-6). Se poate amesteca, pentru un gust mai bun, cu suc de măr verde sau morcov.

În restul zilei, consumă salate de legume (neapărat cu leurdă şi puţin ulei de măsline), salate de fructe, suc proaspăt de citrice.

Infuzii purificatoare din plante

Una, două căni pe zi sunt suficiente pentru a grăbi eliminarea toxinelor. Câteva din plantele pe care trebuie să mizezi sunt păpădia, urzica, cicoarea, anghinarea, brusturele.

►O infuzie se prepară din două linguriţe cu plantă uscată la 250 ml de apă clocotită (se ia de pe foc, se acoperă vasul şi se ţine la infuzat zece minute).  Poţi îndulci cu o linguriţă de miere.

Detoxificare în 5 zile -2 kg

Vreme de cinci zile (sau mai multe, dacă ai de dat jos mai multe kilograme), combină după cum îți place ție variantele de mic dejun, prânz şi cină de mai jos.

Mic dejun: •300 ml suc de fructe, legume (citrice, măr, morcov, banană, avocado) sau 300 ml lapte cu o linguriţă de miere şi 2-3 linguriţe de seminţe in/chia sau •150 g iaurt cu o banană pasată şi 2-3 linguriţe de seminţe in/chia sau •un ou fiert cu legume, zece migdale

Gustare: un fruct sau o legumă

Prânz: •salată de ton sau sardine cu porumb, salată iceberg, măsline sau •legume la cuptor (ciuperci, morcovi, roşii, ardei) sau •orez brun cu legume

Gustare: un fruct sau o legumă

Cină: •cartof copt cu salată de varză sau sfeclă-roșie sau •shake din 150 g iaurt, seminţe, fructe sau •o ceaşcă de fasole neagră sau mazăre ori broccoli fierte, condimentate

Încearcă hidrocolonoterapia!

Clisma la domiciliu, mai ales dacă e făcută des şi fără vreun motiv medical, te poate pune în pericol (e posibil să apară mici fisuri, sângerări sau infecţii), dar nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul hidrocolonoterapiei, o procedură de curăţare blândă şi nedureroasă, care cuprinde întreg colonul şi e realizată doar de specialişti, la spital. Se foloseşte un jet de apă pompat în repetate rânduri, iar evacuarea reziduurilor se face printr-un furtun, totul în mediu controlat. După câteva astfel de proceduri, însoţite de o alimentaţie specifică, recomandată de terapeut, vei avea un colon curat, iar efectele, de la reglarea digestiei până la eliminarea surplusului de kilograme, nu întârzie să apară.

 În fiecare dimineaţă, bea pe stomacul gol un pahar de apă plată cu lămâie ori un smoothie sau o infuzie din plante!

Citește și:

Elimina toate toxinele din corp cu aceasta bautura!

Alimente care te scapa de toxine

Asa silueta, asa dieta

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.6/12.02.2015
Autor: Andreea Cohuț
Sursa foto: pixabay.com


Lasă un răspuns

Sus