Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Concediu fără bătăi de cap. Cum te ferești de problemele de sănătate?

Concediu fără bătăi de cap. Cum te ferești de problemele de sănătate?

Ți-ai rezervat deja sejurul ideal și abia aștepți să vină ziua cu pricina ca să pleci alături de familie sau prieteni într-un concediu de relaxare sau într-unul de aventură. Indiferent de planuri, ai grijă de sănătate ca să ai într-adevăr o vacanță de vis! Nu-i ușor să faci asta, mai ales când pericolele te pândesc la orice pas și te atacă exact când te aștepți mai puțin. Știi care sunt cele mai comune probleme de sănătate din vacanțe și cum să le eviți?

Enterocolită

Este una din cele mai neplăcute, dar și mai frecvente probleme care pot apărea vara în concediu. Nu doar cei mici o pățesc, ci și adulții, în funcție de sistemul lor imunitar. Organismul reacționează din cauza modificărilor pe care alimentele le-au suferit după expunerea la temperaturi necorespunzătoare. Dar poate apărea și din cauza condițiilor insalubre pentru prepararea mâncării –lipsa apei sau igiena personală deficitară a celui care prepară mâncarea.

Enterocolita, afecțiune a tractului digestiv, se manifestă brusc, prin diaree moderată sau severă, vomă și crampe dureroase. În general, răspunde la tratamentul cu antibiotice, la recomandarea medicului.

Cum te ferești. Evită localurile pustii, chiar dacă sunt tentante la gândul că alegi ce masă vrei și că vine repede comanda. Alege să mănânci numai în locuri aglomerate. De obicei, aici mâncarea nu are timp să se altereze. Nu comanda preparate atipice, chiar dacă le vezi în meniu – n-ai de unde ști când au fost preparate. Întreabă care este meniul zilei sau, mai ales dacă ești cu cei mici, ce e proaspăt în bucătărie, fără vreo jenă. În plus, nu uita să te speli bine pe mâini!

Mâncare necunoscută

Aproape întotdeauna reacțiile adverse la mâncarea cu care nu ești obișnuită nu au legătură cu virusuri, ci doar cu nivelul de toleranță al stomacului. Când pleci într-o zonă unde mâncarea este cu totul alta, ori că e foarte condimentată (ca mâncarea indiană), ori că tehnica de preparare diferă (pește fermentat), organismul tău s-ar putea să n-o tolereze imediat și vei fi nevoită să nu ieși din toaletă o perioadă, ceea ce îți poate strica vacanța.

Intoleranța la anumite feluri de mâncare se manifestă prin crampe, greață și diaree ușoară sau moderată. Nu încerca s-o vindeci cu antibiotice – este suficient un inhibitor ce reduce peristaltismul (imodium). De obicei, trece de la sine în 24 de ore, sub un regim alimentar bazat pe hrană uscată. 

Cum te ferești. E recomandat să nu mănânci mult din acel fel, oricât de mult ți-ar plăcea. Combină cu hrană uscată (grisine, biscuiți) două, trei zile, astfel încât să-i dai stomacului un răgaz de acomodare cu noua dietă.

Ciuperca piciorului

Nimic nu poate fi mai relaxant decât să lenevești la piscină cât e ziua de lungă. Însă, din cauza aglomerației, a umezelii și a temperaturii crescute, de pe gresie poți contracta ciuperca piciorului, foarte contagioasă. Ciupercile picioarelor sunt o adevărată problemă, unele forme fiind extrem de greu de tratat. Prin simpla atingere a unui spațiu infectat, se poate transmite și cauza un disconfort sever.

Simptomele ciupercii piciorului debutează cu mâncărime în anumite zone (între degete), apoi roșeață, formarea de vezicule, fisuri în piele, exfolierea drastică a pielii. De recomandat este un gel atifungic care se eliberează fără rețetă, până când poate fi consultat un doctor.

Cum te ferești. Prevenția este extrem de simplă: nu umbla niciodată fără șlapi, mai ales în dușuri, vestiare sau toalete. După înot, nu sta în umezeală și ai grijă ca spațiile dintre degete să fie uscate – aceasta este cea mai sensibilă zonă, predispusă infecțiilor. Pentru un plus de protecție, poți utiliza pudră de talc sau pudre antifungice, comercializate la farmacie.

Conjunctivită

În mod curios, este cea mai frecventă afecțiune care apare în rândul persoanelor care aleg să-și petreacă vacanța la mare. Din cauza unor factori cum ar fi salinitatea ridicată a apei, nivelul bacteriilor ce se înmulțesc din cauza căldurii, dar și a soarelui puternic care sensibilizează ochii, apar infecțiile cu un virus nu periculos, dar incomod ce duce la conjunctivită.

Simptomele le vei identifica imediat: încep să-ți curgă ochii, te ustură, lumina ajunge să te deranjeze, iar ochii ți se înroșesc. Se tratează repede cu picături eliberate pe bază de prescripție medicală.

Cum te ferești. Evită să faci scufundări fără ochelari. Nu te freca la ochi cu mâinile nespălate – apa mării este plină de bacterii, în alte situații inofensive. Poartă ochelari de soare cu protecție UV, ochii sensibili sunt și mai predispuși la infecție.

Gângănii de saltea

Din ce în ce mai mulți turiști se plâng că saltelele paturilor de hotel sunt pline de gângănii mici și înfometate, cunoscute ca bedbugs. Riști să nu le vezi, însă ele reușesc să te înțepe prin așternut.

Ciupiturile lor pot fi mici, multe și uniforme, încât le poți confunda cu o reacție alergică la mâncare. Ele pot declanșa de la un pic de disconfort până la adevărate reacții alergice. Încearcă să le tratezi cu mixtură sau cu geluri pentru iritarea cutanată, din farmacie.

Dacă dai de bedbugs, ai grijă să nu le iei în valiză acasă. Sunt rezistente, se înmulțesc amețitor de repede și scapi greu de ele.

Cum te ferești. Ploșnițele au fost găsite din vile, pensiuni până la hoteluri de patru sau cinci stele; luxul nu este o regulă ca ele să nu se afle acolo. Singura modalitate de a afla mai multe despre locul unde vei sta este să citești recenziile făcute de turiști. Apoi, nu strică o examinare atentă când te cazezi!

Bacterii nebănuite

Când călătorești, ai grijă ca întotdeauna să dezinfectezi colacul toaletei. Cele mai multe bacterii însă nu acolo se află, deoarece este în permanență spălat. Un studiu american a scos la iveală că obiectele dintr-o cameră de hotel cele mai pline de microbi și bacterii sunt întrerupătoarele, telecomanda și clanțele.

Niciodată nu pleca din țară fără să-ți faci o asigurare de călătorie, care te poate salva din multe situații neplăcute.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns