Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Condimentele în trusa medicală, leacuri și precauții

Condimentele în trusa medicală, leacuri și precauții

Condimentele sunt, uneori, la fel de eficiente ca medicamentele și pot deveni leacuri rapide în cazuri de urgență. Dar dacă urmezi și un tratament alopat, trebuie să te asiguri că nu interacționează într-un mod negativ cu pastilele folosite.

Toate condimentele sunt pline de antioxidanti, au efecte antibacteriane, antifungice și antivirale puternice. Ba chiar, unele pot contribui la scăderea zahărului din sângescad nivelul zaharului in sange. Cunoscându-le proprietățile și introducându-le în dieta zilnică putem avem de câștigat în planul sănătății. Însă sunt câteva condimente care trebuie ținute mereu la îndemână pentru că sunt de mare ajutor în stuații de urgență.

Condimentele iuți, plăcere și sănătate

Ardeiul iute

Gustul lui picant itensifică aroma mâncărurilor și le dă o savoare aparte. Arde, dar ne place. Ne încălzește trupul și ne intensifică circulația sângelui? E mai puțin cunoscut ca un bun prieten al inimii, că stimulează arderile caloriilor (reduce apetitul și inhibă procesul de formare a grăsimilor) și că acțiunea lui poate preveni într-un procent ridicat riscul atacurilor cerebrale. Bogat în antioxidanți puternici, dar și în vitamine și minerale, ardeiul iute este și o sursă neștiută de calciu! 100 de grame de ardei iute ne aduce 36 de miligrame de calciu.

În caz de urgență: cremele și plasturi cu ardei iute ameliorează durerile musculare și inflamațiile. Însă în caz de urgență când nu avem un astfel de produs, dar ardeiul iute ne este la îndemână, îl putem toca și amesteca într-o cremă pe care să o aplicăm pe locul dureros. În funcție de iuțeala ardeiului, folosești o bucată mai mare sau mai mică.

Precauții: deși aduce multe beneficii sănătății, poate crea și neplăceri. Dacă ai probleme gastrointestinale, hemoroizi trebuie să-l consumi cu moderație.

Piperul

O căpșună cu puțin piper este mult mai aromată! Cine ar fi crezut? Piperul are darul de a intensifica aroma celorlalte alimente, dar îl putem folosi și ca leac în caz de guturai, tuse, indigestie, reumatism și pentru multe altele. Este un antioxidant puternic, dar are și efect antibacterian menținând sănătatea tubului digestiv, însă e bine de știut că stimulează pofta de mâncare.

În caz de urgență: e bine să consumi mâncarea mai piperată dacă ai o digestie mai lentă sau diaree. Piperul stimulează absorția medicamentelor, inclusiv a antihistaminicelor, ameliorând mai rapid simplomele alergiilor.

Precauții: deși piperul este considerat sigur în cantități obișnuite, consumul mare de piper sau administrarea de suplimente pe bază de piper poate duce la reacții adverse, cum ar fi senzații de arsur în gât sau stomac. În plus, pentru că piperul stimulează absorbția unor medicamente,  în anumite situații acest lucru poate fi periculos.

Ghimbirul

Este cel mai bun tratament naturist împotriva răului de mișcare, e un bun digestiv pentru mâncărurilele grele și ajută la combaterea gripei și a răcelii. Gingerolul este principalul compus bioactiv din ghimbir, responsabil pentru o mare parte din proprietățile sale medicinale. Are efecte antiinflamatoare și antioxidante puternice, dar și un gust picant, plăcut.

În caz de urgență: un ceai de ghimbir este de ajutor când ai o indigestie, dar când ai făcut febră musculară sau în cazul unui ciclu menstrual dureros (trebuie consumat cu prudență pentru că poate provoca sângerări mai mari). Un gram de pulbere de ghimbir poate să reducă durerea la fel de eficient ca un antialgic uzual. Ghimbirul este bun și pentru a trata mahmureala. Ghimbirul ras adăugat în sucul de portocală diminuează simptomele mahmurelii.

Precauții: poate provoca reacții adverse ușoare, inclusiv arsuri la stomac, diaree și disconfort general al stomacului. Nu este recomandat în sarcină pentru că poate provoca avort spontan sau malformații.

Condimentele cu parfum, aromă și leac

Chimenul

Știm că stimulează lactația și alină colicii, însă chimenul poate fi folosit pentru mult mai multe probleme. Semințele de chimen conțin o mare cantitate de zinc, contribuind astfel la îmbunătățirea densității osoase. Au și proprietăți antibacteriene și antifungice, motiv pentru care au un termen mare de expirare. Ceaiul poate fi folosit și ca dezinfectat pentru infecții ale pielii sau răni.

În caz de urgență: semințele de chimen ne ajută să dormim mai bine datorită conținutului ridicat de magneziu, mineralul care îmbunătățește calitatea și durata somnului. Poți prepara un ceai de chimen sau poți lua o linguriță de semințe pentru a scăpa de arsurile de stomac sau de sughiț.

Precauții: întrucât chimenul poate scădea glicemia, cei care suferă de diabet trebuie să nu consume cantități mari de chimen.

Cuișoarele

Cuisoarele au un parfum deosebit, puternic și tonic. Sunt un foarte  bun calmat natural pentru durerile de dinți. Eugenolul, substanța pe care o conțin este folosită și de medicii stomatologi și o regăsim și în pastele de dinți sau în gelurile pentru tratamentul gingiilor.

În caz de urgență: dacă sunt mestecate, cuișoarele înlătură mirosul neplăcut din gură, calmează durerile de dinți și împiedică formarea gazelor intestinale. Uleiul de cuișoare este foarte bun pentru calmarea durerilor dentare și mușcăturilor de insecte. Cuișoarele se pot folosi în prăjituri, în preparate cu carne, mai ales în cele grase, și în paste (sub formă de pudră).

Precauții: eugenolul încetinește coagularea sângelui, din acest motiv cuișoarele nu sunt recomandate celor care au probleme de coagulare și înainte sau după operații.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: 123RF

Citește și:

Condimente permise copiilor

Echilibreaza hormonii, topeste colaceii

 

Comments

comments

Lasă un răspuns