Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cum să scapi de herpes

Cum să scapi de herpes

La schimbarea anotimpurilor, când imunitatea este scăzută, se creează în organism mediul favorizant apariției herpesului, o afecțiune a pielii provocată de virusul Herpes simplex de tip I. Acesta este contractat de mai toată lumea, încă din primii ani ai vieții.

Odată pătruns în organism, Herpes simplex rămâne în stare latentă și se manifestă prin vezicule pline cu lichid ce apar în zona gurii, pe buze, la colțurile gurii sau lângă nas. Veziculele prind repede coajă, care se usucă și cade fără a lăsa urme. Virusul este activat, cum aminteam, pe un fond de imunitate scăzută, în urma unui impuls precum gripa, menstruația, stresul puternic, epuizarea, insolația, dar și alimentaţia deficitară sau diferite intoxicaţii, extracţii, plombe, gingivite. Mai mult, anumite alimente, cele care conțin un aminoacid numit arginină, favorizează apariția Herpes simplex tip I. Arginina se găsește în ciocolată, alune, fructe uscate și migdale.

Plante și leacuri

Dacă ești vigilentă de la primele simptome (senzație de cald și furnicături în jurul gurii), poți scăpa de neplăcutul herpes chiar înainte de a erupe, prin aplicarea de gheață sau comprese cu ulei de măsline (mama m-a învățat să pun o lingură rece pe locul cu pricina și, de cele mai multe ori, trucul a funcționat). Dacă răul deja s-a produs, e bine să nu disperi: există suficiente leacuri din plante:

Lemn-dulce – o linguriţă de tinctură diluată în puţin ceai sau apă, de trei ori pe zi, în cură de trei săptămâni (la copii, doza este de ½ linguriţă, de trei ori pe zi). Glicerizina conținută de lemnul-dulce inhibă dezvoltarea virusului Herpes simplex.

Muguri de plop – conțin substanțe cu efect antiherpetic şi antiinflamator. Se recomandă o linguriţă de tinctură de muguri de plop pe zi; în plus, se tamponează zona afectată cu un beţişor cu vată îmbibat în tinctură de 3-4 ori pe zi.

Ulei esenţial de arbore de ceai – are atât proprietăţi antivirale şi antifungice puternice, cât şi un puternic efect calmant. Aplici pe zona infectată o picătură nediluată.

Roiniță – are excelente efecte antivirale; de aceea, unguentul cu roiniță este recomandat cu căldură în tratarea herpesului bucal.

Lumânărică – este dovedit științific efectul pe care-l au florile de lumânărică împotriva virusului Herpes simplex; se recomandă 7-8 picături de tinctură, diluate în apă călduță, zilnic.

Roșie – sucul de roșii este recomandat pentru curățarea zonei afectate.

Prevenție și imunitate

Dar de ce să ajungi să apelezi la leacuri și remedii, naturale sau nu? Mai bine previi! După cum spuneam, herpesul poate apărea când ți-e lumea mai dragă, dar mai ales când ai imunitatea prăbușită. Ca so iei înaintea bolii, cel mai bine este să ai grijă de sistemul imunitar, prin alimentație și remedii, normal, naturale:

Usturoiul, e demonstrat științific, este un excelent stimulator al imunităţii, dar și un cunoscut antiviral natural; consumă, așadar, usturoi zilnic.

Polenul ajută la creşterea producţiei de celule imunocompetente, precum şi a producţiei de anticorpi specifici; se iau câte două linguriţe, de două ori pe zi, înainte de masă. Cura durează 30 de zile. Se pot face trei cure pe an.

Uleiul de cătină este un stimulent de excepţie al sistemului imunitar, se fac cure primăvara și toamna, câte 40 de picături, de două ori pe zi.

Amestec de miere și propolis

Amesteci opt linguri de miere polifloră cu patru linguriţe de tinctură de propolis până se omogenizează. Are efect antiinfecţios şi imunostimulator foarte puternic. Iei câte o lingură de amestec de patru ori pe zi, în cure de trei săptămâni. Dacă herpesul a apărut deja, poți folosi tinctură de propolis, câte o picătură, direct pe locul afectat. Vindecă mai rapid. De altfel, este cunoscut că, folosit extern, propolisul combate acneea, negii, diverse ulceraţii și zona zoster.

Lemnul-dulce nu este recomandat în caz de hipertensiune arterială şi sarcină. Persoanele care fac tratamente cu medicamente care conţin digoxină nu vor lua intern lemn-dulce.

Nu mai acoperi herpesul cu fond de ten (îngreunează vindecarea!). Cel mai bine, acoperă-l cu o peliculă de vaselină. Protejează împotriva bacteriilor și grăbește vindecarea!

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr 12/30.03.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns