Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cum se depisteaza cancerul la san?

Cum se depisteaza cancerul la san?

 

Din nefericire, cancerul la sân este una din cele mai răspândite forme de cancer la femei. Din fericire, dacă este depistat la timp, el poate fi tratat şi nu se ajunge în situaţii extreme care cer uneori chiar extirparea unui sân. Această boală este depistată în urma unui control medical, dar există anumite lucruri pe care le poţi face şi tu acasă pentru a vedea dacă există motive de îngrijorare.

Ce poţi face singură acasă

Uită-te în oglindă la sânii tăi, având umerii drepţi şi mâinile pe şolduri. Fii atentă ca sânii tăi să aibă mărimea, forma şi culoarea lor obişnuită şi să nu existe umflături vizibile. Trebuie să mergi la doctor dacă observi orice modificare în culoarea pigmentului pielii, dacă vezi că vreunul din sfărcuri şi-a schimbat poziţia sau este mai ieşit în relief sau pare împins în corp sau dacă observi orice fel de umflătură, iritaţie sau durere. Ridică apoi braţele şi caută să observi aceleaţi lucruri. În timp ce te uiţi în oglindă, caută orice lichide secretate de sfârcuri, indiferent de culoarea sau textura acestora.

Acum este momentul să îţi examinezi sânii în timp ce stai culcată. Foloseşte mâna dreaptă pentru a pipăi sânul stâng şi vice-versa. Atinge sânii ferm folosind trei degete pe care trebuie să le ţii întinse. Foloseşte mişcări circulare, de mărimea unei monezi. Acoperă toată suprafaţa sânului, pornind chiar de la subraţ. Stabileşte în mintea ta un traseu pentru a fi sigură că nu ţi-a scăpat nici o zonă. Poţi începe de la sfârc până spre extremitatea sânului, în toate direcţiile. Îţi poţi mişca degetele vertical, ca şi când te-ai plimba prin grădină pentru a tunde iarba.

Simptome ale cancerului la sân

O umflătură este cel mai comun semn. Aceste umflături sunt deseori tari şi lipsite de durere, dar nu este o regulă. Nu toate umflăturile indică prezenţa acestei boli. Chisturile pot cauza şi ele aceste umflături. Cu toate acestea, de fiecare dată când depistezi un asemenea semn, este bine să mergi la medic pentru a afla exact ce l-a cauzat.

Atunci când ai cancer la sân, nu se umflă doar o zonă a sânului, ci pot apărea umflături chiar în zona axilei sau a decolteului. Cancerul la sân cauzează umflături care se extind în zonele adiacente.

Dacă pielea se întăreşte (aşa cum este coaja de portocală ca şi duritate) sau dacă se înroşeşte, trebuie să mergi la medic urgent. De multe ori, acestea sunt simptomele unei infecţii care apare la femeile ce alăptează. Doctorul poate prescrie antibiotice pentru a trata infecţia. dacă simptomele încă persistă după o săptămână, este bine să mergi din nou la control deoarece pot fi semnele cancerului la sân.

O simplă infecţie a sânilor poate cauza temperaturi mai ridicate în acestă zonă, deci este bine să mergi la control pentru a vedea dacă situaţia nu este mai gravă.

Un alt simptom frecvent în cazul femeilor ce suferă de cancer la sân se manifestă prin schimbări la nivelul sfârcurilor. Aşa cum am menţionat mai sus, el se poate adânci în piele sau poate ieşi mai mult în relief. Pielea poate deveni foarte tare în această zonă, de asemenea. Secreţiile sfârcurilor sunt şi ele un motiv de îngrijorare dacă nu eşti o mamă care alăptează, caz în care este normal să ai scurgeri de lapte. Orice altă secreţie poate fi cauză de infecţie, de lovituri sau de o tumoare benignă.

Deşi nu toate formele de cancer la sân cauzează durere, unele din ele o fac. Multe femei simt dureri ale sânilor şi o senzaţia de disconfort cauzată de ciclul mentrual, dar această durere ar trebui să dispară când apare ciclul propriu-zis. Durerile care apar în alte perioade decât cele care preced ciclul nu sunt normale şi necesită un consult medical.

Stiai ca doar 8 din 10 femei nu poarte sutienul potrivit?

 

Comments

comments

Lasă un răspuns