Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cum tratăm intoleranța la gluten

Cum tratăm intoleranța la gluten

Te simţi rău de fiecare dată când mănânci paste, pâine sau alt produs care conţine grâu? E posibil să suferi de boala celiacă, denumită intoleranţă la gluten. Departe de a fi un simplu moft, această deficienţă are urmări grave dacă nu este diagnosticată şi tratată corect.

Celiachia sau intoleranţa la gluten este o tulburare autoimună caracterizată prin apariţia unor leziuni la nivelul intestinului subţire în urma consumului de produse care au gluten în compoziţie. În cazul persoanelor afectate de această boală, ingestia de gluten nu permite absorbţia în organism a calciului, fierului, grăsimilor şi folaţilor. În timp, lipsa acestor nutrienţi cauzează anemie, osteoporoză, infertilitate sau, în cazurile extreme, cancer de colon.

Evoluţia bolii

În ciuda urmărilor grave, intoleranţa la gluten a fost mult timp considerată, la nivel global, o boală rară, întâlnită mai ales în rândul copiilor. Cercetătorii francezi sunt de părere că tulburarea a fost descrisă pentru prima dată în 1888, ca o diaree cronică, şi abia în 1957 au fost descoperite leziunile intestinale specifice acestei afecţiuni, în timpul unei biopsii duodenale făcute unui copil. În ultimii ani însă, specialiştii au început să acorde o atenţie mărită intoleranţei la gluten. În momentul de faţă, două din zece persoane de pe glob au fost diagnosticate cu boala celiacă, iar procentul acestora este mai ridicat în Europa decât în Statele Unite sau Asia.

Diagnostic corect

Noi cercetări susţin că în realitate numărul celor care suferă de intoleranţă la gluten este mai mare decât indică statisticile oficiale. Acest lucru este posibil deoarece boala celiacă e confundată în mod constant cu deficienţe care prezintă simptome asemănătoare, precum anemia sau sindromul colonului iritabil. Se pare că 5% din persoanele diagnosticate cu sindromul colonului iritabil suferă, de fapt, de intoleranţă la gluten, iar anemia este pur şi simplu un simptom al celiachiei.

Atenţie la simptome!

Pentru a nu fi diagnosticat greşit – caz în care boala avansează nestingherită şi are potenţial fatal –, asigură-te că medicul îţi face un test de sânge care să evidenţieze anticorpii TTG și EMA, ce apar ca răspuns la ingestia de gluten. În plus, acordă atenţie tuturor semnelor pe care ţi le transmite organismul după ce consumi pâine, paste sau orice fel de produse de patiserie! De regulă, boala se manifestă prin dureri abdominale, flatulenţă, diaree, vomă, stare de anxietate şi, în special la copii, stagnare în greutate sau chiar regres. De asemenea, poţi acuza instalarea unei stări inexplicabile de oboseală, ameţeli, dificultate în menţinerea echilibrului, furnicături, dureri şi senzaţii de moleşeală a extremităţilor, iar în unele cazuri, apar ulceraţii bucale sau dermatite sub forma unor băşicuţe pe braţe. La apariţia oricărui simptom precizat mai sus, nu ezita să contactezi medicul!

Ce-i de făcut

Intoleranţa la gluten afectează între 3 și 10% din populația ţării noastre, celiachia este puternic subdiagnosticată în România, acesta fiind motivul pentru care avem la dispoziţie un număr redus de produse alimentare care să nu conțină gluten în compoziţie. Boala celiacă este o maladie autoimună, deci persistă toată viaţa. Singurul mod prin care o persoană poate duce o viaţă normală este excluderea glutenului din alimentaţie.

Speranţa vindecării

În ce priveşte cauza apariţiei acestei tulburări, studiile au scos la iveală factori declanşatori precum folosirea în exces a unor produse farmaceutice, expunerea la anumite virusuri, sarcina sau chiar situaţiile excesiv de stresante. Dacă în prezent viaţa celor afectaţi de celiachie este destul de chinuită, viitorul le poate aduce vindecarea odată cu scoaterea pe piaţă a unui vaccin care se află în momentul
de faţă în stadiu experimental. Dacă ești diagnosticată cu această afecțiune sau vrei să încerci ingrediente noi, citește în paginile acestui număr de revistă și sugestiile noastre de rețete fără gluten!

De reținut

Alimente permise: hrişca, orezul, porumbul, cartofii, tapioca, fasolea, soia, meiul şi făina din nuci

Cereale interzise: grâul, secara, orzul şi ovăzul

Produsele alimentare care pot conţine gluten: bulionul, biscuiţii, crutoanele, şunca vegetală, mezelurile, sosurile, supele şi orice preparate la care se foloseşte făina de grâu.

Citește și:

Seminţe de amaranthus. Ce este si care sunt beneficiile

Cum e viata fara paine

Echilibreaza hormonii, topeste colaceii

Articol preluat din ediția de septembrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Alexandra Rotărescu

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns