Esti aici

Cura cu cireșe

Mici, rotunde, cărnoase şi gustoase, cireşele, primele fructe ale verii, care ne încântă nu doar privirea, ci şi papilele gustative, au remarcabile proprietăţi terapeutice.

Printr-un consum frecvent de cireşe, pot fi prevenite, simţitor atenuate sau chiar vindecate afecţiuni de tot felul, inclusiv dintre cele considerate grave. Aşadar, ai toate motivele să te dedai unui asemenea răsfăţ cu beneficii multiple.

Compoziţie

Bogăţia de vitamine, magneziu, antioxidanţi, substanţe active şi o apreciabilă cantitate de apă (70%) este ceea ce recomandă cireşele în scopul îmbunătăţirii stării de sănătate. În acest scop, alege-le pe cele bine coapte, intens colorate. Apoi, poţi da preferinţă unui soi sau altul. Coloritul cireşelor, datorat compoziţiei – zaharuri şi acizi organici în proporții diferite de la un soi la altul, indică şi efecte terapeutice diverse.

Cireşele galbene au un puternic efect diuretic, stimulând digestia şi favorizând eliminarea toxinelor.

Cireşele de un roşu închis au puternice efecte antioxidante, motiv pentru care sunt recomandate în boli degenerative, afecţiuni cardiace şi vasculare, anumite forme de cancer.

Cireşele amare se pot dovedi un excelent remediu împotriva durerilor musculare, a îmbătrânirii premature, afecţiunilor inflamatorii, bolilor hepatice, tumorilor, fie ele maligne sau benigne.

Valoare energetică: 38 kcal/100 g.

În ce constă cura cu cireşe

Două sunt modalităţile prin să te poţi bucuri de beneficiile cireşelor, optând fie pentru o dietă restrânsă, fie pentru una exclusivă. Pentru a beneficia de efectele binefăcătoare ale unei cure cu cireşe, va trebui ca pe toată durata ei să excluzi din meniu grăsimile animale, zahărul rafinat şi alcoolul.

Dieta restrânsă

# Timp de cel puţin zece zile consecutive, până la trei săptămâni, se consumă dimineaţa, pe nemâncate, pe post de mic dejun, doar cireşe (păstrate la temperatura camerei, nu în frigider). Se începe cu 100 g, crescând treptat cantitatea, astfel încât în cea de-a treia săptămână să se ajungă la 500 g de cireşe pe zi.

# Se împart 300 g cireşe porții egale şi se consumă, fără a mai mânca altceva, până la prânz.

Dieta exclusivă

Una sau două zile pe săptămână, se consumă doar cireşe, fără alte alimente. Cantitatea aleasă, între 1 şi 3 kg, se împarte în câteva porţii, între acestea fiind  recomandat consumul de apă minerală.

Iată care sunt beneficiile unui asemenea răsfăţ restrictiv.

Beneficiile curei cu cireşe

# Detoxificarea organismului, cireşele având un excelent efect depurativ;

# Acţiune antiinfecţioasă, prin întărirea sistemului imunitar, antireumatismală şi antirahitică;

# Combaterea deshidratării. În acest scop, este suficient să mănânci în fiecare zi câte două căni de cireşe sau să bei sucul stors dintr-o asemenea cantitate;

# Elimină reziduurile alimentare şi toxinele, curăţă tractul urinar, fiind recomandat celor care suferă de reumatism şi artrită;

# Ameliorează sau înlătură durerile provocate de gută. Se bea un litru de suc de cireşe amare pe zi, în trei reprize, timp de trei săptămâni, ceea ce reduce considerabil nivelul acidului uric din sânge;

# Previne depunerea colesterolului pe vasele de sânge şi formarea cheagurilor;

# Tratează litiaza renală. Se bea zilnic, timp de o lună, câte un litru de suc de cireşe dimineaţa, pe stomacul gol;

# Previne cancerul. Un litru de suc de cireşe de un roşu intens băut zilnic, timp de câteva săptămâni, previne cancerul de rinichi, de vezică şi de prostată;

# Reglează somnul. Mai ales cireşele amare, întrucât stimulează producţia de melatonină, un hormon ce induce o stare de relaxare şi un somn odihnitor, revigorant;

# Scade colesterolul din sânge, contribuind astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare, a aterosclerozei, infarctului miocardic şi a accidentului vascular cerebral.

Excluşi de la ospăţ

Altfel spus, cireşele nu sunt recomandate când suferi de diaree, iar din cauza conţinutului ridicat de glucide, nici diabeticilor.

Folosește și codiţele!

Îţi vor putea fi de mare folos după ce le vei usca, în strat subţire, atât cât codiţele să nu se suprapună, la soare şi le vei păstra în pungi de hârtie.

Decoct I: se pune un pumn de codiţe la 600 ml de apă rece, se fierb timp de 15 minute, după care se strecoară şi se bea fracţionat, în 3-4 prize, pe parcursul unei zile.

Decoct II: se pun 5-10 g codiţe la o cană de 250 ml cu apă şi se fierb 20-30 de minute, după care se strecoară. Se beau 3-4 căni pe zi.

Recomandări terapeutice: diaree, pielită, pielonefrită, cistită

Vrei să slăbeşti? Delectează-te cu cireşe. Da, delicioasele fructe te ajută să te debarasezi de kilogramele considerate de prisos. Va trebui să mănânci o cantitate apreciabilă, mărind-o progresiv. Dacă printr-o cură restrictivă de o lună poţi slăbi 5-6 kg, ţinând monodieta de două zile, vei reuşi să scazi 2-3 kg din greutatea corporală. În plus, pe lângă faptul că vei fi mai suplă, rezultatele fiind vizibile în scurt timp, un asemenea răsfăţ te va face să te simţi mai bine şi să arăţi mai bine, redându-i pielii elasticitatea şi fermitatea.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr19/18.05.2017
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns