Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > De ce esti mai trista iarna

De ce esti mai trista iarna

De ce esti mai trista iarna. Cheful vine greu sau deloc, te mobilizezi agale pentru o nouă zi şi eşti tristă fără motiv. Te întorc pe dos lipsa de concentrare, pofta nebună de carbohidraţi şi de somn. Nu e cazul să te sperii – starea ta e firească.

Anotimpul e de vină

Un sfert dintre noi avem în sezonul rece probleme de dispoziţie şi de scădere a energiei. Dacă eşti deja deprimată din fire, „terenul“ e ca şi pregătit pentru a te simţi şi mai rău. Zilele scurte te lipsesc de orele multe de lumină naturală de care ai parte vara, ceea ce face ca ritmul circadian (ceasul intern care te anunţă când să te trezeşti şi când e vremea pentru somn), să se deregleze! Spaţiul geografic, genetica sau propria chimie a creierului contribuie, de asemenea, la declanşarea acestei rupturi de ritm care provoacă astenia sezonieră. Acum înţelegi de ce, ca prin magie, renaşti când dau primii ghiocei.

Care-i explicaţia

Lipsa soarelui face să scadă producţia de serotonină (hormonul bunei dispoziţii), ceea ce poate duce la instalarea depresiei. Fiindcă percepe întuneric, creierul lucrează intens peste program să producă melatonină, hormonul care reglează ceasul intern şi ritualul somnului. Şi frigul pune paie pe foc: cercetările arată că cei cu o toleranţă mai mare la frig sunt mai puţin deprimaţi decât cei sensibili. Tot iarna, organismul simte că intră în hibernare şi de aici nevoia de a-şi consolida rezervele de grăsimi. Aşa se explică apetitul crescut pentru gustări nesănătoase.

Soluţia de trezire din tristețea de iarnă

În ţările nordice, locul unde lumina puţină înmulţeşte rândurile celor care suferă de depresie – dar, mai nou, şi la noi în ţară – se aplică fototerapia, adică terapia cu lumină. Expunerea se face la o cutie specială din care vine o lumină albă fluorescentă, care imită efectele razelor de soare, dar care e mai puternică decât cea a becului obişnuit: jumătate de oră de dimineaţă stimulează retina şi, astfel, activitatea chimică a creierului. Poţi folosi cutia acasă la tine: o aşezi pe masă chiar în timp ce citeşti sau iei micul dejun!

Stiai? Finlanda e ţara cu cea mai puţină lumină. Mijlocul iernii le aduce finlandezilor zile foarte scurte, cu circa şase ore de lumină în sud, iar în regiunea Lapland, din nord, două luni pe an e noapte, fiindcă soarele nu răsare deloc. În ciuda celor 25 de grade cu minus, nu se poate spune că finlandezii nu trăiesc. Dimpotrivă! Capitala Helsinki a fost votată în 2012 al doilea cel mai viu oraş (într-un sondaj european privind calitatea vieţii), după ce anul precedent a ocupat locul fruntaş. Să fie doar pentru că finlandezii sunt consumatori înrăiţi de cafea, cu aproape 4 ceşti pe zi?

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns