Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > De ce să renunțăm la recipientele de plastic și cu ce le înlocuim

De ce să renunțăm la recipientele de plastic și cu ce le înlocuim

sticle de plastic

Ne-am obișnuit să folosim sticle și alte recipiente de plastic aproape zilnic, însă acesta ne afectează nu doar mediul, ci și sănătatea.

De ce să renunțăm la recipientele de plastic?

Pentru mediul înconjurător

Știai că cercetătorii estimează că până în 2050 peste 12 milioane de kilograme de plastic vor ajunge în mediul înconjurător? O soluție ar fi să reciclăm tot plasticul folosit, dar cel mai simplu este să evităm să mai cumpărăm recipiente din plastic. În situațiile în care ești în oraș și ai uitat să îți aduci apă de acasă, cumpără o sticlă mare, nu mai multe de 0,5 litri – în felul acesta, vei face mai puțin gunoi.

Pentru sănătatea ta

Straturile exterioare de plastic se pot descompune, mai ales atunci când sticla este expusă la căldură (soare, căldura din mașină etc). Expunerea la aceste substanțe a fost legată de apariția mai multor boli, precum cancerul, diabetul, astmul, obezitatea sau bolile de inimă.

Mai mult, substanțele care apar din descompunerea plasticului îți pot afecta și fertilitatea. Potrivit unui studiu din 2013, atât femeile, cât și bărbații care apelează la fertilizare in-vitro au în sânge și urină un nivel mai crescut de BPA, care apare la sticlele marcate cu codurile 3 sau 7.

Ce putem face?

Așa cum am spus și mai sus, trebuie să evităm cumpărarea și utilizarea recipientelor din plastic. Înlocuiește-le cu cele din sticlă rezistentă, oțel inoxidabil (inclusiv paiele) sau ceramică.

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments

7 thoughts on “De ce să renunțăm la recipientele de plastic și cu ce le înlocuim

 1. Păi, dacă se ştie acest lucru de ce nu se acţionează de sus în jos, respectiv să se elimine producţia sticlelor sau recipientelor din plastic ?

  1. Pentru ca in acest moment exista cerere pentru recipientele de plastic… De fiecare data cand cumparam ceva ambalat in plastic contribuim la cerere.

 2. SOLUTI NU-I SA NU MAI CUMPARAM RECIPIENTE DIN PLASTIC, CI SA NU SE MAI FABRICE. Dar interesul economic este mai puternic.
  Cu bine,

  1. Cat timp exista cerere pentru recipiente de plastic, producatorii vor continua sa puna pe piata. Solutia este sa nu mai cumparam, pentru a nu mai exista cererea pe care tot noi am creat-o.

 3. credeam că propuneți ceva soluții, chiar dacă ar suna a kitch-pentru grădină, construcții-de renunțat nu ne lasă nici producătorul lor, nici comerțul…așa că ar trebui să fim mai creativi, mai practici!

 4. am devenit comozi, sticlele din sticlă sunt mai grele decât cele din plastic, chiar și furnizorii de alimente utilizează livrararea la caserole, magazinele dozează la caserole, ne-a intrat în sânge atât la propriu și figurat utilizarea plasticelor; suntem greu de dezvățat !

 5. eu pre fer sticla iar nu plasticul dar nu prea mai gasim sticle ;
  mi aduc aminte ca se gasea apa minerala Borsec in sticla si multe altele

Lasă un răspuns