Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Deficienţa de proteine si cateva solutii simple si bune

Deficienţa de proteine si cateva solutii simple si bune

Deficienţa de proteine este una din problemele pe care le pot avea persoanele care au o dietă dezechilibrată, vegetarienii, cei care ţin post perioade îndelungate. Atunci când organismul nu primeşte hrana de care are nevoie pentru a funcţiona bine. Există o varietate mare de surse de proteine, fie de origine animală, fie de origine vegetală. Dietele severe, lipsa cunoştinţelor despre nutrienţi, alimentaţia proastă pot contribui la această deficienţă. Lipsa proteinelor duce la afecţiuni precum calculii biliari, artrita, deteriorarea muşchilor, dar şi probleme ale inimii.

Ce semnale transmite corpul în deficienţa de proteine şi care sunt simptomele carenţei de proteine

Edemul

Principalele grupe de alimente bogate in proteine

Este o acumulare de fluid sub nivelul pielii, ce afectează cel mai des picioarele, dar poate apărea oriunde pe suprafaţa corpului. Proteina menţine echilibrul apei în corp, în lipsa ei, apa se acumulează incorect.

Scăderea în greutate

Este un alt simptom al deficienţei de proteine şi se manifestă prin pierderea masei musculare, căci organismul descompune proteinele din muşchi pentru a face necesarul de proteine.

Părul subţire sau fragil

Pierderea podoabei capilare, subţierea sau fragilitatea părului pot fi cauzate de lipsa proteinei din dietă. Părul în sine este construit şi din proteine, astfel că o deficienţă se resimte şi la acest nivel.

Unghii încreţite

Straturile, încreţirile sau liniile albe de pe unghii reprezintă un alt simptom al lipsei de proteine. Încreţirile verticale de pe unghii indică o deficienţă în curs de desfăşurare, în timp ce liniile transversale indică o deficienţă care a fost.

Pielea palidă

Atunci când pielea pierde din pigmantare şi se arde mult mai repede la soare indică o lipsă de proteine în corp, precum şi o deficienţă de fier. Alimentele bogate în fier conţin şi proteine, care fac ca organismul să utilizeze fierul în mod corect.

Iritaţii la nivelul pielii

Erupţiile cutanate sau iritaţiile la nivelul pielii însoţite de uscăciune sunt un alt simptom al deficienţei de proteine.

Vindecarea lentă

Aminoacizii, blocurile de proteină din organism, sunt cruciali în procesele de vidnecare. Atunci când corpul tău se vindecă singur, el are nevoie să repare sau să producă ţesuturi. Acestea folosesc aminoacizi în procesul de reparare, iar lipsa proteinelor fac ca procesul să fie unul lent.

Stările de leşin

Stările de leşin sau cele de slăbiciune generală pot fi cauzate de o deficienţă de proteine. Vina o poartă nivelul scăzut al zahărului din sânge sau nevoia organismului să descompună ţesuturile musculare pentru a-şi lua nutrienţii.

Printre alte simptome se numără depresia severă, anxietatea, lipsa energiei, apatia, schimbări ale stării de dispoziţie, după cum se poate observa sunt de natură emoţională sau mentală. Niciunul efectiv de ordin fizic.

De ce avem nevoie de proteine? Pentru ca fara ele nu putem trai!

Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pexels.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns