Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Deshidratarea la copii. Cum recunoști această problemă

Deshidratarea la copii. Cum recunoști această problemă

deshidratarea la copii

Deshidratarea reprezintă situația în care corpul nu mai dispune de suficiente fluide pentru a-și îndeplini funcțiile normale. Aceasta poate apărea atunci când nu consumăm suficiente lichide, dar și când acestea sunt eliminate rapid din corp, de obicei prin vărsături, diaree sau transpirație excesivă cauzată de febră.

Este important să depistăm din timp deshidratarea la copii, deoarece aceasta poate căpăta forme severe și poate fi un simptom al unei infecții bacteriene sau al unei afecțiuni precum gastroenterita. În continuare, vei afla care sunt semnele care ar trebui să te îngrijoreze, dar și cum poți trata cauzele ușoare de deshidratare.

Semnele deshidratării la copil

  • Urinează rar (lipsa urinării de 6-8 ore la bebeluș, 12 ore la un copil mai mărișor sau câte o cantitate mică de urină de culoare închisă)
  • Are buzele uscate
  • Urina este închisă la culoare
  • Gura uscată
  • Letargie sau stare de iritare
  • Pielea este uscată, rece
  • În cazul în care fontanela nu i s-a închis, aceasta este ușor adâncită.
  • Se poate instala febra de sete

Setea excesivă, ochii adânciți în orbite, lipsa lacrimilor când plânge și pierderea în greutate sunt simptome pe care nu trebuie să le ignori la copil și care ar trebui să te trimită  de urgență la medic pentru control.

Nu te lua doar după senzația de sete a copilului! În momentul în care îți spune că îi este sete, deshidratarea poate fi deja instalată. De aceea, copilul trebuie să bea apă înainte să apară senzația de sete și chiar și după ce aceasta dispare.

Ce poți face dacă micuțul tău este deshidratat

În cazul în care afecțiunea este una ușoară, deshidratarea la copii poate fi tratată și acasă. Oferă-i copilului o soluție specială cu săruri de rehidratare pe care o poți găsi probabil la orice farmacie. Acestea vin sub diferite forme și pot avea arome plăcute copiilor.

Administrează-i des soluția. Sugarii ar trebui să consume o lingură de lichid cu săruri de rehidaratare o dată la 15-20 de minute, în timp ce copiii trecuți de vârsta de un an pot consuma și două linguri la același interval. Reține că în cazul unor forme severe de deshidratare trebuie să soliciți urgent ajutor medical.

Poți preveni apariția deshidratării la copilul tău oferindu-i zilnic cantiatea de lichide de care are nevoie, dar și încurajându-l să se spele cât mai des pe mâini, pentru a preveni apariția bolilor care pot avea deshidratarea ca simptom.

Citește și: Hidratarea corectă. Apa, aliatul tău de încredere

Sursă foto: iStock

Comments

comments