Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Diareea călătorului, o mare neplăcere

Diareea călătorului, o mare neplăcere

Când călătorești în țări tropicale sau subtropicale, pericolul să te confrunți cu diareea e mai mare. Dacă însă nu acorzi atenție igienei alimentare, te îmbolnăvești indiferent unde îți petreci vacanța.

Turista, numită diareea călătorului, este de fapt o gastroenterită acută. Nu-i gravă, dar e suficient de neplăcută să-ți ruineze o bună parte din vacanță. Se estimează că 25-30% din turiști se confruntă cu această infecție. Sigur nu vrei să te numeri printre ei, așa că ia aminte ce măsuri de precauție trebuie să aplici!

Cauze infecțioase

În peste 40% din cazuri, turista e cauzată de Escherichia coli, dar vinovate sunt și alte bacterii: Shigella, salmonela și, mai rar, Campylobacter jejuni. La unele persoane, diareea apare din cauza schimbărilor climei și a obiceiurilor alimentare.

Țările cu cele mai multe cazuri de gastroenterită acută sunt: Egipt, India, Thailanda, Pakistan, Maroc, Kenya, Tunisia, Caraibe, Turcia, Mexic, Indonezia.

Cum ne îmbolnăvim

Suntem imprudenți și nu ținem seama de regula de aur pe care orice turist ar trebui s-o respecte: gătește, decojește sau nu mânca! Dacă imediat ce ajungi la destinație te grăbești să comanzi o salată de crudități sau accepți să ți se pună în băutură cuburi de gheață, nu te mira că apare diareea! Când consumi apă sau alimente contaminate, te poți îmbolnăvi de gastroenterită acută.

Disconfort gastric

Maladia debutează brusc, fie în timpul sejurului, fie la întoarcere. De obicei, neplăcerile apar în primele trei zile de vacanță și se manifestă prin scaune lichide și frecvente (3-8 pe zi), greață și vărsături, crampe abdominale, stare generală proastă, temperatură normală sau puțin crescută.

Cum te tratezi

Adeseori simptomele dispar de la sine în 3-5 zile, fără să fie nevoie de tratament medicamentos. Nu este exclus ca 1-2 zile să nu te simți deloc în apele tale și să stai mai mult în pat. Dacă diareea nu dispare în 48 de ore, poți lua un antidiareic.

Deshidratarea e cel mai mare pericol când ai diaree, așa că bea cel puțin 1,5-2 l de lichide: apă îmbuteliată, sucuri, supe, ceaiuri. Copiilor și vârstnicilor, care se deshidratează mai repede, li se recomandă să ia săruri de rehidratare orală. Dacă nu ai posibilitatea să le cumperi de la farmacie, OMS recomandă o alternativă: șase lingurițe rase cu zahăr și o linguriță rasă cu sare dizolvate într-un litru de apă potabilă.

Până la vindecare, nu mai mânca fructe și legume, nici crude, nici fierte. Alcătuiește-ți meniul din orez, paste făinoase, griș, carne sau pește la grătar, brânză gătită.

Paza bună…

Respectând câteva reguli simple în timpul vacanței reduci semnificativ riscul să te îmbolnăvești de gastroenterită acută:

* Spală-te pe mâini cu apă și săpun sau, dacă e nevoie, dezinfectează-le cu alcool înainte și după fiecare masă și ori de câte ori pui mâna pe alimente.

* Bea numai apă îmbuteliată, desigilată în fața ta, sau apă filtrată ori fiartă 15 minute.

* Evită cuburile de gheață care nu sunt întotdeauna obținute din apă potabilă, sucurile de fructe și smoothie-urile preparate de alte persoane.

* Nu mânca fructe necurățate de coajă, salate de crudități, nici fructe de mare, crustacee, carne sau pește crude ori insuficient preparate termic, lapte și produse lactate nepasteurizate.

* Alege legume și fructe care pot fi curățate de coajă.

* Nu mânca în restaurante în care vezi multe insecte (în special muște) și nu cumpăra mâncare (de exemplu, chebap) de la tarabele de pe stradă.

De pus în bagaje

* Un antidiareic (Smecta, Imodium)

* Un dezinfectant pentru apă (pe bază de clor, precum Cloramina T)

* Pliculețe cu săruri de rehidratare orală

* Hârtie igienică (e greu de găsit în țările sărace)

Citește și:

10 remedii contra durerilor de cap

Intoxicațiile alimentare

Alimente cu risc nebanuit de toxiinfectie alimentara

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.28/16.07.2015

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns