Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Intoxicațiile alimentare

Intoxicațiile alimentare

Temperatura ridicată şi umiditatea crescută din timpul verii creează condiţii prielnice înmulţirii unor microorganisme periculoase, care duc la alterarea rapidă a hranei și la frecvente cazuri de intoxicaţie alimentară. Fă tot posibilul să eviţi asemenea neplăceri!

Principalii vinovaţi ai toxiinfecţiilor sunt băuturile ori alimentele depozitate ori preparate în condiţii improprii, fructele şi legumele irigate cu apă contaminată şi apoi insuficient spălate. Cei mai expuşi acestor neplăceri sunt copiii, gravidele, vârstnicii şi persoanele al căror sistem imunitar este slăbit din cauza unor afecţiuni cronice.

La doar câteva ore după ingestia unei băuturi sau a unui preparat contaminat, se fac simţite primele simptomele ale intoxicației. Cel dintâi indiciu este diareea, urmată de crampe abdominale, greaţă, vărsături, febră, dureri de cap, paloare, convulsii, tahicardie, înţepenirea cefei, stare generală de rău.

Pe perioada verii, cele mai periculoase alimente sunt carnea, mezelurile, ouăle, lactatele şi peştele, întrucât se alterează rapid.

Cu preparate din carne

Orice produs pe bază de carne duce la intoxicaţie, cele mai periculoase fiind carnea de pui, a cărui piele poate găzdui un număr mare de bacterii salmonela, precum şi carnea tocată sau preparatele care o conțin.

Sfat

Prepară carnea corespunzător din punct de vedere termic, ține mâncarea în frigider și consumă din ea cel mult a doua zi după preparare.

Cu stafilococi

Este cea mai frecventă dintre intoxicaţii. Apare în urma ingestiei de alimente contaminate cu stafilococi prin mâinile unei persoanei infectate sau din hrană lăsată mai multe ore la o temperatură improprie păstrării acesteia. De regulă, stafilococii se înmulţesc foarte repede, chiar și la temperatura camerei, în produse precum pateurile, prăjiturile cu cremă, lactatele.

Sfat

Ai grijă de unde cumperi sendvişuri, salate, produse de patiserie, carne tranşată şi depozitează cât mai repede posibil alimentele în frigider.

Cu ciuperci

Este cea mai periculoasă, întrucât afectează în mare măsură nu doar ficatul şi rinichii, ci şi sistemul nervos central. La cel mai mic semn al instalării intoxicației, este musai să ajungi cât mai repede posibil la spital.

Sfat

Nu te hazarda să culegi ciuperci dacă nu cunoşti foarte bine speciile comestibile. Evită-le pe cele din zonele poluate de la periferia oraşelor sau de pe marginea drumurilor. La fel de important este să nu cumperi ciuperci din locuri neautorizate.

Botulism

În prezent, este una dintre cele mai grave intoxicaţii, fiind provocată de toxina unei bacterii ce afectează nervii cranieni și duce la paralizie.

Simptomele botulismului sunt specifice şi greu de confundat cu ale altor tipuri de intoxicaţie. Primul indiciu e o durere acută de stomac, urmată de vomă epuizantă, iar după 2-3 ore, de o semnificativă reducere a acuităţii vizuale, de parcă ochii ar fi acoperiţi de un văl. După alte 1-2 ore, apar salivaţia abundentă, greutatea la înghiţire, tulburările de vorbire. Treptat, se ajunge la paralizia celorlalţi muşchi, inclusiv a celor care participă la respiraţie. Dacă nu se acordă imediat ajutor medical calificat, riscul de deces e foarte mare. Singura măsură care se poate lua până la sosirea medicului constă în spălături stomacale pentru reducerea numărului de bacterii ce ajung din intestine în sânge.

Sfat

Nu cumpăra conserve cu capacul bombat și nu consuma peşte sau mezeluri crude. În general, acordă atenţie maximă locului de unde iei alimentele şi evită semipreparatele.

Măsuri de prim ajutor

Cum poţi ajuta o persoană afectată de o intoxicaţie alimentară?

# Cheamă neîntârziat salvarea, iar până la sosirea medicului, prepară o soluţie de bicarbonat de sodiu, în care pui eventual câteva picături de iod, pentru spălături stomacală. La un litru de apă călduţă, adaugi două linguri cu bicarbonat de sodiu, stins cu un strop de zeamă de lămâie sau oţet şi cinci picături de iod. Convinge persoana intoxicată să bea cât poate din soluţia preparată, după care să apese la baza limbii pentru a provoca voma. Se fac spălături până ce bolnavul va voma doar apă. După curățarea stomacului, se administrează (numai în cazul în care nu s-a instalat deja diareea, situaţie în care e indicat cărbunele activ, câte o tabletă pentru fiecare kilogram din masa corporală) cât mai repede un preparat laxativ, iar dacă nu e posibil, se înghit câteva linguri de ulei, care are efect asemănător.

Semne îngrijorătoare

Cum îţi dai seama că este vorba de o intoxicaţie alimentară? Iată care sunt semnele îngrijorătoare:

# temperatura corpului creşte (peste 38°C) și se menţine astfel timp îndelungat;

# diaree mai mult de 1-2 zile, uneori cu urme de sânge;

# vomă puternică;

# durere persistentă în partea inferioară a abdomenului;

# senzaţie continuă de sete şi uscăciune a gurii;

# greutate la înghiţire;

# senzaţia de înţepenire a cefei.

Cea mai importantă măsură în caz de toxiinfecţie alimentară este hidratarea, pentru a înlocui lichidele pierdute. Bea (apă sau ceai) puțin şi des, pentru a nu declanşa vărsăturile. Iar până la dispariţia simptomelor, consumă doar preparate uşoare.

Citește și:

Totul despre toxiinfectia alimentara

Marile minciuni din industria alimentara

Alimente cu risc nebanuit de toxiinfectie alimentara

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.27/09.07.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns