Esti aici

Dieta de iarna

Dieta de iarna impune adaptarea stilului alimentar la conditiile specifice perioadei reci din an. Este norma ca in timpul iernii tendinta sa fie aceea de a manca mai mult si de a te orienta catre alimente mai consistente, dar acest lucru trebuie facut cu atentie.

Un supliment caloric

Dieta de iarna inseamna suplimentarea aportului caloric cu circa 10%, suplimentul caloric fiind necesar pentru sustinerea proceselor de termoreglare, arderea caloriilor suplimentare fiind sursa de energie prin care se mentine o  temperatura constanta in organism. Cu toate acestea nu este necesar un abuz de alimente grase sau foarte consistente.

Vitamina C si zinc in plus

Vitamina C este fundamental necesara in perioada rece. Previne virozele si creste imunitatea organismului. Dar vitamina C nu este singurul supliment necesar. Iarna este vital un aport crescut de fier, zinc si magneziu. Iar toate acestea ajung in organism printr-o alimentatie bogata in legume si fructe. Din fericire toate acestea se gasesc in fructele si legumele specificie perioadei. Citricele, merele, radacinoasele, sfecla, dovleacul, varza si muraturile le avem la dispozitie, iarna, fara limite si sunt surse excelente de minerale si vitamine.

Zincul este un mineral necesar mai mult ca niciodata iarna. Acesta contribuie fundamental la stimularea imunitatii. Consuma carne, fructe de mare si legume verzi. Toate aduc un aport crescut de zinc.

Dieta de iarna si cateva reguli pentru sananatea ta.

Hidratarea

Hidratatea eficienta nu este o necesitate doar vara. Iarna, cel putin la fel de mult ca si vara, o hidratare buna a organismului este secretul care te tine in forma. Aerul rece si uscat contribuie la pierderea de apa din organism, iar un aport corespunzator de lichide este vital. Un organism bine hidratat este capabil sa faca fata cu succes oricarei infectii. Regula celor doi litri de lichide pe zi (inclusiv ceaiuri, supe si sucuri naturale) este obligatorie si in dieta de iarna.

Plan alimentar pentru dieta de iarna

Consuma de doua ori pe saptamana peste gras, care aduce o adevarata infuzie de vitamina D. Iarna, organismul sintetizeaza foarte greu vitamina D, astfel ca aportul din exterior este obligatoriu. In plus, vitamina D este foarte eficienta in prevenirea virozelor si gripelor specifice sezonului.

Nuci, alune si migdale

Trei nuci pe zi sunt suficiente pentru necesarul de magneziu si acizi grasi esentiali. Alunele sunt o alta varianta, dar nu mai mult de 20 de grame zilnic, ca sa nu cazi in extrema excesului de calorii. Nucile, alunele, migdalele sunt un excelent suport pentru piele si par, deosebit de afectate de vremea rece.

Bauturi calde

Bauturile calde sunt esentiale si necesare iarna. Te incalzesc, produc vasodilatatie la nivelul mucoaselor, ceea ce reprezinta cea mai buna arma impotriva gripelor si virozelor. Ceaiuri, ciocolata calda, lapte cald si supele sunt obligatorii in dieta de iarna. In plus, bauturile calde cresc tonusul psihic si binedispun.

 

 

 

 

Comments

comments

One thought on “Dieta de iarna

Lasă un răspuns