Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Vindecă răceala cu cele mai bune alegeri alimentare

Vindecă răceala cu cele mai bune alegeri alimentare

O dietă corespunzătoare are un mare impact în ceea ce privește rezistența și recuperarea după o răceală, pentru că poate susține efortul de refacere al organismului.

Una din condițiile esențiale pentru dieta care vindecă răceala este consumul de lichide: apă, ceai de plante și sucuri de fructe și legume cu toată pulpa adăugată, proaspăt stoarse. În acest fel, toxinele care au cauzat apariția simptomelor pot fi îndepărtate mai repede. În același timp, cafeaua și ceaiul negru trebuie evitate pentru că au efect diuretic și deshidratează organismul, concentrând toxinele produse de virușii care produc gripa și răceala.

Un aliment benefic este broccoli, o legumă crucifer, care include în compoziția sa un complex de nutrienți cu potențial efect antioxidant, anti-inflamator și detoxifiant, fiind astfel un aliment imuno-stimulator și un adevărat agent anticancerigen.

Alimentele fermentate bogate în probiotice, în special chefirul, stimulează sistemul imunitar afectat de răceală. Probioticele sunt considerate acum elemente benefice sănătății umane, datorită faptului că echilibrează balanța dintre bacterii. Suplimentele cu probiotice sunt un aliat în lupta cu răceala și gripa, deși aparent nu au nici o legătură.

Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne, atuurile acestuia fiind proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologică ridicată — renumiții acizi grași omega 3, capabili să mențină sistemul imunitar optim funcțional.

Acești acizi grași esențiali se mai găsesc cu precădere în: semințele de in, floarea soarelui, dovleac, rapiță și nuci.

Morcovul și dovleacul sunt cele mai importante surse alimentare de beta-caroten, efectul acestui nutrient asupra sănătății fiind studiat clinic, organismul putând beneficia de protecție împotriva radicalilor liberi, substanțe care distrug membrana celulară.

Alimentele iuți, cum ar fi piperul, muștarul iute, hreanul, pot fi consumate în cantități moderate, pentru că ele au efect de decongestionant nazal, favorizând drenajul mucozităților. Ceapa ajută la curățarea congestiilor și la eliminarea excesului de mucus la diverse niveluri în organism. Usturoiul, de asemenea, posedă numeroase proprietăți terapeutice: îmbunătățește activitatea globulelor albe, mărește producția de anticorpi, deci toate sunt necesare și utile în dieta care vindecă răceala.

Citeste si:

 

Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns