Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Dieta si fitness > Dieta volumetrica

Dieta volumetrica

Dieta volumetrica a fost conceputa de un cardiolog american si are mai multe planuri alimentare si mai multe denumiri. Cardiologul Arthur Agatston, cel care a conceput planul de dieta volumetrica sau planul Miami, s-a orientat catre alimentele care au putine calorii si care pot fi mancate in cantitate mare.

Dieta volumetrica este o dieta de vara care se bazeaza pe consumul de legume si fructe (anume alese) si nu pune accentul pe cantitate, ci pe calitate. Dieta volumetrica iti permite sa mananci toate tipurile de alimente care contin proteine, carbohidrati si grasimi (adica carne, peste, legume si fructe). Dieta volumetrica face o distinctie clara intre carbohidratii buni si cei rai, intre grasimile bune si rele scopul dietei fiind scaderea sanatoasa in greutate, reducerea nivelului de colestreol si un aport corect si sanatos de nutrienti, adaptat nevoilor fiecarei persoane in parte.

Dieta volumetrica are trei etape, fiecare in parte avand ca scop reeducarea metabolismului si a stilului de a manca.

Prima faza dureaza doua saptamani, timp in care trebuie eliminati din alimentatie carbohidratii (amidon si zaharuri), locul lor fiind luat de alimente bogate in proteine atat vegetale cat si animale. Poti manca carne slaba de pui si curcan, peste gras, oua, lactate integrale, fasole, linte, toate legumele verzi, toate legumele rosii, fructe putin dulci (fructe de padure, cirese, pepene galben si citrice). Se renunta complet la zahar, paine, cereale fie ca sunt integrale sau rafinate, orez si cartofi. Sunt permise grasimi vegetale in cantitate mica, ulei de masline, ulei de floarea soarelui, cel mult doua linguri pe zi.

Prima etapa in dieta volumetrica poate sa dureze intre trei si patru spatamani. Scaderea in greutate nu este uniforma, dar continua pe toata perioada, si poate ajunge pana la un minus de 5-8 kilograme.

A doua etapa in dieta volumetrica permite introducerea in alimentatie a unora din alimentele interzise in prima etapa, incepand cu cele cu un indice glicemic scazut (paine  integrala, orez brun, cereale integrale). Aceste alimente trebuie consumate doar in prima parte a zilei si in cantitate mica.

A doua etapa dureaza intre doua si trei saptamani. Scaderea in greutate econtinua dar se incetineste. in aceasta etapa poti sa slabesti alte 3-5 kilograme. Exista tendinta de platou, ceea ce inseamna o stabilizare a metabolismului.

A treia etapa in dieta volumetrica impune respectarea bunelor obiceiuri si permite consumul de carbohidrati buni (fructe, legume, cereale integrale), grasimi bune (grasimi vegetale: ulei de masline, soia). Raman excluse glucide rele (cartofi, dulciuri, cereale rafinate) si grasimile rele (margarina, grasimi trans si toate preparatele procesate).

A treia etapa este in sine un stil de viata. In mod normal scaderea in greutate inceteaza, dar marea realizate este ca te vei mentine fara probleme la greutatea noua.

Avantajele dietei volumetrice sunt evidente. Dieta este usor de respectat, nu provoaca carente nutritive, nu te infometeaza si nu-i nevoie sa calculezi caloriile consumate. Poti manca de fiecare data cand iti este foame atata vreme cat respecti alimentele permise si pe cele interzise.

Dieta volumetrica te ajuta sa scapi mai ales de grasimea abdominala si iti ofera ocazia de a te stabiliza la noua greutate in consitiile in care respecti indicatiile si perioadele etapelor impuse de dieta volumetrica.

Afla amanunte si despre dieta anti-burta

 


Lasă un răspuns

Sus