Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Energizeaza-te ca să fii în formă. Sfaturi de pus pe… oboseală!

Energizeaza-te ca să fii în formă. Sfaturi de pus pe… oboseală!

Energizeaza-te ca să fii în formă – Suntem cam vlăguiți, cu bateriile aproape descărcate, iar prezența soarelui nu reușește întotdeauna să ne dea energia de care avem nevoie. Uneori furia sau frustrarea apar și atunci când ne simțim neputincioși. Dar lipsa de energie nu trebuie să ne sperie, există numeroase soluții simple, ușor de aplicat pentru a fi din nou tonici.

Fă curățenie în trupul tău

Suntem obișnuiți să ne curățăm casa, dar nu și corpul. Potrivit medicinei ayurvedice, posturile sezoniere sunt soluțiile ideale de a scăpa de toxine, cele care îl îngreunează și îl vlăguiesc de energie. Prin post scăpăm de grăsime, toxine, emoții negative și chiar de stres. Dacă nu reușești să ții post, mănâncă legume și bea sucuri măcar o zi la fiecare trei zile de alimentație completă. Vei reuși să te concentrezi mai ușor și vei fi plină de vitalitate.

Scapă de lucrurile inutile

Aruncând o mare parte din lucrurile din casă pe care nu le folosești vei crea spațiu pentru tine. Spațiile aerisite și ordinea te liniștesc și te echilibrează. Chinezii spun că lucrurile pe care se așterne praful (pentru că nu sunt folosite) atrag energii negative. Eliberând casa de ele vei face loc pentru energia pozitivă, care te și încarcă energetic.

Meditează!

Câteva clipe de liniște, concentrate doar pe respirație sau vizualizarea unei culori, te pot elibera de gândurile negative și te ajută să dinamizezi corpul. Specialiștii spun că practicarea meditației în acest sezon de înnoire este extrem de benefică pentru sănătate atât fizică, dar mai ales psihică. Poți face asta oricând în timpul zilei, timp de un minut sau mai mult.

Bea apă!

E bună pentru sănătate, dar și pentru energizare. Atunci când suntem deshidratați, ne simțim extenuați. Un pahar cu apă băut la 1-2 ore de-a lungul zilei face minuni.

5 alimente energizante

Cacao. Credeai că doar cafeaua este cea care îți aduce energie dimineața? Încearcă să bei o ceașcă de ciocolată caldă. Boabele de cacao conțin teobromină, o substanță care stimulează sistemul nervos în mod similar cu cafeina. Iar gustul îți va aminti cu siguranță de copilărie, de vremuri frumoase și liniștite care-ți vor aduce o stare de bine. Mai ții minte câtă energie aveai în copilărie și cât de neplăcut ți se părea somnul de prânz, care-ți mânca din timpul de joacă? Încarcă-te din nou cu acea energie!

Citrice. Aroma acestora te învigorează într-o clipă. În plus, vitamina C stimulează energia. Poți consuma o limonadă, un fruct la gustare sau să storci o lămâie în apa băii pentru o bună doză de energie!

Menta. Studiile au arătat că aroma de mentă sporește vigilența și reduce oboseala. Adaugă o mână de mentă proaspătă salatelor, fructelor sau sucurilor pe care le consumi.

Scorțișoară. E delicioasă în cafea, plăcinte sau brioșe. Aroma ei reduce oboseala și te energizează.

Sparanghel. Este plin de substanțe nutritive care măresc energia și sănătatea corpului. Vitamina K este cea care-ți dă forță. Consumă-l pe grătar sau opărit, alături de o carne slabă ori de câte ori ai ocazia. 

o baie energizantă

Lămâia energizează, iar combinată cu un ceai de ghimbir și ulei de măsline, alcătuiește formula sigură pentru o energizare rapidă. Pune o lămâie stoarsă și coaja ei, o cană cu ceai de ghimbir și o lingură cu ulei de măsline în apa băii și bucură-te de acest amestec de arome 10-15 minute. Vei simți cum ți se încarcă bateriile, iar pielea va fi catifelată.

5 minute de exerciții

Începe ziua dinamic! Pe vremuri, înaintea începerii orelor se făceau câteva exerciții simple pe culoarul dintre bănci. Nu era mare lucru, însă îți aduceau un plus de energie. Câteva întinderi de brațe, rotiri de trunchi, aplecări, genuflexiuni și sărituri pe loc vor face sângele să circule și să dinamineze activitatea creierului. Toate celelalte activități le vei face cu mai multă forță.

Ieși din zona de confort

Rupând rutina, crește vigilența și se descarcă adrenalină, respectiv ai parte de o doză bună de energie. Dacă viața nu-ți aduce o provocare, atunci creează tu provocarea. Mergi la serviciu pe un drum nou, încearcă faci ceva care în mod normal îți produce puțină teamă. Încercând lucruri noi și reușind să le faci, vei avea parte și de un nivel crescut de dopamină, substanță care aduce starea de euforie!

Citește și:

Articol preluat din ediția de aprilie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto:pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns