
Prilej de bucurie, de întâlnire cu cei dragi în jurul mesei îmbelşugate, sărbătorile de iarnă constituie o adevărată provocare pentru aparatul digestiv. Nevoit să-i facă faţă, el se poate răzvrăti prin neplăceri de tot felul. Le poţi preveni însă, ca să nu-ţi umbrească starea de bine, respectând câteva reguli simple.
Cu greu rezişti bucatelor de Crăciun şi revelion, nu-i aşa? Cu atâtea bunătăţi – sărmăluţe, cârnaţi, tobă, lebăr, fripturi, salată de boeuf, ouă umplute, cozonac şi prăjituri fel de fel – , nu-i greu să faci excese. Întrucât mare parte din aceste delicii culinare, bogate în grăsimi și/sau zahăr, sunt grele pentru stomac, riscul de a te pricopsi cu o indigestie este ridicat.
Simptome supărătoare
Chiar dacă indigestia nu este o boală propriu-zisă, fiind lipsită de gravitate şi nedurând mult, ea se manifestă prin simptome cât se poate de supărătoare: balonare, criză de bilă, arsuri gastrice, senzaţie de greaţă, constipaţie.
Balonare
Cu siguranţă ai mâncat prea mult, de unde şi senzaţia de prea plin, deloc confortabilă, uneori chiar şi o durere difuză. Dar asta nu e tot, din cauza gazelor acumulate în intestine în urma încercării organismului de a face faţă răsfăţului culinar, aceste senzaţii supărătoare pot fi însoţite de râgâit ori flatulenţă. Cât se poate de neplăcut, mai ales când sunt şi persoane în preajmă.
Cum s-o eviţi. Nu mânca prea mult şi niciodată în grabă, mestecă suficient alimentele înainte de a le înghiţi, nu te înfrupta din prea multe feluri la aceeaşi masă şi nu consuma băuturi carbogazoase. Când ştii că nu vei rezista tentaţiilor unei mese îmbelşugate, pentru a preveni balonarea, bea cu câteva ore înainte un ceai de ghimbir sau anason.
Cum s-o combaţi. Fă o pauză, mai exact dă-le răgaz stomacului şi intestinelor să se odihnească. Asta înseamnă ca măcar în ziua de după ospăţ să consumi doar alimente uşoare şi să bei ceaiuri neîndulcite: muşeţel, sunătoare, ceai verde.
Criză de bilă
La scurt timp după ce te-ai înfruptat copios cu tot felul de bunătăţi și, în plus, le-ai stropit cu ceva alcool, simţi o durere ascuţită în dreapta abdomenului, ţi-e greaţă, iar a doua zi dimineaţă ai gust amar în gură, durere de cap. E clar, te confrunţi cu ceea ce în termeni medicali se cheamă dischinezie biliară.
Cum s-o previi. Dacă ştii că ai bila leneşă, ceea ce înseamnă că-ţi va fi greu să eviţi o criză după ce vei consuma din delicioasele preparate, pregăteşte-ţi organismul dinainte bând măcar o săptămână infuzie de sunătoare sau ţintaură, câte 2-3 căni pe zi. În felul acesta, vei împiedica bila să fie leneşă.
Cum s-o combaţi. De mare ajutor ţi-ar fi infuzia de sunătoare sau anghinare, care va stimula activitatea biliară – 2-3 căni pe zi, cu o oră înaintea mesei.
Arsuri la stomac
Senzaţia foarte neplăcută de arsură în capul pieptului, din cauză că sucul gastric este împins din stomac în esofag, apare cam la două ore după ospățul cu mâncăruri grase, picante sau prea multe şi poate fi însoţită de eructaţii şi regurgitaţii.
Cum să le previi. Evită mesele copioase şi vinul roşu, nu te culca imediat după ce ai mâncat şi nu-ţi apleca corpul către înainte. Atenţie: şi hainele prea strâmte în talie sau o curea prea tensionată pot provoca arsuri gastrice! Apoi, ai grijă să eviţi alimentele care le provoacă: ciocolată, cafea, băuturi răcoritoare care conţin cofeină, mâncăruri picante, prăjite sau grase, fructe şi legume acide, precum portocalele şi roşiile.
Cum să le combaţi. Imediat ce simţi semnele prevestitoare, mănâncă o banană, care are un excelent efect antiacid, sau bea un pahar mare cu apă, pentru a împinge sucul gastric spre stomac; pentru relaxarea muşchilor esofagului, de folos ţi-ar fi o infuzie de ghimbir; un ceai de anason sau chimen ar putea diminua arsurile, iar o soluţie de bicarbonat de sodiu te-ar ajuta în neutralizarea acizilor gastrici (e stinge un vârf de linguriţă de bicarbonat de sodiu în câteva picături de suc de lămâie, apoi se toarnă într-o cană cu apă caldă).
Indigestie sau intoxicaţie?
Uneori, indigestia se confundă cu intoxicaţia. Indigestia înseamnă digestie defectuoasă, iar intoxicaţia alimentară apare din cauza ingerării unui aliment sau a unei băuturi contaminate cu vreo bacterie.
Trucuri la-ndemână
Cu siguranţă, n-ai vrei să te confrunţi cu vreuna din aceste neplăceri. De tine depinde asta, dacă respecţi câteva reguli simple:
# Nu îți umple stomacul până la refuz. Ghiftuindu-te, mai ales cu mâncăruri grele, pui la grea încercare aparatul digestiv, care nu va ezita să… protesteze.
# Mestecă pe îndelete alimentele. Mănâncă încet, mestecând fiecare dumicat, şi nu vorbi la masă ca să nu înghiţi prea mult aer.
# Echilibrarea meselor. Dacă ai mâncat copios la prânz, ia o cină lejeră, iar dacă te-ai îndestulat cu mâncăruri picante la cină, a doua zi treci pe legume şi ceaiuri.
# Evită alimentele despre care ştii că nu îți priesc.
# Alcoolul, fără excese. La fel băuturile carbogazoase și cafeaua.
# Nu combina la aceeaşi masă prea multe feluri de alimente, mai ales dacă sunt grase sau picante. Doar nu trebuie să mănânci din toate bunătăţile la o singură masă, nu-i aşa?
Nu-ţi strica sărbătorile îndestulându-te la o singură masă cu vreun preparat preferat şi nici cu prea multe feluri de alimente, combinate neinspirat şi la scurt timp unele după altele, iar dacă ai ţinut post, ţine seama de faptul că mesele îmbelşugate nu-ţi pică tocmai bine!
Citește și:
Marile beneficii ale curmalelor
Mananca bine fara sa-ti fie rau
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.49/10.12.2015
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: Guliver/Thinkstock