Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Fără stres când răcești

Fără stres când răcești

Nu te poți imuniza față de toate cele peste 200 de tulpini de virusuri, dar se pare că o banală răceală determină organismul să producă anticorpi suficienți cât să devii mai rezistentă.

Când ai de-a face cu simptomele unei răceli, acordă corpului un răgaz, odihnește-te mai mult și nu-l mai bombarda cu un pumn întreg de medicamente! Lasă boala să-și urmeze cursul și suportă cu stoicism nasul înfundat, răgușeala, chiar și o stare ușor febrilă – acestea sunt semnele prin care organismul transmite că este pe recepție și a scos în luptă toate armele de imunizare.

Trece în câteva zile

Știi deja că răceala trece în câteva zile dacă o tratezi cu leacuri de toate felurile și într-o săptămână scapi de ea chiar dacă nu iei nimic… Ei bine, acest ciclu se reia de fiecare dată când un virus te-a prins mai slăbită și, oricât de mult te-ai obloji, răceala nu te lasă în pace până când nu își face mendrele. Este, spun specialiștii, modul prin care natura încearcă să te mențină sănătoasă pe termen lung. Pe de altă parte, cercetările arată că un sistem imunitar puternic este sinonim cu dezvoltarea de anticorpi capabili să identifice anumite părți din proteinele patogene. Dar nu puține sunt cazurile când anticorpii nu mai reușesc să recunoască antigenul respectiv din pricina mutațiilor care afectează secvența proteinelor din rinovirusurile vinovate de răcelile comune. Cu alte cuvinte, organismul dezvoltă imunitate de fier împotriva unui virus ce i-a provocat azi o răceală, dar nu poate avea aceeași rezistență în fața unuia care îl încearcă după câteva luni.

Rău cu rău, dar…

Virusurile în urma cărora te alegi cu un guturai țintesc în principal celulele slabe, adesea împovărate de deșeuri și toxine, care de fapt permit acestor virusuri să le infecteze. Acestea sunt celule de care organismul plănuia de ceva timp să se debaraseze pentru a le înlocui cu altele sănătoase. Practic, răceala nu ar mai trebui privită cu teamă, ci văzută ca un proces natural ce-i permite corpului să scape de celulele vechi și nefolositoare. În absența unei infecții virale, celulele șubrede ar fi fost mai greu de identificat, distrus și, în cele din urmă, eliminat. Așadar, toate simptomele supărătoare sunt de fapt căi prin care corpul luptă să elimine toate deșeurile și te ajută să treci prin răceală. Așadar, câtă vreme te odihnești suficient, păstrezi optim nivelul de hidratare și te hrănești adecvat în timp ce ești răcită, nu-i nevoie să iei pastile care să suprime senzația de sinusuri congestionate, febra sau tusea.

Regula de aur

În plus, probabil știi, dar nu trebuie uitat: răceala și gripa sunt provocate de virusuri, deci nu lua antibiotice. Dacă s-a întâmplat să iei într-o situație similară și te-ai simțit mai bine a fost pentru că antibioticele au un ușor efect antiinflamator, beneficiu depășit însă de impactul negativ asupra bacteriilor prietenoase din tractul digestiv. Totuși, doar pentru că răcelile sunt de ajutor nu înseamnă că e musai să te chinuiești cu ele. Dacă ai grijă de tine printr-un stil de viață sănătos, celulele tale vor fi suficient de puternice încât să evite virusurile de toate tipurile.

7 sfaturi la îndemână

Deși nu există o rețetă universală pe care să o scoți din sertar la primele simptome ale răcelii, câteva metode te ajută să o înfrunți mai ușor.

  1. Suflă-ți nasul des și cu blândețe pentru a elimina mucusul. Dacă o faci cu presiune, riști să te doară urechile. Spală-te pe mâini de fiecare dată.
  2. Odihnește-te mai mult. Doar astfel dai o mână de ajutor organismului. Acesta va direcționa energia către extenuanta luptă pentru imunitate.
  3. Fă gargară de câteva ori pe zi cu sare dizolvată în apă călduță ori cu ceai și miere, pentru a umezi gâtul și a alina temporar simptomele.
  4. Bea lichide fierbinți, ce descongestionează nasul, previn hidratarea și rol de pansament pentru membranele inflamate ale nasului și gâtului.
  5. Mergi la saună cu aburi sau, dacă ești prea obosită din cauza răcelii, dă drumul la apă, umple cada și inhalează aburul pentru a te relaxa.
  6. Aplică pungi reci pe nas pentru a desfunda sinusurile. Le găsești la farmacie sau la tine în congelator – o pungă cu mazăre e ideală.
  7. Dormi cu capul ridicat pe două, trei perne pentru a ajuta la drenarea sinusurilor și a facilita respirația.

Citește și:

Dieta vindeca raceala

Remediile bunicii pentru răceală și gripă

Bautura fierbinte care vindeca raceala

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.13/02.04.2015

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns