Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Fiecare durere de cap are leacul ei

Fiecare durere de cap are leacul ei

Muncim mult, ne odihnim puțin, suntem stresați și agitați. Nu-i de mirare că deseori ne bubuie capul de durere. Nu te grăbi să înghiți pastile! Poți învinge durerile de cap cu metode mai blânde.

Oboseala, ciclul menstrual, răceala. Cauzele durerilor de cap sunt numeroase și diverse. Tocmai de aceea ele se manifestă diferit: surde, ascuțite sau pulsatile, ca o strânsoare, mai ușoare ori insuportabile. E adevărat că, atunci când te pocnește o durere cap, nu ai chef să analizezi de ce a apărut, vrei doar să scapi de ea cât mai repede. Și totuși e important să-ți dai seama cu ce tip de durere te confrunți, ca să știi ce remediu să alegi.

Durerea de cap obișnuită

Nimic neobișnuit ca, după o zi stresantă la muncă, după ore în șir de stat la computer cu corpul nemișcat și gâtul înțepenit, după o emoție puternică ori o discuție aprinsă, să apară durerea de cap. Acest tip de durere, numită cefalee tensională, reprezintă 75% din durerile de cap și este rezultatul unei combinații de stres, oboseală și încordare musculară. Poate dura 30 de minute sau o săptămână întreagă. Durerea începe ca o senzație de apăsare surdă și constantă în jurul tâmplelor, iar mai apoi o simți ca și cum ai avea capul strâns puternic într-o bandă.

Soluții

* Te ajută orice activitate care îți relaxează mușchii gâtului și ai umerilor: masaj, exerciții de întindere, mișcări de rotire a capului și umerilor, o plimbare în parc, un duș cald.

* Compresele calde, dar și cele reci, aplicate pe frunte sau pe ceafă, alină durerea. Încearcă să vezi care funcționează mai bine în cazul tău. Ține compresa doar zece minute de fiecare dată. Nu uita că poți alterna compresele: întâi o compresă rece timp de cinci minute, apoi alta caldă preț de alte cinci minute.

* În loc să înghiți o pastilă, mănâncă un pumn de migdale, chiar la primele semne de durere. Acestea alină durerea datorită salicinei din compoziție.

* Crețușca, supranumită aspirină naturală, are efecte antalgice. Pune o lingură de plantă la o cană cu apă clocotită și lasă la infuzat 7-10 minute. Bea trei căni pe zi între mese.

Cefaleea din răceală

Pe lângă simptomele obișnuite (nas înfundat, secreții nazale, tuse, febră, dureri de gât),  răceala, gripa și alte infecții ale căilor respiratorii sunt deseori însoțite de dureri de cap. Acestea apar din cauza citokinelor, molecule pe care sistemul imunitar le eliberează ca să lupte cu virusurile.

Soluții

* Merită să încerci ceaiul de usturoi. Întărește imunitatea și are proprietăți antimicrobiene. Zdrobește doi căței de usturoi, lasă-i așa zece minute, adaugă o cană cu apă clocotită, o linguriță cu miere și câteva felii de lămâie. După ce ai terminat de băut licoarea, poți mânca usturoiul.

* Banalul, dar multitalentatul mușețel vine de hac simptomelor răcelii, inclusiv durerilor de cap. Infuzia se prepară cu două lingurițe de plantă la 200 ml de apă clocotită. Adaugă zeama unei lămâi.

Migrene menstruale

Lună de lună, înainte de menstruație sau chiar în timpul ei, te pocnește o durere de cap soră cu migrena. Se presupune că la originea acestor dureri de cap ar sta fluctuațiile hormonale, mai precis scăderea nivelului de estrogeni.

Soluții

* Spilcuța poate alina migrenele menstruale deoarece limitează secreția de prostaglandine, substanțe produse de organism ce măresc sensibilitatea la durere. În plus, planta conține partenolidă, substanță cu efecte similare aspirinei: reduce inflamația și durerile. Infuzia se prepară din 30 g de plantă la 500 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat zece minute. Bea ½ cană de două ori pe zi, la nevoie.

Dureri de cap digestive

Criza biliară și toxiinfecția alimentară sunt două dintre tulburările digestive ce pot fi însoțite de dureri puternice de cap, asemănătoare migrenei.

Soluții

* Un remediu excelent este menta, care combate nu doar simptomele digestive neplăcute (diaree, vărsături, grețuri, dureri de stomac), ci și durerile de cap. Infuzia se prepară cu o linguriță de mentă la 250 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat zece minute. Bea trei căni pe zi. 

* Efecte similare are busuiocul. Bea 2-3 căni pe zi de ceai preparat cu o linguriță de plantă la 200 ml de apă clocotită.

Adevărata migrenă

Migrena are caracteristici care o diferențiază de durerea de cap obișnuită: durerea e pulsatilă și prezentă de obicei pe o singură parte a capului și deseori e însoțită de sensibilitate la lumină și zgomot. Crizele apar periodic și sunt de intensitate variabilă.

Soluții

* În timpul crizei, odihnește-te cât de mult posibil, într-o încăpere liniștită și întunecoasă. Aplică pe zona dureroasă cuburi de gheață învelite într-o bucată de pânză.

* Gingerolul, ingredientul activ din ghimbir, combate inflamația, inhibă secreția prostaglandinelor și reduce durerea. Peste 4-6 feliuțe de rădăcină crudă, toarnă 400 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat 30 de minute, apoi strecoară. Poți adăuga miere și zeamă de lămâie. Bea 1-2 căni pe zi, la nevoie.   

* Verbina (Verbena officinalis) are proprietăți antispastice și antinevralgice, fiind recomandată în caz de migrenă, dar și pentru alte dureri (de stomac, reumatismale, nevralgie de trigemen). Infuzia se prepară cu o linguriță de plantă la o cană cu apă clocotită, lăsată la infuzat zece minute. Se beau trei căni pe zi.

Apa alină durerile cervicale

Durerile cervicale (din zona cefei), care apar de regulă din cauza unei posturi greșite (statul îndelungat la computer, dormitul într-o poziție greșită), pot fi alinate eficient cu ajutorul jetului de apă de la duș. Forța jetului, aplicată direct pe zona cu probleme, reduce durerea. Apa caldă accelerează circulația sângelui și relaxează mușchii încordați.

Cum procedezi: stând cu gâtul drept, lasă jetul puternic de apă caldă să curgă pe ceafă 3-4 minute. Apoi alternează apa caldă cu cea rece: 30 de secunde jet cald, 30 de secunde jet rece. Repetă de câteva ori.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr37/15.09.2016
Autor:Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns