Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Fii prietena cu cerealele

Fii prietena cu cerealele

Cum, în ultima vreme, sortimentele de cereale disponibile pe rafturile magazinelor s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie, nu se poate să nu găseşti măcar unul care să-ţi fie pe plac! Numai să ai grijă când alegi: cele care încântă cel mai tare privirea şi papilele gustative sunt fie expandate, fie cu ciocolată, miere, fructe confiate sau zahăr adăugat şi pot deveni bombe calorice, mai ales dacă le mănânci cu lapte gras, aşa cum se obişnuieşte la micul dejun. De fapt, până şi laptele degresat îngreunează digestia dacă este pus alături de cereale, din cauza combinaţiei nefaste dintre proteine şi carbohidraţi, sunt de părere unii nutriţionişti. Dacă sortimentele amintite mai sus au multe calorii şi un aport glicemic pe măsură, în schimb, cerealele integrale te ajută să ai o digestie bună şi chiar să slăbeşti!

Cele mai bune

Nu au nici pe departe gustul dulce şi delicios al celor„îmbunătăţite“, însă un lucru e sigur: cerealele integrale sunt foarte sănătoase. Fie că optezi pentru variantele tradiţionale, precum fulgii de ovăz,  sau alegi sortimente exotice, mai nou apărute pe piaţă, precum quinoa, trebuie să ştii că au în jur de 360 kcal/100 g. O porţie potrivită n-ar trebui să depăşească 50 de grame dacă vorbim de o simplă gustare. 

Fulgi de ovăz

Sunt hrănitori, reglează glicemia şi colesterolul, conţin fibre. O banană pasată peste care adaugi o mână cu fulgi de ovăz înseamnă un mic dejun de nota zece. O altă combinaţie bună este iaurtul cu probiotice în care adaugi o linguriţă cu seminţe de in, una cu miere şi două linguri cu fulgi de ovăz. În loc de gustare, pot fi consumaţi ca atare. 

Secară

Este o cereală foarte lăudată pentru efectele ei benefice asupra siluetei. Are destule calorii, dar o porţie mică e suficientă ca să te saturi.  Se consumă precum fulgii de ovăz.

Bulgur

Se obţine din grâu fiert, uscat şi apoi zdrobit. Este una din cerealele cu cel mai mare conţinut de fibre şi mai are un secret – manganul, un mineral care luptă împotriva radicalilor liberi şi întăreşte oasele. Celebru ca ingredient al salatelor turceşti tabouleh, poate fi gătit în diverse feluri (la salate, supe, fripturi) şi înlocuieşte cu brio orezul. În numai zece minute, e gata de pus în farfurie!

Cuşcuş

Obţinut din griş de grâu amestecat cu apă şi făină, vine din Maghreb şi e folosit la ordinea zilei în anumite zone de pe glob, în preparate de tot felul, dulci sau sărate. Conţine o cantitate deloc de neglijat de seleniu, un antioxidant care protejează arterele şi inima. Se prepară extrem de simplu şi de rapid, în numai cinci minute: adaugi peste el apă clocotită, acoperi  şi îl laşi să se umfle. Adaugi un pic de sare şi piper şi e gata de mâncat!

Quinoa

E o binecuvântare pentru cei cu intoleranţă la gluten şi pentru vegetarieni. Obţinută dintr-o plantă înrudită cu spanacul, conţine toată gama de proteine necesare unei diete sănătoase.  Este o proteină completă, adică are în compoziţie toţi cei nouă aminoacizi esenţiali. Bobiţele trebuie clătite bine înainte să le găteşti; altfel, poate avea un gust amărui. Prepararea ei durează cam un sfert de oră, iar după ce o fierbi, adaugi condimente şi ulei de măsline, pentru un gust mai bun.

Fără gluten!

Alergia la gluten este una dintre cele mai comune în zilele noastre, deşi mulţi nici n-au habar că suferă de aşa ceva. Semnele apar după consumul produselor care au ca ingredient cereale precum grâu, secară, orz, cuşcuş, kamut şi se manifestă prin balonare, greaţă, dureri de stomac, diaree sau constipaţie, oboseală inexplicabilă. Cei cu o astfel de sensibilitate pot consuma şi ei câteva cereale: hrişcă, mei, psyllium, quinoa sau tărâţe de ovăz fără gluten. 

motive să mănânci cereale

Bine, sunt mai multe motive pentru care ar trebui să „inviţi“ mai des cerealele pe masa ta, dar acestea sunt cele mai importante:

1 Sunt pline de nutrienţi: Conţin din belşug vitamine din grupul B, vitamina E, antioxidanţi, fier, zinc, magneziu, seleniu, aşa că o porţie de cereale este foarte hrănitoare.

2 Taie pofta de mâncare: Amidonul, un carbohidrat complex din compoziţia cerealelor, are absorbţie lentă – asta înseamnă că, după o gustare pe bază de cereale, energia ţine mult, la fel senzaţia de saţietate! Tot cerealele te ajută să controlezi mai bine pofta de dulciuri.

Scad colesterolul: Un consum frecvent de cereale te ajută să ai o inimă sănătoasă şi scade riscul de accident vascular, prevenind depunerile colesterolului pe artere.

Ajută digestia: Sunt ideale pentru persoanele care suferă de constipaţie. Aceleaşi fibre care stimulează tranzitul intestinal previn şi cancerul de colon. 

Previn diabetul: Au indice glicemic scăzut, adică nu cresc brusc nivelul glicemiei, în schimb asigură necesarul de glucoză pentru 3-4 ore.

 


Lasă un răspuns

Sus