Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Fizioterapeut, osteopat sau chiropractician? Ce ar trebui să alegi

Fizioterapeut, osteopat sau chiropractician? Ce ar trebui să alegi

chiropractician

Există asemănări între fizioterapeuți, osteopați și chiropracticieni, însă și diferențe fundamentale. Acești practicieni cred în importanța integrității organismului. Înainte de a-ți alege specialistul, este important să înțelegi și diferențele dintre terapii, tratamentele și abordările acestora.

Fizioterapeut

Ce face?

Se spune că fizioterapeutul îți poate lua durerea cu mâna și pentru mulți pacienți expresia nu are doar sens figurat, întrucât, după o perioadă de durere sau o restricție masivă în mobilitate, îmbunătățirea apare după doar câteva ședințe cu acest specialist.

În general, fizioterapeuții tratează pacienții care suferă de restricție fizică și disconfort în urma unui accident, handicap sau odată cu înaintarea în vârstă. În acest sens, ei colaborează cu medicul curant, care prescrie în mod specific fizioterapie pacientului respectiv. După prima examinare și determinarea diagnosticului, fizioterapeutul dezvoltă un plan de tratament, bazat pe antrenament fizic și tonificare musculară, în urma căruia durerea existentă se atenuează și se restabilește mobilitatea.

Formare profesională

În timpul pregătirii profesionale, fizioterapeutul învață cum este structurat sistemul musculo-scheletic al omului, cum să conducă exercițiile și să ofere primul ajutor. Mai târziu, lucrează, de exemplu, în spitale, clinici de reabilitare sau cămine de bătrâni, precum și în școli primare sau cluburi sportive. În timpul pregătirii profesionale, fizioterapeutul învață cum să aibă grijă de pacienți și din punct de vedere psihologic.

Citește și: 12 metode prin care să îți îmbunătățești imunitatea

Osteopat

Ce face?

Osteopatia este o formă de terapie alternativă care se adresează celor cu mobilitate scăzută (osteopatie structurală), celor care au afecțiuni digestive (osteopatie viscerală, eficace în ameliorarea constipației), dar și acelora care suferă de o circulație limfatică deficitară, adesea pe fondul sedentarismului.

Cel mai des întâlnite afecțiuni pe care osteopatul le poate trata sunt cele de restabilire a mobilității articulațiilor sau de refacere a sistemului nervos, iar tratamentul are scopul de a influența pozitiv sistemele circulator și limfatic. Osteopatia are o abordare holistică, această formă de terapie utilizând tehnici manuale blânde, pentru a reduce durerea, a crește mobilitatea fizică și a îmbunătăți circulația sângelui și a fluidelor limfatice.

Formare profesională

Conceptul de bază în filosofia osteopatiei este integritatea structurală a organismului, care trebuie menținută pentru a ne bucura de homeostază și, implicit, de o bună stare de sănătate. Așadar, osteopatul urmează cursuri, care durează 4-5 ani, pentru a se familiariza cu anatomia și  fiziologia, și studiază tehnici pentru tratamentul traumatismelor.

Metodele de tratament se văd nu doar la nivelul cel mai apropiat de sistemul musculo-scheletal, asupra căruia are loc manipularea (îmbunătățirea posturii, mobilității, flexibilității corporale), ci și în cazul altora (vindecarea bolilor respiratorii, a infecțiilor și chiar optimizarea funcțiilor creierului). Explicația este că un dezechilibru dintr-o anumită zonă anatomică s-ar reflecta negativ în oricare alta. Osteopatia se adresează unei palete largi de pacienți, de la copii (chiar nou-născuți) până la vârstnici.

Citește și: Vitamina B12 și de ce este vitală pentru organism

Chiropractician

Ce face?

Chiropractica este un sistem alternativ de îngrijire medicală ce tratează și previne afecțiunile articulațiilor și coloanei vertebrale. Chiropracticienii se concentrează pe relația strânsă dintre sistemul nervos și coloana vertebrală − o dereglare biomecanică și structurală a coloanei vertebrale  poate afecta sistemul nervos.

Pentru multe afecțiuni, tratamentul chiropractic poate restabili integritatea structurală a coloanei vertebrale, reduce presiunea asupra țesutului neurologic sensibil și, prin urmare, poate îmbunătăți sănătatea în general. Tehnicile manuale presupun aplicarea unei presiuni asupra vertebrei afectate, până la aparitia cracmentelor (pocniturilor), cu scopul de a îmbunătăți funcționalitatea coloanei.

Formare profesională

Chiropracticienii trebuie să urmeze o școală acreditată, pentru a învăța cum să utilizeze anumite tehnici, cu scopul de a atenua durerile musculare, pe cele de articulații, oase, dar și pe cele asociate țesutului conjunctiv, cum ar fi cartilajele, ligamentele și tendoanele. Tehnicile de terapie sunt utilizate deseori în combinație cu tratamentul medical convențional.

Chiropracticienii folosesc manipularea spinală pentru alinierea corectă a structurii musculo-scheletale a corpului, în special a coloanei vertebrale, care va permite atenuarea durerilor. Tehnicile manuale sunt utilizate și pentru a restabili mobilitatea articulațiilor restricționate de leziuni tisulare cauzate de un eveniment traumatic. Pentru a preîntâmpina complicațiile ce pot să apară în urma chiroterapiei efectuate de către un terapeut fără experiență, adresează-te unui specialist acreditat.

 

 

 

Text: Grigoriana Brujan

Sursă foto: iStock

Comments

comments

One thought on “Fizioterapeut, osteopat sau chiropractician? Ce ar trebui să alegi

Lasă un răspuns