Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Fructele inainte de masa, te ajuta sa slabesti

Fructele inainte de masa, te ajuta sa slabesti

 

Ordinea felurilor de mancare de pe masa influenteaza modul in care oamenii isi umplu farfuriile. Acesta era un fapt cunoscut, dar informatiile se complteaza cu date noi cu referire directa la fructele pe care trebuie sa le consumi.

Intrebarea este: fructele se mananca inainte, dupa, sau intre mese are un raspuns. Doi cercetatori de la Universitatea Cornell din Statele Unite au facut un experiment foarte interesant care dovedeste ca, atunci cand vine vorba despre mancare, reactiile omului sunt din categoria celor primare.

Cercetatorii in cauza au studiat comportamentul oamenilor care au avut la dispozitie un bufet suedez si au observat ca acestia si-au umplut farfuriile cu primele alimente pe care le vedeau in fata, indiferent care ar fi fost acestea. Cei doua ai facut un experiment. Au oferit un bufet suedez cu sapte tipuri de alimente pentru micul dejun, dar aranjate strategic. La o masa, au fost oferite, exact in aceasta ordine, omleta cu branza, cartofi prajiti, rulouri cu scortisoara, cereale, iaurt degresat si fructe, iar la cealalta masa in prim-plan au fost asezate fructele, urmate de iaurt degresat, cereale, omleta, cartofi prajiti, rulouri cu scortisoara.

Cercetatorii au descoperit ca ordinea de prezentare a felurilor de mancare a influentat in mod categoric modul in care alimentele au fost alese de participantii la experiment. De exemplu, 86,4% dintre subiecti au ales fructele, daca acestea le-au fost oferite mai intai, dar numai 54,8% au ales fructele de pe masa unde acestea erau asezate dupa alte feluri de mancare.

De asemenea, 75,4% dintre subiecti au ales omleta cu branza de la masa unde aceasta era asezata in fata, in timp ce 28,8% au ales-o de la masa unde era asezata dupa alte feluri de mancare.

"Primele trei feluri de mancare pe care o persoana le-a vazut pe masa au umplut farfuria in proportie de 66%, indiferent daca mancarea era saraca sau bogata in calorii", a concluzionat unul din cercetatori, iar persoanele care alegeau in primul rand omleta cu branza aveau o sansa mai mare sa consume cartofi si sunca, fenomen cunoscut sub denumirea de "efect de recul".

Solutia este simpla si la indemana. Incepe mereu masa cu fructe si continua cu celelalte felui de mancare. Regula este valabila mai ales la mesele principale. Cel mai bine este ca fructele sa fie consumate cu circa 20-30 de minute inainte de masa. Un alt amanunt esential a fost acela ca au putut fi conumate oricefel de fructe, rezultatele fiind de fiecare daca la fel de bune.

Afla mai multe despre avantajele pe care le are dieta cu fructe de vara

 

Comments

comments

Lasă un răspuns