Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Gheara-diavolului alină durerile

Gheara-diavolului alină durerile

Gheara-diavolului este o plantă ce este înzestrată cu virtuți antiinflamatoare, ce contribuie la atenuarea durerii.

Originară din Africa de Sud și cunoscută sub numele Harpagophytum procumbens, gheara-diavolului este ușor de recunoscut datorită formei aparte a fructelor cu țepi în formă de gheară. În medicina naturistă sunt valorificate rădăcina și tuberculii, fiind întrebuințate în afecțiuni numeroase, de la artrită și reumatism la julituri și alte probleme cutanate, sub formă de infuzie, pulbere, capsule, tablete, tinctură, creme și geluri.

Cortizon vegetal

Gheara-diavolului este una din plantele cu cel mai puternic efect antiinflamator din natură, fiind supranumită „cortizonul vegetal“ datorită concentrației sporite de saponine. Excelentele sale proprietăţi curative se manifestă în stările inflamatorii de orice natură: articulare, musculare, nervoase. Planta participă la sinteza steroizilor de către glandele suprarenale, susţine producerea de prostaglandină și are acţiune expectorantă, antireumatică, astringentă, sedativă. În uz intern, medicina naturistă folosește gheara-diavolului și pentru lipsa poftei de mâncare, alergii, febră, iar ca aplicații externe, sub formă de geluri, unguente și creme, pentru vindecarea rănilor, ulcerațiilor și altor leziuni ale pielii. Iată afecțiunile în care este indicată:

Durere reumatică. Planta are acțiune analgezică și antiinflamatoare, îmbunătățind mobilitatea și reducând senzația de durere. O cercetare în cursul căreia subiecții au urmat tratament cu gheara-diavolului pentru artrită a avut ca rezultat scăderea semnificativă a durerii articulare cronice, în timp ce alte studii au scos la iveală influența benefică a terapiei cu gheara-diavolului asupra articulațiilor dureroase ale coloanei, coapsei și genunchiului. În osteoartrită generalizată (boala uzurii articulațiilor) pot fi folosite infuzia sau capsulele. Pentru ceai, pune 5 grame de rădăcină într-o cană cu apă clocotită. Ca supliment, caută produse care conțin 2-3% extract de glicozide iridoide (printre care harpagozida, cu efect antiinflamator), din care poți lua 200 până la 2500 mg zilnic. Pentru rezultate evidente, se recomandă circa trei luni de tratament.

Durere de spate și gât. Un studiu britanic în care 60 de subiecți cu durere moderată de spate, umăr și gât au urmat un tratament de o lună cu gheara-diavolului în paralel cu analgezice clasice a scos la iveală eficiența acestei plante în alinarea durerilor. La finalul cercetării, subiecții au declarat că au renunțat la medicația alopatică, fiind mulțumiți de remediul naturist. Un alt studiu a pus față în față 70 de subiecți: jumătate dintre ei au luat doar extract de gheara-diavolului, iar restul s-au tratat cu un medicament recomandat frecvent pentru durerile de spate, de zonă lombară și de gât. Grupul celor cu  tratament naturist a declarat că a funcționat la fel ca în cazul celor cu terapie clasică. Între timp, respectivul analgezic a fost scos de pe piață din pricina riscurilor efectelor adverse.

Durere de stomac. Principiile active din gheara-diavolului ajută la stimularea sistemului digestiv; ca atare, planta este folosită în tratarea indigestiei și a simptomelor asociate. Planta ajută şi în atenuarea tulburărilor ficatului sau vezicii biliare. Ca tratament se recomandă infuzia (2 g de plantă la 200 ml de apă clocotită; se bea o cană de 1-3 ori pe zi) sau capsulele (300-750 mg pe zi, în trei prize, înaintea meselor principale).

Migrene. Proprietățile antimigrenoase ale plantei vin din substanțele active cu efect antiinflamator, antialergic, de relaxare musculară și detensionare a vaselor sangvine. Tratamentul cu gheara-diavolului are efect calmant, e lipsit de efecte secundare și nu necesită administrarea lui în paralel un analgezic clasic. Este eficient și preventiv, sub formă de tablete de 200 mg (una la două ore, dar nu mai mult de șase pe zi). În funcție de anumiți factori, migrenele se reduc în intensitate până la dispariție completă.

Precauții

Remediile pe bază de gheara-diavolului sunt bine tolerate în dozele indicate. Principalul efect secundar care poate să apară este diareea, atunci când este luat în decursul mai multor luni. Alte posibile efecte (în cazuri foarte rare) sunt greața, țiuitul în urechi, pierderea gustului, iritații ale pielii, probleme menstruale, modificări ale tensiunii arteriale. Ca atare, tratamentul trebuie urmat doar la recomandarea specialistului. Categoriile cu interdicții sunt gravidele și lăuzele, diabeticii (gheara-diavolului scade nivelul zahărului în sânge și de aceea trebuie administrat cu prudență, concomitent cu medicația pentru diabet, ca nivelul glicemiei să nu scadă prea brusc), pacienții cu pietre la bilă (gheara-diavolului are acțiune coleretică, simulând producția de bilă), cei cu ulcer peptic (tratamentul crește producția de acid în stomac).

La origini

Din vechime, gheara-diavolului este folosită ca leac pentru dureri, boli de ficat și de rinichi, febră și malarie. Există compuși în această plantă care au efect similar medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. Provine din Africa de Sud și a fost introdusă în Europa în anii ’50, când rădăcinile uscate erau folosite la creșterea poftei de mâncare, arsuri stomacale, reducerea inflamațiilor și atenuarea durerilor. Cel care a popularizat-o a fost fermierul sud-african G.H. Mehnert, care a observat efectele utilizării plantei de către populația băștinașă. Destul de rapid, gheara-diavolului și-a dovedit eficiența și a început să fie recomandată ca tratament la scară largă în artrită, indigestie, probleme biliare și hepatice, alergii.

Citește și:

Cura cu clorofilă, infuzia de primăvară

Turmericul, condiment si leac de 4000 de ani

Remedii naturale contra migrenei

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.08/25.02.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

3 thoughts on “Gheara-diavolului alină durerile

  1. FFF INTERESANTE SFATURILE DVS.Va multumim pentru ele si speram sa primim cat mai multe !

Lasă un răspuns