Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Glicemia, data peste cap de gripa – sfaturi pentru diabetici

Glicemia, data peste cap de gripa – sfaturi pentru diabetici

Suntem din nou in sezonul gripelor si racelilor. Desi nu poti scapa de simptome cu o bagheta magica terapeutica, exista totusi o varientate de produse care te pot ajuta. Scenariul este insa mai complicat pentru persoanele care au fost diagnosticate cu diabet.

Când suferi de diabet, ai nevoie de sfatul medicului pentru a alege medicamentele potrivite chiar si pentru afectiuni minore, precum raceala sau gripa. Produsele „fara zahar“, cele „naturale“ sau remediile „alternative“ nu garanteaza ca sun si cele mai bune. Pe de alta parte, medicamentele clasice de la farmacie pot provoca neplaceri – cresterea tensiunii arteriale, probleme renale (comune la diabetici), dereglarea glicemiei.

FLUCTUATIILE GLICEMICE

Glicemia din sânge poate sa urce nepermis, atunci când esti bolnav. Este important sa întelegi ca, daca ai o viroza, organismul lupta cu boala, ceea ce provoaca stres, afecteaza imunitatea si poate cauza fluctuatii ale glicemiei. O boala virala poate creste nivelul de zahar din sânge, ceea ce înseamna ca ar trebui sa-ti controlezi mai des glicemia. Acest lucru este important de luat în calcul de persoanele cu diabet care considera ca, din moment ce consuma mai putina hrana, nivelul zaharului din sânge este automat mai mic. De fapt, zaharul din sânge tinde sa creasca. Este un mecanism de aparare împotriva virusului, care ajuta corpul sa lupte cu efectele bolii.

DESCONGESTIONANTELE, CELE MAI PERICULOASE

Aceste medicamente scad congestia nazala caracteristica racelilor. În forma orala, cele mai frecvente descongestionante contin pseudoefedrina si clorhidrat de fenilefrina. Acestea au cea mai mare probabilitate de a creste nivelul de glucoza din sânge si tensiunea arteriala. Mecanismul are loc prin prevenirea secretiei de insulina, scaderea absorbtiei de glucoza în
tesuturile periferice si stimularea defalcarii glicogenului. Efectul vasoconstrictor al acestor medicamente poate creste, de asemenea, tensiunea arteriala. Ca alternativa, poti apela la descongestionante topice (locale), cum ar  spray-uri nazale, care au un efect mai putin generalizat. Solutile saline pot, de asemenea, utilizate pentru a dilua mucusul si a facilita respiratia.

VARIANTE OPTIME

♦ Analgezicele. Acetaminofenul este cel mai sigur analgezic/antipiretic pentru diabetici, pentru ca nu are niciun efect semnificativ asupra zaharului din sânge, dar trebuie utilizat cu precautie de catre pacientii cu nefropatie.
 Antitusivele. Niciunul dintre medicamentele de supresie a tusei nu afecteaza controlul glicemiei, cu conditia sa nu  e siropuri.
Vaccinul antigripal. Utilizarea vaccinului gripal este recomandata si 100% sustinuta. Rezultatele arata ca vaccinarea este asociata cu o reducere de 56% a tuturor complicatiilor gripei.

Verifică prospectul, pentru că multe dintre medicamentele fără prescripție medicală conțin substanțe dintre care unele sunt incompatibile cu diabetul zaharat și complicațiile acestuia.

Citeste si:

Articol aparut in revista ABCDiabet

Comments

comments

4 thoughts on “Glicemia, data peste cap de gripa – sfaturi pentru diabetici

  1. Ce e acetaminofenul?? Scrieti paracetamol, sa inteleaga romanul. Articolul e copiat de la americani.

    1. paracetamol este denumirea comerciala. acetaminofenul este substanta activa. aprecize profesionalismul tau, te rog apreciaza-l pe al nostru! 🙂

    1. nu ai racit din cazua vaccinului. raceala si gripa nu sunt acelasi lucru, sunt produse de virusi complet diferiti. durerea in gat si ea are alte cauze decat vaccinul antigripal. in plus imunizarea dupa vaccin apare in circa 2-3 saptamani, timp in care este vulnerabila la orice alte virusuri.

Lasă un răspuns