Grăsimi bune versus grăsimi rele

Grăsimi bune versus grăsimi rele

Exista grasimi bune si grasimi rele. Pe de alta parte grasimilie sunt necesare si esentiale nutritiei si metabolismului fiind baza recosntructiei celulare, proces care are loc incontinuu in organism. Ceea ce este important de stiute este sa faci rapid si usor diferenta intre grasimile bune si cele rele si sa stii care sunt cantitatile ideale, fie ca este vorba despre cele bune sau cele rele.

Grasimi bune

Exista grasimi monosaturate si polisaturate, existente in uleiul de masline, nuci, peste, avocado. Marele lor merit e scaderea riscului afectiunilor cardiovasculare si cancerului. Poti sa mananci zilnic cate o portie sau doua din toate cele de mai sus. Ia-o insa mai incet cu…

Grasimi rele

Sunt grasimile saturate, adica lactate cu continut mare de grasime (cascaval, telemea, smantana, inghetata) si carne rosie. Acestea n-ar trebui sa depaseasca 10% din totalul aportului caloric zilnic, pentru a mentine sub control nivelul colesterolului. Cateva felii de branza sunt OK; o rotita intreaga de cascaval, nu prea.

Grasimile modificate

De acestea trebuie sa te feresti, lucru deloc usor, din moment ce grasimile modificate se intalnesc in peste 42.000 de produse alimentare! E dovedita legatura lor cu incidenta bolilor cardiace, diabet, obezitate, astm, probleme ale sistemului imunitar si reproductiv.

Ce e rau cu ele? Sunt artificiale; desi nu tot ce e facut de mana omului e inspaimantator, in cazul grasimilor modificate nu exista dubiu. Ele nu „apartin” trupului uman, si se comporta ciudat – adica ajung sa modifice felul in care functioneaza anumite tesuturi si enzime. Din pacate, acest tip de grasimi nu sunt enumerate pe etichetele de produs, printre celelalte ingrediente.

Cum sa le depistezi totusi? Daca remarci formularea „partial hidrogenat”, inseamna ca acel aliment contine grasimi modificate. Si vei fi surprinsa cate produse aparent sanatoase le au: untul de arahide, popcornul pentru microunde (chiar in variantele „lite”), anumite sortimente de paine integrala sau de cereale.

Citeste si:

3 metode banale pentru a elimina grăsimile din alimentație

Top alimente care ard grasimi. O lista utila

Grasimi bune

 

Urmăriți-ne și pe:
Cele mai citite
De Corina Matei | 01 septembrie 2017
De Corina Matei | 01 septembrie 2017

Femeile nu aruncau tărâțele de grâu rămase de la moară. Le luau acasă, pentru borș și hrana animalelor. După o perioadă lungă de desconsiderare, tărâțele au revenit la modă. Tărâțele proaspete (aproape de orice fel) conţin belșug de vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP, dar şi mult magneziu, […]

Citeste mai mult
Avatar photoDe Andreea Vasile | 09 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 09 decembrie 2025

„Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga. Și, chiar și în era tehnologiei, viața la țară pare să reintre în trend. Tot mai mulți tineri aleg să lase în urmă agitația orașului, să plantezi legume și să le îngrijești nu mai este doar o muncă, ci o adevărată metodă de relaxare. Clipurile din acest […]

Citeste mai mult
Abonează-te la canalul nostru de Whatsapp