Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Grăsimi bune versus grăsimi rele

Grăsimi bune versus grăsimi rele

Exista grasimi bune si grasimi rele. Pe de alta parte grasimilie sunt necesare si esentiale nutritiei si metabolismului fiind baza recosntructiei celulare, proces care are loc incontinuu in organism. Ceea ce este important de stiute este sa faci rapid si usor diferenta intre grasimile bune si cele rele si sa stii care sunt cantitatile ideale, fie ca este vorba despre cele bune sau cele rele.

Grasimi bune

Exista grasimi monosaturate si polisaturate, existente in uleiul de masline, nuci, peste, avocado. Marele lor merit e scaderea riscului afectiunilor cardiovasculare si cancerului. Poti sa mananci zilnic cate o portie sau doua din toate cele de mai sus. Ia-o insa mai incet cu…

Grasimi rele

Sunt grasimile saturate, adica lactate cu continut mare de grasime (cascaval, telemea, smantana, inghetata) si carne rosie. Acestea n-ar trebui sa depaseasca 10% din totalul aportului caloric zilnic, pentru a mentine sub control nivelul colesterolului. Cateva felii de branza sunt OK; o rotita intreaga de cascaval, nu prea.

Grasimile modificate

De acestea trebuie sa te feresti, lucru deloc usor, din moment ce grasimile modificate se intalnesc in peste 42.000 de produse alimentare! E dovedita legatura lor cu incidenta bolilor cardiace, diabet, obezitate, astm, probleme ale sistemului imunitar si reproductiv.

Ce e rau cu ele? Sunt artificiale; desi nu tot ce e facut de mana omului e inspaimantator, in cazul grasimilor modificate nu exista dubiu. Ele nu „apartin” trupului uman, si se comporta ciudat – adica ajung sa modifice felul in care functioneaza anumite tesuturi si enzime. Din pacate, acest tip de grasimi nu sunt enumerate pe etichetele de produs, printre celelalte ingrediente.

Cum sa le depistezi totusi? Daca remarci formularea „partial hidrogenat”, inseamna ca acel aliment contine grasimi modificate. Si vei fi surprinsa cate produse aparent sanatoase le au: untul de arahide, popcornul pentru microunde (chiar in variantele „lite”), anumite sortimente de paine integrala sau de cereale.

Citeste si:

3 metode banale pentru a elimina grăsimile din alimentație

Top alimente care ard grasimi. O lista utila

Grasimi bune

 

Comments

comments

Lasă un răspuns