Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Cum alegi dieta potrivită în funcție de grupa de sânge?

Cum alegi dieta potrivită în funcție de grupa de sânge?

grupa de sange

Meniu carnivor, vegetarian sau omnivor? Grupa ta de sânge îți spune cu ce tip de alimentație te împaci mai bine.

Spune-mi ce grupă sangvină ai ca să-ți spun ce să mănânci! De câte ori n-ai constatat că alimentele pe care le digeri bine nu sunt tolerate deloc de o altă persoană? Sau că unele femei reușesc să slăbească urmând un anume regim, în timp ce altele, respectând aceeași dietă, nu reușesc să scape de kilogramele în plus? Toate acestea nu sunt întâmplătoare, ci depind de codul nostru genetic, care este marcat de grupa sangvină.

Ce purtăm în ADN după grupele de sânge

Unul dintre specialiștii interesați de acest subiect, medicul naturopat Peter J. D’Adamo a făcut ani de zile cercetări de antropologie și genetică ce l-au dus la concluzia că fiecare grupă sangvină conține un mesaj genetic privind alimentația și stilul de viață ale strămoșilor noștri, iar multe dintre aceste caracteristici ne afectează și pe noi. Așadar, grupa de sânge îți spune ce alimente sunt mai bine tolerate de organismul tău, la ce boli ești predispusă și ce exerciții fizice sunt mai eficiente pentru tine. Sigur că unele persoane, deși nu adoptă o alimentație potrivită grupei proprii de sânge, nu au nicio reacție negativă, deoarece capacitatea organismului de a se adapta este foarte mare, dar altele se confruntă cu alergii, boli de piele, maladii autoimune etc.

grupa de sange

Grupa de sânge 0

Persoanele cu această grupă de sânge se bucură în general de un sistem digestiv puternic, care le permite să metabolizeze aproape orice, chiar și alimentele care nu le sunt recomandate.

Dietă: de obicei, persoanele cu grupa sangvină 0 se împacă excelent cu carne. Ele pot mânca orice fel de carne: vită, pui, miel, oaie, vânat, pește. Din păcate, fiind prea grasă și tratată cu hormoni și antibiotice, carnea pe care o consumăm azi favorizează maladiile cardiovasculare și cancerele. De aceea, pe cât posibil, este recomandabil să opteze pentru carne săracă în grăsimi și să evite carnea grasă și pe cea procesată (mezeluri, slănină, cârnați etc.). Multe dintre persoanele cu grupa 0 nu suportă prea bine lactatele și cerealele. Așadar, dacă observă că aceste alimente nu le priesc, trebuie să le evite. În schimb, pot consuma la discreție legume și fructe.

Exerciții: ca să nu aibă de suferit de pe urma dietei bogate în proteine animale, este important să practice regulat exerciții fizice intense: aerobic, arte marțiale, alergare, înot etc. Predispoziție la boli: cei cu grupa 0 au un risc mai mare să sufere de astm, alergie, artrită, boli ale tiroidei (mai ales hipotiroidism), afecțiuni digestive (generate în special de aciditatea gastrică crescută).

Citește și: 7 boli care ți se citesc pe chip

Grupa de sânge A

Dacă în cazul celor cu grupa 0 proteinele animale accelerează ritmul metabolismului, în cazul celor cu grupa de sânge A efectul este opus, aceștia fiind mai degrabă vegetarieni.

Dietă: organismul persoanelor cu această grupă de sânge agreează fructele, legumele, fructele de mare, cerealele. Nu suportă bine alimentația bogată în carne, iar lactatele le provoacă o hipersecreție de mucus în sinusuri și în căile respiratorii. De aceea, principalele lor surse de proteine ar trebui să fie peștele, soia și vegetalele. De asemenea, le este indicat să limiteze consumul de grăsimi și zahăr rafinat.

Exerciții: ca să se mențină în formă, nu e obligatoriu să practice activități fizice intense, ci mai degrabă yoga, meditație, tai chi, exerciții de stretching.

Predispoziție la boli: sunt mai expuși riscului de a suferi de boli cardiovasculare, diabet și cancer. Atenție, așadar, la stilul de viață și alimentație. De asemenea, gena alcoolismului s-a dovedit a fi mai frecvent întâlnită la persoanele cu grupa A.

Grupa de sânge B

Per ansamblu, persoanele cu această grupă de sânge rezistă bine în fața multor maladii grave ale epocii moderne.

Dietă: li se potrivește cel mai bine dieta de tip omnivor. Au nevoie de o alimentație cât mai variată, bazată pe cereale, legume, fructe, ouă, paste făinoase, dar și de carne, în cantități moderate. Majoritatea celor cu grupa sangvină B se împacă foarte bine cu laptele și produsele lactate, din care pot consuma o mare varietate: lapte dulce, sana, iaurt, brânză etc.

Exerciții: activitățile fizice recomandate sunt înotul, plimbările, tenisul, mersul pe bicicletă, drumețiile pe munte, golful.

Predispoziție la boli: au un sistem imunitar puternic și rezistă mai bine bolilor degenerative severe. Sunt predispuși la alergii alimentare și la boli legate de vezica urinară și căile urinare.

Grupa de sânge AB

Este cea mai rară și are o mare complexitate biologică. Ea a moștenit atât caracteristicile grupei A, cât și pe cele ale grupei B.

Dietă: cei cu grupa de sânge AB pot combina dietele recomandate în cazul grupelor A și B, adică regimul vegetarian cu cel omnivor, cu mențiunea că este mai sănătos pentru ei să se axeze pe lactate (mai ales iaurt și chefir), legume, produse din soia, pește, fructe de mare și mai puțin pe carne. Este preferabil să evite alcoolul și cafeina, în special în situațiile de stres.

Exerciții: le este recomandat să alterneze activitățile relaxante cu cele solicitante; de exemplu, trei zile de mers pe bicicletă sau alergare, urmate de două zile de yoga sau tai chi.

Predispoziție la boli: se pare că persoanele cu grupa de sânge AB au cel mai puternic sistem imunitar dintre toate grupele. Au mai puține probleme legate de alergii, dar prezintă un risc mai mare de anemie și boli cardiace.

Citește și: 5 greșeli de dietă și sport care te îmbătrânesc

Grupele de sânge și personalitatea

Între anii 1950 și 1970, numeroase echipe de specialiști, în mod deosebit din Japonia, au demarat o serie de cercetări încercând să descopere dacă există vreo legătură între grupa de sânge și temperament. Iată la ce concluzii au ajuns.

Grupa 0. Sunt persoane sociabile și populare, înzestrate cu o energie de invidiat. Uneori reacționează impulsiv. Pot fi ușor influențate și dominate de cei în care au încredere. Deși nu le lipsesc creativitatea, ideile și inițiativele, nu reușesc întotdeauna să se mobilizeze ca să încheie ce au început.

Grupa A. Sunt persoane calme, temperate, care pun mare preț pe prietenie și dau dovadă de loialitate față de cei cu care au relații mai apropiate. Au multă creativitate și cele mai multe calități artistice dintre toate grupele sangvine.

Grupa B. Sunt cei mai pragmatici dintre toate grupele sangvine. Își fixează țeluri precise, pe care apoi se străduiesc să le atingă depunând toate eforturile de care sunt capabili. Au o personalitate puternică și nu pot fi ușor influențați.

Grupa AB. Sunt persoane de încredere, cărora le place să dea o mână de ajutor dacă li se permite să facă acest lucru în stilul lor. Vor să stabilească ei condițiile și își rezervă dreptul de a abandona orice activitate sau relație când lucrurile nu merg cum au sperat.

 

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.11/2018

Text: Angelica Cîlțan

Sursă foto: iStock

 

Comments

comments

Lasă un răspuns