Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Hameiul, sănătate şi bere

Hameiul, sănătate şi bere

Ca o liană, se caţără cu tenacitate pe arac şi, chiar dacă schimbi poziţia acestuia, tot îl găseşte. Hameiul este o plantă rezistentă, rudă bună cu cânepa din care se produce marijuana, cunoscut mai ales datorită berii.

Hameiul creşte cam peste tot în Europa şi Asia, iar datorită calităţilor lui curative şi culinare, a fost cultivat încă de la mijlocul primului mileniu. Folosit la început drept calmant al stărilor de nebunie, a fost introdus în reţeta berii abia pe la 1080. Hameiul are efecte antibacteriene, antiseptice, antivomitive, antispastice, vermifuge, antitusive, hipotensive, diuretice şi calmante la nivelul sistemului nervos. Efectul sedativ al conurilor de hamei este puternic, dar e bine tolerat de organism.

Antireumatic eficient

Preparatele din conuri de hamei au un puternic efect antiinflamator, uneori fiind mai eficace decât tratamentele alopatice contra durerilor de articulaţii. Se fac cure de câte două săptămâni, mai ales toamna şi primăvara, cu infuzie combinată de hamei (trei căni pe zi). Efectul este dublu (antiinflamator și calmant), ajutând bolnavul să treacă mai uşor peste dureri. Hameiul este un diuretic eficient, stimulând organismul să elibereze toxinele şi să prevină formarea calculilor renali. Efectul antibacterian se manifestă prin preîntâmpinarea infecţiilor urinare.

Prietenul insomniacilor

În combinaţie cu valeriana (au demonstrat-o studii făcute în Germania), hameiul este comparabil cu benzodiazepina, un somnifer puternic, frecvent recomandat insomniacilor (adorm greu, dorm puţin, au somnul agitat). Se iau seara 1-2 linguriţe cu amestec (în proporţie de 1:1) de tinctură de conuri de hamei şi rădăcină de valeriană, timp de două săptămâni. Combinaţia este eficientă şi în cazul dereglărilor sexuale de tipul nimfomaniei sau priapismului.

Fără bufeuri, fără acnee

Valurile de căldură care le fac viaţa grea doamnelor care intră la menopauză sunt ţinute în frâu cu o cură de hamei. În plus, stabilizează ritmul cardiac, atenuează stările de nervozitate şi de nelinişte care apar în această perioadă, ajută la prevenirea osteoporozei. Cura durează trei săptămâni şi se reia după minimum o săptămână de pauză. Se beau zilnic trei căni cu infuzie combinată de hamei, înaintea meselor principale. Proprietăţile estrogene ale hameiului sunt eficace nu numai la menopauză, când au loc adevărate furtuni hormonale, ci şi la pubertate, când acestea sunt parcă mai puternice. Acelaşi tratament are efect în combaterea acneei, a unor probleme precum hirsutismul sau apetitul alimentar exagerat ori contra unor tulburări emoţionale care apar în această problemă.

Preparate pe bază de conuri

* Somnifer: infuzie dintr-o linguriţă de conuri la 200 ml de apă clocotită (se bea seara, înainte de culcare). În perioadele de agitaţie nervoasă, se face o infuzie concentrată (1,5 linguriţe de conuri), care se bea fracţionat, de-a lungul zilei.

* Loţiune antiacnee: infuzie din 4-5 g de conuri la 100 ml de apă clocotită; laşi să se răcorească acoperit, apoi aplici comprese.

* Ulei contra durerilor de cap: amesteci 15 linguri cu pulbere şi 500 ml de ulei de măsline, laşi la macerat timp de două săptămâni, apoi filtrezi şi tragi în sticluţe închise la culoare. Se foloseşte în comprese împotriva durerilor de cap sau nevralgiilor, dar şi pentru întreţinerea şi înfrumuseţarea pielii.

* Spălături pentru combaterea infecției cu tricomonas: se fac cu infuzie concentrată.

* Baie terapeutică: contra durerilor reumatice, băi parţiale cu extract de hamei obţinut din macerat şi infuzie; extractul se prepară din șase linguri de conuri lăsate la macerat în 2 l de apă, la temperatura camerei, de dimineaţă până după-amiaza. Se strecoară şi se amestecă apoi cu infuzia preparată din planta rămasă şi 2 litri de apă clocotită şi strecurată.

Citește și:

Berea, rasfatul pentru sanatate

Hai sa bem o bere

Cel mai bun degustător de bere din lume

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.35/03.09.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns