Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Hrănește-ți corect tiroida

Hrănește-ți corect tiroida

10% bărbați și 20% femei suferă de o problemă a glandei tiroide și peste 50% din ei nici măcar nu au habar.

  • Te simți obosită deși dormi suficient?
  • Părul ți se usucă și se rărește cu fiecare zi, iar unghiile ți se exfoliază?
  • Ți-e frig tot timpul?
  • Ești deprimată și nu ai chef de nimic?
  • Întâmpini probleme de greutate și suferi de disconfort digestiv?

Dacă ți se întâmplă aceste lucruri, e posibil să ai probleme cu glanda tiroidă, iar felul în care te hrănești poate conta mult.

Principala funcție a tiroidei este de a produce hormoni cu rol esențial de reglare a principalelor funcții ale organismului: intervin în consumul de energie (de unde și eventualele probleme de greutate corporală care pot rezulta din disfuncțiile tiroidei), reglează temperatura corpului și bătăile inimii. Acțiunea lor afectează și tubul digestiv, sistemul nervos și aparatul genital. Produși din iodul din alimente, în principal din sare, hormonii tiroidieni sunt stocați în glanda tiroidă și sunt eliberați la semnalul creierului, în funcție de nevoile organismului. Dereglările apar când nivelul concentrației lor în sânge nu se menține constant.

„Nu există civilizație fără hormoni tiroidieni“, spunea profesorul C.I. Parhon. Tiroida are un rol fundamental în echilibrul funcțional al organismului încă din perioada intrauterină; ea influențează dezvoltarea creierului fătului, determinând – evident, în acord cu factorii genetici, gradul de inteligență al copilului. Iată de ce sănătatea tiroidei este esențială pentru viitoarele mame.

În general, femeile sunt cu 7% mai predispuse dereglărilor tiroidiene decât bărbații, tiroida fiind în strânsă legătură cu nivelul estogenilor. O variație semnificativă a estrogenilor atrage după sine  o reacție identică a hormonilor tiroidieni – mai ales la pubertate. Persoanele predispuse dezechilibrelor tiroidiene dezvoltă o gușă care trădează o tiroidă leneșă; echilibrul hormonal se poate restabili, sub supraveghere medicală.

La menopauză, hormonii feminini sunt în deficit, ceea ce duce la  o îmbătrânire prematură a tiroidei. Consultul endocrinologic va stabili dacă sunt necesare suplimente hormonale. Nici în perioada dintre pubertate și menopauză nu sunt excluse fluctuații ale estrogenilor; nu trebuie să ignorăm problemele cu greutatea sau căderea părului. 

În cazul în care ești diagnosticată cu o disfuncție tiroidiană, pentru început este necesar să excluzi cauzele care au dus la apariția problemei, precum toxinele, alergiile alimentare sau deficiențele nutritive.

În ce fel îți poți hrăni corespunzător tiroida

Ce mâncăm

Consumă alimentele care oferă suport nutrițional pentru glanda tiroidă și evită-le pe cele care pot dăuna.

În caz de hipotiroidism, sunt indicate:
– caise, curmale, prune uscate sau proaspete, dar numai ocazional piersici, pere;
– pătrunjel, urzici, dar numai ocazional spanac, broccoli, varză, varză-de- Bruxelles, ridichi;
– semințe diverse;
– fructele de mare și algele cu un conținut ridicat de iod.

În caz de hipertiroidism, sunt indicate:
– cruciferele (conopidă, varză, broccoli, gulie, napi, hrean), spanac
– piersici, pere;
– fasole, soia;
– Evită fructele de mare și sarea iodată.

Fie că suferi de hipo- sau hipertiroidism, evită până la excludere produsele care conțin gluten (grâu, orz, ovăz, secară). Spune la revedere zahărului și substituenților săi, dar consumă miere. De ce? Fiindcă zahărul cauzează sindromul de intestin permeabil, care agravează simptomele afecțiunilor tiroidei și, în plus, pot declanșa obezitate, diabet, boli cardiace și afecțiuni hepatice.

Consumă carne de vită, de curcan, de pui, dar evită carnea procesată care conține conservanți. Sunt recomandate ouăle, o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale.

Cum mâncăm

Regulat, trei mese pe zi. Micul dejun nu trebuie să lipsească, prânzul să fie cea mai consistentă masă, iar cina – cea mai ușoară masă a zilei, pe care o luăm cu cel puțin trei ore înainte de culcare. Evită gustările între mese și mănâncă doar când ți-e foame, nu pentru că ești tristă ori pentru că stai în fața ecranului. Mănâncă încet, bucurându-te de fiecare îmbucătură.

♥ Studiiile arată că simple modificări ale alimentației, combinate cu efortul fizic moderat, pot ajuta la reglarea metabolismului, crescând nivelul de energie, menținând greutatea corporală optimă și pofta de viață.

Alți factori care îți pot afecta tiroida:

– alergiile alimentare – din păcate, nu sunt diagnosticate de cele mai multe ori;

carențe de iod, zinc, seleniu, acizii grași omega 3. Ca urmare, în cazul funcționării ei deficitare, folosește suplimente cu vitaminele A și D, seleniu, zinc și ulei de pește.

Exercițiile fizice sunt la fel de importante pentru menținerea sănătații tiroidei precum alimentația.

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Roxana Melnicu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns