Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Ce faci atunci când copilului tău îi apare un urcior

Ce faci atunci când copilului tău îi apare un urcior

urcior

Micuțul tău își duce mânuța des la ochi și așa ai descoperit că, pe pleoapă, are un punct roșu. E posibil să fie un urcior…

Urcior este de fapt denumirea populară, pentru că în termeni medicali se numește orgelet. Ce este? O infecție a glandei sebacee de la baza unei gene. Când glanda este blocată, produsul de secreție, sebumul, nu mai ajunge la suprafața pielii, ci rămâne cantonat pe pereții glandei, în timp formându-se o inflamație roșie, dureroasă.

Când se complică lucrurile

Mai grave sunt cazurile în care diferite tipuri de bacterii, în special stafilococul auriu, ajung să infecteze glanda sebacee. Atunci inflamația se accentuează, apărând o pustulă care se întinde pe întreaga pleoapă. De obicei, infecția poate apărea din cauza excesului seboreic, a unei igiene precare sau a unei boli inflamatorii a pleoapei (blefarita).

Cum îl tratezi acasă

Urciorul arată ca un abces pe pleoapă, având un cap alb-gălbui. Zona este inflamată și dureroasă, dură la atingere. Ochiul afectat lăcrimează mult, iar copilul poate avea tulburări de vedere. Îl poți trata acasă, aplicând 4-6 comprese calde pe zi. Temperatura locală ridicată are rolul de a stimula formarea colecției purulente, prin intensificarea circulației capilare. Compresele se țin 10-15 minute, iar pansamentul se schimbă. Nu folosi aceeași compresă de două ori la rând pentru că, în cazul infecției cu stafilococ, bacteria se poate răspândi.

Pansamentul se înmoaie în apă fiarta și răcită, nu în infuzie de plante. Uneori, se recomandă unguente cu antibiotic, pentru a grăbi vindecarea. Împotriva febrei și a durerii poți să-i dai copilului sirop cu paracetamol. NU încerca să storci abcesul și nu lăsa copilul să se frece la ochi! În trei zile ar trebui să se spargă singur.

Când să mergi la oftalmolog

Dacă nici după o săptămână de la începerea tratamentului cu comprese și unguente locale nu a scăpat de urcior, dacă pleoapele și-au mărit volumul încât împiedică vederea, se impune un consult oftalmologic. Medicul poate prescrie antibiotice sau poate opta pentru intervenția chirurgicală. În cazul unguentelor cu antibiotic, de tipul celor cu kanamicină, acestea se aplică la baza pleoapei afectate, seara, înainte de culcare.

Picăturile cu antibiotic se administrează în colțul intern al ochiului, lângă nas, la copilul culcat și având ochii închiși. În acest fel, când va deschide ochiul, picăturile se vor scurge înăuntru.

Lasă copilul să mai stea în această poziție câteva momente, pentru ca picăturile să se împrăștie pe toată suprafața oculară. Intervenția chirurgicală, atunci când este recomandată, se face numai sub anestezie generală, iar incizia se practică transversal. După eliminarea puroiului, se vindecă de urcior, fără cicatrice.

Important de reținut

  • În cazul în care îi apare iar urcior, e indicat să-i faci copilului analize mai amănunțite, pentru că poate fi semnul unor probleme de sănătate mai grave: diabet, blefarită cronică, boli imune.
  • Ferește copilul de praf și evită zonele aglomerate.
  • Învață-l să se spele bine pe mâini și să nu se frece la ochi, pentru a preîntâmpina o infecție.
  • Nu lăsa alt copil să-i folosească obiectele personale, în special prosopul.

Solicită imunizarea

Orgeletul este mai des întâlnit la copiii de grădiniță. Din cauza microbilor de pe jucării, mobilier, obiecte de toaletă folosite în comun, șansele de a contracta o boală inflamatorie sunt mari. Dacă puiul tău se află în această categorie, cere pediatrului un tratament de imunizare.

Citește și: Soluţii pentru micile probleme cu ochii

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments