Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Iasomia, remediu antistres

Iasomia, remediu antistres

Iasomia nu este doar decorativă, ci poate fi și un leac pentru echilibrul sistemului nervos, libido scăzut, dureri menstruale sau diverse probleme ale pielii.

Intro: Plantă-vedetă a lunii iunie, iasomia se remarcă datorită miresmei dulci și generoase a florilor sale albe, fiind cunoscută și sub denumirea de portocal fals. Deși folosită de mii de ani în spațiul asiatic, în Europa, planta este foarte răspândită mai ales în sudul continentului. Originea numelui său vine din persană, unde își are obârșia și unde yâsamin înseamnă dar de la Dumnezeu. În Orient, iasomia este de sute de ani folosită la obținerea parfumurilor și a fost inclusă în formulele naturiste pentru vindecarea afecțiunilor respiratorii, musculare, hepatice ori care țin de anxietate. Iată cum s-o folosești și tu în scop terapeutic.

Preparate

Despre uleiul de iasomie se mai spune că este la fel de bun calmant ca valiumul. S-a demonstrat că, atunci când aroma ei exotică este inhalată, se produce o îmbunătățire a undelor cerebrale beta, care reglează starea de spirit, relaxează corpul, cresc încrederea în sine, reduc teama și pesimismul. Despre niciun alt ulei nu s-a mai spus în lumea medicală ar fi capabil să influențeze atât de semnificativ bunăstarea psihică. Uleiul esențial de iasomie poate fi folosit în inhalații sau aplicat direct pe piele, fiind eficient ca atare, fără a fi combinat cu un alt ulei sau cu vreo cremă. Iar pentru rezultate maxime, se recomandă să nu fie diluat. Pentru masaj însă, îl poți combina cu ulei de cocos sau ulei de măsline, care sunt emoliente și sporesc hidratarea epidermei. În aplicații externe, uleiul esențial este antiseptic și dezinfectant, având proprietăți bactericide și antifungice. De asemenea, uleiul de iasomie este utilizat intens în aromaterapie, întrucât răspândirea parfumului în încăpere are un rol important în reducerea stresului. Și ceaiul de iasomie (infuzia o poți prepara din două lingurițe de plantă la 250 ml de apă clocotită, dar nu depăși 20 de zile de tratament) s-a dovedit a fi eficient în combaterea crampelor, creșterea imunității și ameliorarea somnului. Gravidele trebuie să evite iasomia, indiferent de forma de preparare, întrucât mirosul ei puternic le poate provoca contracții.

Întrebuințări

Iată tulburările pentru care pot fi folosite cu succes preparatele din iasomie.

 • Reduc stresul și stările anxioase;
 • Atenuează episoadele depresive;
 • Sporesc vigilența și puterea de concentrare;
 • Vindecă sindromul de oboseală cronică;
 • Reduc simptomele menopauzei, inclusiv bufeurile, durerea și depresia;
 • Sunt un remediu natural pentru sindromul premenstrual (masajul cu ulei esențial de iasomie amestecat cu ulei de cocos alină durerile instantaneu);
 • Contribuie la un somn odihnitor;
 • Cresc libidoul, având rol afrodiziac și fiind utile în ejaculare precoce, frigiditate, impotență;
 • Măresc nivelul general de energie;
 • Combat infecțiile și întăresc imunitatea;
 • Scad intensitatea durerilor de stomac;
 • Stimulează tranzitul lent și distrug bacteriile ce favorizează apariția intoxicațiilor alimentare;
 • Stimulează metabolismul, grăbesc arderile și contribuie la scăderea țesutului adipos;
 • Scad trigliceridele și colesterolul (în special infuzia) datorită catechinelor, compuși cu rol hipocolesterolemiant;
 • Previn diabetul (ceaiul de iasomie trebuie băut după masă ca efectul lui să fie cel scontat);
 • Au acțiune hepatoprotectoare, regenerând celula hepatică și favorizând detoxificarea;
 • Combat tusea (băile de abur sunt folosite în descongestionarea căilor respiratorii ce provoacă dispnee (respirație dificilă) și tuse spastică);
 • Reduc acneea, vergeturile, rănile și inflamațiile când se folosesc în aplicații externe; preparatele din iasomie sunt bune în special pentru pielea uscată;
 • Hidratează tenul când uleiul este adăugat în crema de față, precum și pielea corpului, când aceasta este iritată; uleiul de iasomie contribuie la reducerea căderii părului când este adăugat în șamponul obișnuit.

Știai?

Iasomia a fost adusă în Europa în 1562, când ambasadorul Sfântului Imperiu Roman a făcut o vizită la Constantinopol (Istanbulul de azi), pe atunci capitala Imperiului otoman. Acesta a luat flori de iasomie din grădinile palatului Topkapî și le-a dus în capitala Viena. A pătruns în Europa în cantități mari și mai târziu, în secolul al XVII-lea, prin Spania.

Robert Tyas, ale cărui cărți despre limbajul florilor se inspiră din mitologie și istorie în ceea ce privește interpretarea lor, consideră iasomia reprezintă iubirea de frate. În India, locul de origine, iasomia simbolizează speranța divină, iar în tradiția hindusă, este de-a dreptul venerată, fiind numită și parfumul iubirii.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.22/08.06.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns