Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Care este aroma echilibrului tău?

Care este aroma echilibrului tău?

Dezechilibrele hormonale sunt normale într-un organism care a trecut de curând printr-o sarcină şi o naştere. Însă nu-i deloc normal să trăim cu ele la nesfârşit, aşa c-am căutat sfaturi pentru lecuit.

După prima mea sarcină, n-am simţit vreo schimbare pe termen lung în organism. Am trecut, pentru scurt timp, prin tristeţea de după naştere, printr-un scurt episod de cădere a părului și prin episoade mai frecvente de iritabilitate. Dar toate astea nu m-au ţinut mult, au venit şi plecat în valuri, lăsându-mi profilul hormonal cât de cât identic cu cel dinainte de a avea copii. Însă pot spune că, după a doua sarcină, am rămas dereglată și acum, la aproape doi ani ai de la naştere, mai ales în ce priveşte toleranţa faţă de temperaturile ridicate (acum, la 20 de grade, mi se pare foarte cald).

Nu este de mirare ca o femeie să simtă funcţionarea corpului ei s-a schimbat după ce-a devenit mamă, având în vedere succesiunea de fenomene hormonale prin care organismul său tocmai a trecut. De unde nivelurile hormonilor implicaţi în procesul de reproducere (gonadotropina, estrogenul, progesteronul, relaxina etc.) au atins în timpul sarcinii şi niveluri de 20-30 de ori mai mari decât cele normale, după naştere se produce o scădere bruscă a lor, iar organismul reacţionează la aceste schimbări radicale printr-o gamă de simptome care nu numai că produc disconfort, dar pot fi şi periculoase pentru sănătatea persoanei în cauză, precum depresia, favorizată de scăderea bruscă a nivelurilor hormonilor tiroidieni.

Aşa că e absolut normal ce ţi se întâmplă, iar urmarea firească a acestor constatări este să ceri ajutor de specialitate pentru a ţine dereglările sub control şi a preveni instalarea unor afecţiuni pe baza acestor simptome.

Remedii date cu știință

Ca să dau o speranţă tuturor femeilor atinse de aceste stări neplăcute, ofer câteva repere despre aceste schimbări:

Aceste fenomene nu lovesc obligatoriu orice femeie după ce-a devenit mamă. E adevărat, fluctuaţiile hormonale însoţesc orice sarcină şi naştere, dar nu trebuie neapărat să fie însoţite de simptomele lor neplăcute. Acestea din urmă sunt doar reacţii ale organismului la produse.

Există fluctuaţii hormonale care se petrec pentru scurt timp după naştere şi cele care persistă în timp, devenind, din păcate, parte integrantă a stilului de viaţă.

Nu-i obligatoriu ca dereglările pe termen lung să se instaleze după prima sarcină vezi situaţia mea. Culmea e că principalul sfat care mi s-a dat pentru reglarea hormonală nu de către specialişti, ci de către mamele cu mulți copii cu care am dezbătut subiectul – a fost: „Mai fă un copil şi poate te reglezi la loc. Mie aşa mi s-a-ntâmplat!“ Da… nu m-aş arunca tocmai la acest remediu.

Cum pastile nu-mi place să iau şi de ceaiuri şi tincturi nu prea am timp, am căutat o gamă de remedii mai potrivite stilului meu de viaţă şi-am descoperit aromaterapia şi pe doamna doctor Angela Laur, medic dermatolog, aromaterapeut, membru al Ligii Aromaterapeuţilor şi Fitoterapeuţilor din Europa de Est, autoarea cărţii „Aromaterapia în viaţa de zi cu zi“. Am vorbit cu dumneaei despre atenuarea şi chiar eliminarea totală a simptomelor dereglărilor hormonale de după naştere cu ajutorul uleiurilor esenţiale vegetale.

Iată cele mai frecvente „dureri“ provocate de hormoni, care ar putea fi calmate cu aromaterapie:

Oboseala accentuată poate fi ţinută sub control cu trei uleiuri: cuişoare, rozmarin, ienupăr, dintre care putem folosi doar unul sau amestecuri de 2-3 uleiuri. Cea mai buna metodă de utilizare în acest caz va fi aromadifuzorul cu ultrasunete sau aromacandela. Pune două picături de ulei esențial (sau amestec) la cinci metri pătraţi de spațiu, iar dacă în cameră sunt copii mai mici de trei ani, foloseşte doar o picătură la aceeaşi suprafaţă. Durata procedurii este între 30 de minute şi o oră.
Dacă
n-ai un astfel de aparat pentru aromaterapie, poţi folosi uleiul (sau amestecul) pentru frecţii la tălpi (la 10 ml de ulei – de măsline, de floarea-soarelui, de cocos etc. –, se adaugă șase picături de ulei esenţial sau amestec) sau baie aromată (la o cadă plină cu apă caldă, se pune o lingură cu bicarbonat de sodiu, se adaugă în prealabil şase picături de ulei esențial sau amestec).

Migrenele pot fi potolite cu mentă. Când simţi că te învăluie durerile de cap, pur şi simplu miroase din flaconul cu ulei esenţial de mentă sau picură 1-2 picături de ulei pe un şerveţel sau batistă şi savurează aroma timp de 5-7 minute.

Bufeurile şi transpiraţia excesivă pot fi suprimate folosind unul dintre uleiurile: salvie, iasomie, fenicul, lavandă, ylang-ylang. Aplică 1-2 picături pe tâmple şi/sau pe ceafă. Poţi folosi acest remediu preventiv, de două ori pe zi, sau atunci când simţi apropierea bufeurilor.

Schimbările de dispoziţie se calmează cu uleiuri de portocal, lavandă, iasomie, neroli şi, foarte eficient, cu ylang-ylang. Și în aceste cazuri metodele preferate ar fi aromadifuzorul, baia sau frecțiile în tălpi, iar dozajele sunt cele folosite în cazul tratării oboselii accentuate.

Căderea părului poate fi oprită dacă adaugi ulei esenţial în şampon, balsam sau masca de păr. Ai la dispoziţie următoarele uleiuri în acest scop: rozmarin, cimbru, salvie, tămâie, lavandă, citronella, ylang-ylang. La o doză de produs (cât foloseşti la o spălare), pune 2-3 picături de ulei.
Sau îţi poţi face o mască
de păr în casă şi în ea să adaugi ulei esenţial. De exemplu, amestecă un gălbenuş cu 5 ml de ulei de măsline sau unt-de-cocos şi două picături de ulei esenţial de rozmarin, plus 1-2 picături de ulei de lavandă sau ylang-ylang. Lasă masca să acţioneze aproximativ o jumătate de oră, apoi clăteşte – părul şi scalpul.

Problemele de concentrare au leac în trei uleiuri: lămâie, rozmarin, mentă cele mai eficiente pentru atenție, memorie, concentrare. Foloseşte-le pe toate, în amestec de părţi egale, cu aromadifuzorul sau aromacandela.

Pielea uscata se înmoaie cu băi sau prin îmbogățirea unui produs cosmetic sau ulei (obţinut prin presare la rece) cu câteva picături de ulei esenţial. La 10 ml de ulei (jojoba, avocado, argan, cocos etc.), se adaugă 4-5 picături de ulei esențial (unul singur sau amestec din 2-3 uleiuri): ylang-ylang, trandafir, iasomie, neroli, portocal, tămâie, mușcată, lavandă, lemn de trandafir, patchouli.

Insomnia dispare cu ulei de portocal: pune pe pernă, pe un șervețel, într-un aromadifuzor sau o aromacandelă, 1-2 picături de ulei. Uleiul de portocal poate fi combinat cu cel de lavandă.

Constipaţia se atenuează cu masaj pe abdomen cu un amestec de 10 ml de ulei (obţinut prin presare la rece) şi cinci picături de ulei de rozmarin şi trei picături de ulei de chimen sau fenicul. Masajul trebuie făcut în fiecare seară, în sensul acelor de ceasornic.

Problemele tenului pot fi temperate cu uleiuri care echilibrează nuanţa pielii, secreţia de sebum, uleiurile cu efect antiîmbătrânire sau hidratare. Astfel de uleiuri sunt ylang-ylang, lemn de trandafir, lavandă, iasomie, neroli, trandafir, mușcată, patchouli. Se pune o picătură din uleiul ales în doza de cremă de faţă aferentă unei utilizări sau în ulei – precum jojoba, considerat „ceară vegetală“ şi cea mai bună soluţie pentru un ten cu probleme.

Sfaturi pentru eficienţa aromaterapiei

Doamna dr. Angela Laur, medic dermatolog, aromaterapeut, medic consultant Vivasan România, ne dezvăluie câteva secrete de procedură în aromaterapie:

Este foarte important ca uleiul esențial selectat să placă femeii, pentru că acceptarea aromei indică dacă avem nevoie sau nu de acest ulei în particular. În acest caz, chiar după o primă aplicare a uleiului, femeia se va simți mai bine, va fi mai bine dispusă, va avea un somn mai odihnitor.

Tratamentul aromaterapic durează trei săptămâni, adică 21 de zile. După care se face o pauză de 7-10 zile. În cazul problemelor hormonale, este nevoie de 3-6 serii de tratament de acest fel, cu pauze de 7-10 zile.

Dat fiind că sănătatea hormonală a femeii este în strânsă legătură cu sănătatea ei emoțională, simptomele pot reveni. Din acest motiv, uleiurile trebuie să rămână în viaţa noastră pe termen lung pentru a le folosi în scop preventiv.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Georgiana Idriceanu
Foto: Guliver/iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns