Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Imunitate în 5 minute

Imunitate în 5 minute

Vaccinurile antigripale nu sunt singurele care ne protejează de afecțiunile sezoniere. Lucruri simple ne pot întări sistemul imunitar în doar câteva minute, astfel încât să facem față cu brio virusurilor.

Stresul duce la creșterea nivelului de cortizol, un hormon important în funcționarea organismului, dar care în cantitate prea mare provoacă o serie de probleme, inclusiv scăderea imunității. Studiile arată că optimismul face sistemul imunitar să funcționeze mai bine. Însă secretul unei sănătăți de fier stă și în lucrurile mărunte. Și multe dintre ele pot stimula sistemul imunitar în numai cinci minute.

Imunitate în 5 minute

Petrece puțin timp în aer liber

Lumina aduce o stare de bine, iar soarele te ajută să sintetizezi vitamina D, extrem de importantă pentru funcționarea optima a sistemului imunitar. Este suficient să-ți expui fața și mâinile la soare, chiar în zilele foarte reci, pentru 5-15 minute. În plus, lumina solară activează celulele T, care luptă contra infecțiilor, le face să se deplaseze mai repede și să distrugă bacteriile și virusurile înainte ca ele să se înmulțească.

Fă exerciții fizice

Nu trebuie neapărat să faci o oră de sport, deși ar fi ideal, însă câteva minute ajută la dinamizarea circulației. Sportul practicat regulat, chiar și un timp scurt, cu un efort moderat, îmbunătățește imunitatea. Culmea este că efortul prelungit și solicitant scade imunitatea până la două zile, în funcție de gradul de oboseală resimțit. Alege să faci abdomene dacă ai probleme cu această zonă sau schimbă în fiecare zi zona lucrată pentru a-ți tonifica tot corp. Și urcatul și coborâtul scărilor timp de cinci minute pot ține locul exercițiilor.

Bea apă

Hidratarea organismului este de ajutor inclusiv pentru imunitate. Oxigenul elimină toxinele (care slăbesc imunitatea) din sânge și astfel sistemul imunitar va funcționa ca la carte. Apa ajută la producerea limfei, care transportă celulele sistemului imunitar de la timus și măduvă în tot corpul. Fără ea, acestea n-ar ajunge acolo unde este nevoie. De câtă apă avem nevoie? De 35 ml/fiecare kg corp.

Îmbrățișează-i pe cei dragi

În timpul acestor acte de tandrețe se eliberează oxitocină, care relaxează psihicul, alungă stresul, diminuează temerile și cantitatea de cortizol și astfel funcția sistemului imunitar nu este limitată.

Imunitate în 5 minute

Fă dușuri scoțiene

Alternarea dușurilor reci și calde este primită ca un șoc de organism și, astfel, tot sistemul de apărare este pus în alertă. Studiile au arătat că aceia care fac dușuri reci de cel puțin două minute în fiecare zi au un risc scăzut de a contracta gripa.

Ia o cină ușoară

O masă copioasă nu doar îngreunează digestia, ci afectează și sistemul imunitar, pentru că multe dintre celulele acestuia se află la nivelul intestinului. Consumă proteine, carne de pui și curcan, care sunt bogate în vitamina B6, vitală pentru formarea celulelor roșii din sânge, dar și gelatină și condroitină, substanțe care ajută la menținerea sănătoasă a intestinului și, implicit, a imunității la cote ridicate. Spanacul și broccoli sunt bogate în minerale, vitaminele A și C, care cresc capacitatea organismului de combatere a infecțiilor. Semințele de floarea-soarelui, creveții, usturoiul, iaurtul și migdalele sunt alte alimente excelente pentru imunitate.

Condimentează mâncarea cu oregano

Se potrivește în salate, paste și la aromatizarea cărnii, dar poți face și ceai din el. Are proprietăți vindecătoare și de stimulare a imunității. Combate în mod natural infecțiile datorită compușilor antifungici, antibacterieni, antivirali și antiparazitari. Nu doar stimulează imunitatea, ci o și ajută.

Dormi suficient

Somnul profund stimulează sistemul imunitar, în timp ce privarea de somn are efect opus. Oboseala își spune cuvântul și, la câteva zile, sistemul imunitar devine vulnerabil. Vei observa că răcești mai ușor când nu ai dormit suficient și ești stresată din cauza termenelor limită. 7-8 ore de somn pot susține eficient sistemul imunitar.

Comunică mai mult

Studiile au arătat că aceia care sunt conectați cu prietenii și rudele au o imunitate mai puternică decât cei singuri. Deși există multe lucruri care afectează sănătatea, comunicarea și întrajutorarea o susțin. Cercetările susțin însă că este vorba de o comunicare autentică prin conversații și întâlniri fizice, NU în mediul online. Împărtășirea emoțiilor, a problemelor sau a bucuriilor din viața ta stimulează starea de sănătate.

Imunitate în 5 minute

Râzi mai mult

Râsul este terapeutic. El reduce nivelul hormonilor de stres și stimulează celulele albe, cele care sunt prima linie de luptă împotriva infecțiilor. Un eveniment amuzant, o comedie sau un filmuleț haios pe net pot avea un efect pozitiv asupra sistemului imunitar.

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto:pexels.com

Comments

comments

One thought on “Imunitate în 5 minute

Lasă un răspuns