Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Infuzii bune pentru diabetici

Infuzii bune pentru diabetici

Dacă faci eforturi să-ți menții în echilibru nivelul glicemiei, ar fi bine să arunci o privire și spre rafturile farmaciei verzi. Afinul, frunzele de măslin, usturoiul, dar și altele sunt plante înzestrate de natură să te ajute în acest sens.

Diabetul este o tulburare a metabolismului hidraților de carbon (glucide) care duce la creșterea nivelului glucozei în sânge (hiperglicemie). Cea mai frecventă formă a bolii (90% din cazuri) este diabetul de tip II, care se declanșează în general după vârsta de 40 de ani. Maladia apare din când celulele organismului nu mai răspund la efectele insulinei secretate de pancreas – este vorba de așa-numita rezistență la insulină.

Nu lăsa boala netratată

Diabetul nu trebuie în niciun caz ignorat. Netratat, duce la complicații grave: afectarea vederii (până la orbire), boli de inimă, tulburări vasculare, insuficiență renală. Partea bună este că prediabetul, dar și formele incipiente ale diabetului de tip II pot fi ținute sub control cu câteva modificări în stilul de viață: regim alimentar sărac în glucide, revenirea la greutatea normală, multă mișcare, reducerea stresului.

În lupta cu diabetul, de mare ajutor pot fi și plantele, care au ca efect nu doar scăderea glicemiei, ci pot preveni complicațiile: depunerea colesterolului pe artere, hipertensiunea, scleroza vaselor de sânge, infecții recurente.

Poți folosi remediile naturale singure sau în completarea medicației alopatice, dar e bine ca anterior să ceri sfatul unui medic fitoterapeut. Pe durata curei, neapărat măsoară-ți regulat glicemia, mai ales dacă iei în paralel medicamente. Notează valorile! Sub influența plantelor, glicemia poate scădea simțitor, așa încât e posibil ca medicul să-ți reducă doza de medicamente. Iată câteva dintre cele mai eficiente plante medicinale antidiabetice.

Afin

Numele latin: Vaccinium myrtillus. Până să se descopere insulina, ceaiul din frunze de afin a fost unul dintre remediile de top pentru oamenii care aveau crescut zahărul în sânge. Culese înainte ca fructele să se coacă, frunzele conțin o substanță prețioasă, mirtilină, capabilă să reducă zahărul din sânge, normalizând glicemia. De aceea i se spune și „insulină vegetală“ sau „insulină verde“. Astăzi, frunzele sunt recomandate ca adjuvante în tratamentul diabetului.

* Decoct. Fierbe 20 g de frunze uscate într-un litru de apă 15 minute. Bea două căni pe zi, 20 de zile, apoi fă pauză zece zile și reia cura pentru alte 15 zile.

* Infuzie. Ca să previi diabetul, bea dimineața, după micul dejun, o infuzie dintr-o linguriță de frunze uscate la 200 ml de apă clocotită.

De reținut. Nu urma tratamentul cu afin vreme îndelungată și fără pauze, deoarece conține mult tanin, care dăunează ficatului.

Dud-alb și dud-negru

Frunzele de dud-alb (Morus alba) și negru (Morus nigra) reglează glicemia, ocupând un loc important printre ierburile de leac recomandate în diabet.

* Infuzie. Se prepară dintr-o linguriță de frunze uscate la o cană cu apă clocotită. Se bea o cană dimineața, 15 zile pe lună.

Gurmar

Numele latin: Gymnema sylvestre. E folosită din cele mai vechi timpuri în tratarea diabetului. Unii susțin că ar trata diabetul de tip II în fazele de debut, fiind capabilă să refacă celulele din pancreas care secretă insulina. Această teorie nu este confirmată, dar studiile efectuate în India și Japonia au arătat că pacienții diabetici și-au scăzut mult doza de insulină grație acestei plante. În plus, Gymnema scade pofta de dulciuri.

* Pulbere. Se consumă pulberea obținută din frunze: o linguriță (2 g) amestecată cu suc de fructe sau cu iaurt, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. În magazinele plafar se găsesc și capsule cu pulbere de Gymnema, de 400-500 mg. Se fac cure repetate.

De reținut Utilizarea combinată a plantei și a medicamentelor antidiabetice poate scădea foarte mult glicemia. Se recomandă măsurarea atentă a glicemiei.

Cicoare

Numele latin: Cichorium intybus. Se folosește în special rădăcina plantei, care conține inulină, o substanță care face organismul mai receptiv la acțiunea insulinei. În plus, cicoarea diminuează producția glucozei în ficat și stimulează celulele pancreasului să secrete insulină.

* Infuzie. Pune două linguri de rădăcină uscată la un litru de apă clocotită. Bea întreaga cantitate de-a lungul zilei.

Schinduf

Numele latin: Trigonella foenum graecum. Semințele au efecte hipoglicemiante datorită unui aminoacid special care stimulează secreția pancreatică a insulinei.

* Pulbere. Studiile au demonstrat că administrarea la pacienții cu diabet de tip II a 50 g de pudră de semințe de două ori pe zi, 10 zile la rând, a redus semnificativ nivelul glicemiei à jeun (pe nemâncate) de la 272 mg/dl la 196 mg/dl. De asemenea, s-au redus glucoza eliminată în urină, precum și nivelul colesterolului și trigliceridelor din sânge. Dacă vrei să urmezi un tratament îndelungat cu schinduf, scade doza: ia 2,5 g de pulbere la fiecare masă, de câteva ori pe zi.

Frunze de măslin

Substanțele din frunzele de măslin scad tensiunea arterială și glicemia și au efecte antioxidante, ajută la menținerea elasticității vaselor de sânge și împiedică inflamarea pereților arterelor.

* Macerat glicerinic. Infuzia din frunze e mai puțin eficientă; de aceea, se recomandă alte forme terapeutice, cum ar fi maceratul glicerinic din mlădițe D1 (câte 2 ml în puțină apă, de două ori pe zi), 1-3 luni. După 1-2 luni de pauză, cura se poate relua.

* Tinctură. Se iau câte 30-40 de picături de trei ori pe zi, după masă, într-un pahar cu apă. 

Legume vindecătoare

Atât ceapa, cât și usturoiul conțin compuși sulfurici cu acțiune antidiabetică, dar și substanțe active care previn complicațiile bolii.

* Ceapă. Ar trebui să mănânci zilnic 30-40 g de ceapă crudă, cantitate greu de suportat, dar efect hipoglicemiante au și ceapa fiartă în supe, și infuzia din ceapă. Sau poți lua sirop de ceapă (se găsește la plafar), o lingură de trei ori pe zi. 

* Usturoi. Mănâncă zilnic 1-2 căței zdrobiți sau tăiați mărunt sau 0,5-1 g de pudră de usturoi sau 20-30 de picături de tinctură diluate în 100 ml de apă (tinctura se ia pe stomacul gol, de 2-3 ori pe zi).

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.20/19.05.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns