Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă

Mulți români nu știu că suferă de această boală, ceea ce îi expune riscului de deces prematur.

Aproximativ un milion de români sunt diagnosticați cu insuficiență cardiacă. Îngrijorător este că nouă din zece persoane care suferă de această afecțiune nu știu că o au, conform unui raport al Grupului de Lucru pentru Insuficiență Cardiacă al Societății Române de Cardiologie. Potrivit specialiștilor, este prima cauză de internare în spital, însă doar 9% din români pot identifica simptomele. Iată care sunt acestea, precum și factorii de risc.

Ce înseamnă

Insuficiența cardiacă este o boală cronică în care inima nu poate pompa o cantitate suficientă de sânge spre organe și țesuturi pentru a susține buna lor funcționare. Prin urmare, acestea primesc o cantitate redusă de oxigen și substanțe nutritive. De asemenea, sângele se poate acumula în organe  și țesuturi ca urmare a incapacității inimii de a-l prelua. Cele mai frecvente cauze sunt:

Infarctul miocardic – pierderea unei părţi din muşchiul cardiac afectează funcţia inimii;

Cardiopatia ischemică – când apar îngustări la nivelul arterelor care irigă inima, este afectată funcţia de pompă;

Hipertensiunea arterială – creșterea presiunii sângelui determină inima să depună un efort suplimentar pentru a-l pompa;

Cardiomiopatiile – mușchiul cardiac nu se poate contracta, ducând la insuficiență cardiacă;

Bolile valvelor cardiace – inima depune un efort sporit pentru a pompa sângele.

Bolile congenitale cardiace se află și ele pe lista cauzelor. Acestea sunt identificate de la naştere și se prezintă prin dezvoltarea insuficientă a unor camere cardiace.

Simptome frecvente

Cele specifice pot fi întâlnite și în alte boli; de aceea, este indicat să mergi cât mai repede la medic când te confrunți cu unul din următoarele semne:

 • Oboseală sau scăderea capacităţii de a face efort;
 • Dispnee (senzaţie de sufocare sau de respiraţie grea);
 • Ortopnee (nevoia de a respira doar stând în şezut);
 • Sufocare în timpul nopţii;
 • Tahicardie;
 • Tuse, de obicei seacă şi în special la efort sau noaptea.
 • Edeme (umflarea picioarelor ca urmare a retenției de lichide în organism) asociate de obicei cu creşterea în greutate.

Efectele indirecte ale unor simptome precum respirația greoaie și oboseala extremă sunt neparticiparea la activități sociale obișnuite, fapt ce duce la izolare socială, anxietate și depresie. Există patru clase de severitate ale insuficienței cardiace:

 • fără simptome (oboseală sau sufocare);
 • fără simptome la repaus, dar cu simptome la activitate fizică moderată;
 • fără simptome la repaus, dar cu simptome la activitate fizică uşoară (îmbrăcat, spălat, mers etc.);
 • simptomele sunt prezente şi în repaus.

Factori de risc

Stilul de viață nesănătos, cu alimentație inadecvată, obezitatea, diabetul și fumatul pot crește cu până la 50% riscul apariției insuficienței cardiace, arată datele furnizate de cardiologi. Astfel, schimbări în stilul de viață ca reducerea cantității de sare, mișcarea, precum și odihna suficientă contribuie semnificativ la reducerea simptomelor. Potrivit specialiștilor, insuficiența cardiacă nu necesită repaus, ci dimpotrivă. Efortul moderat, practicat zilnic, îmbunătăţeşte activitatea cardiovasculară şi face ca simptome precum sufocarea sau oboseala să se rărească. Mersul grăbit este unul dintre cele mai bune tipuri de efort pentru sănătatea inimii. Pe lângă tratamentul medicamentos, care este obligatoriu, cardiologii recomandă o dietă echilibrată, din care să nu lipsească fructele, legumele şi peştele. Iată alte câteva sfaturi:

Evită mesele abundente; sunt de preferat 4-5 mese pe zi în loc de una copioasă;

Evită prăjelile, dar și conservele sau mezelurile;

Bea 1,5-2 litri de apă pe zi; lipsa lichidelor este la fel de dăunătoare ca excesul lor;

Dacă urmezi un tratament cu diuretice, consumă alimente bogate în potasiu și magneziu (aceste minerale se elimină pe cale urinară când iei medicamente cu efect diuretic) – peşte, cartofi, banane, portocale, mere, prune.

25.000 de români sunt diagnosticați anual cu insuficiență cardiacă.

Supraviețuirea la cinci ani de la diagnosticul de insuficiență cardiacă este mai mică decât supraviețuirea în multe forme de cancer, susțin specialiștii.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr34/25.08.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns